Grad

GRADSKO VIJEĆE Libertasu novih 18 autobusa

GRADSKO VIJEĆE Libertasu novih 18 autobusa

Nakon što je u subotu prekinuta, u ponedjeljak u 15 sati počeo je drugi dio sjednice Gradskog vijeća. Na dnevnom redu bila su brojna izvješća o radu Javnih ustanova u kulturi, kao i imenovanja direktora Lokruma i FA Linđo.

Nakon drugog dijela regularne sjednice uslijedit će i nova, izvanredna sjednica kojom će se utvrditi kako se ne raskida ugovor s koncesionarom tvrđave Imperial, ali kako se utvrđuje da su pokušali izmjestiti lokaciju Muzeja Domovinskog rata s lokacije predviđene ugovorom o koncesiji, kao i to da se Gradsko vijeće ne slaže s takvom izmjenom i njihovim idejnim projektom čime bi se onda efektivno trebalo onemogućiti izdavanje lokacijske dozvole.

TIJEK SJEDNICE:

20:59 Završila je šesta sjednica, odmah slijedi tematska sjednica o koncesiji za tvrđavu Imperiala.

20:58 U tijeku je rasprava o kupnji Libertasovih autobusa.

– Kupit će se 12 autobusa marke MAN, šest autobusa Isuzu, a iznos od 3 milijuna i 600 tisuća eura otplaćivat će se sedam godina kroz operativni leasing – rekao je direktor Libertasa Đuro Deranja

Maro Kristić rekao je kako se ova točka našla na dnevnom redu na nedopustiv način, a pitao je i hoće li se dio ovih autobusa naći na prigradskim linijama gdje nama subvencija. Istaknuo je i kako se posljednjih dana vršilo pritisak na vijećnike tako da su gradom kolali stari autobusi dok su novi bili u garaži.

Istaknuo je kako nakon isteka roka otplate Libertas mora platiti otkupninu od 7 milijuna kuna ako želi postati vlasnik tih vozila.

Mato Franković rekao je kako ne mogu podržati ovaj prijedlog jer se Isuzovi autobusi nisu pokazali kao najbolje rješenje.

– Ti autobusi jednostavno nisu kvalitetni. Nije najjeftinije uvijek najbolje – rekao je Franković.

Vićan je rekao kako ne razumije zašto se u ovom slučaju nije išlo na sredstva HBOR-a ili EU, te istaknuo kako je trenutno kamata na tržištu visoka. Rekao je kako neće podržati ovaj prijedlog jer nije trenutak za kupovinu autobusa na zadnjoj godini mandata predsjednika Uprave i gradonačelnika.

Prijedlog je prihvaćen s 13 glasova ZA, sedam protiv i 4 suzdržana.

20:35 Prihvaćena je nagodba za kupnju ljetnikovca Lazarević – Gučetić.


POTVRĐEN TEVŠIĆ, UMJESTO JOSIPE PAVLOVIĆ TABAK ANUŠKA MATUŠIĆ

20:30 Na čelo FA Linđa predlaže se Anuška Matušić umjesto dosadašnje v.d. ravnateljice Josipe Pavlović Tabak.

Marko Potrebica obrušio se na ovakav prijedlog rekavši kako se izbor Anuške Matušić produbljuje utjecaj politike u FA Linđo. Zahvalio se Josipi Tabak Pavlović te dodao kako se s ovim šalje potpuno kriva poruka.

Matija Ćale Mratović stala je u obranu Anuške Matušić, rekavši kako je dugo godina bila u Linđu, te kako je svoj doprinos i dala kroz brojne udruge.

Maro Kristić također se zahvalio Tabak Pavlović, te istaknuo kako je trend da se mladi i stručni ljudi ne imenuju tamo gdje trebaju.

Blaže Pezo pitao je kako se pravda činjenica da su se za izbor Josipe Tabak Pavlović izjasnilo Upravno vijeće, Kulturno vijeće i zaposlenici.

ZA je bila koalicija HNS-HSU-SDP, kao i DDS, a ovo je prva odluka u kojoj su se Vićan i Vlahušić ‘složili’ nakon razlaza prošle godine.

20:25 Nakon 15-minutne pauze sastao se Odbor za izbor i imenovanje. Na mjesto ravnatelja JU Lokrum imenovan je dosadašnji v.d. ravanatelja Mario Tevšić.

Sa 14 glasova je bilo za, sedam protiv i jedan suzdržan.


DOGODINE DU CARD U KONAVLIMA I STONU

19:36 U 2014. godini prodano je 59 990 komada Dubrovnik Carda, a ostvareni promet veći od 1.5 milijuna kuna, rečeno je u tijeku rasprave o Prijedlogu zaključka o razvoju i unapređenju projekta Dubrovačke kartice.

Sljedeće godine Kartica će obuhvaćati i sadržaje u Konavlima i Stonu, a kako je rekao Vlahušić, omjer od prodaje bit će 50-30-20 posto, ovisno je li riječ o dnevnoj, trodnevnoj ili sedmodnevnoj kartici.

Vlahušić je ustvrdio i kako Dubrovački muzeji ne gube od Dubrovačke kartice, a uvjeren je kako će sljedeće godine prodaja ići još bolje.

Zaključak je usvojen.


RASPRAVA O Z0D-u PRETVORILA SE U RAT OKO ZIDINA I STUDENTSKOG DOMA

19:14 U raspravi o izvješću o radu Zavoda za obnovu Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je 2014. godina bila pogubna ZoD.

– ZoD je izgubio značajna sredstva od države zbog Lex Vlahušića, a Grad je trebao uplaćivati pola iznosa od prihoda od karata za zidine. Što ste vi ravnateljice napravili da dobijete sredstav koja vas pripadaju kada je prebačeno samo 3 milijuna kuna – rekao je Franković.

Vlahušić je odgovorio kako Grad nije uplatio novce koje je trebao Zavodu za Obnovu, a pokušao je okrenuti ‘pilu naopako’ i optužio Županiju i DPDS da ne ulaže dovoljno. Rekao je i kako je dobra stvar što je ZoD konačno dubrovački, a ne državni.

Pero Vićan je istaknuo kako je stavljanjen ZoD pod Grad Dubrovnik amnestirana država od svoje odgovornosti.

– Što mislite kako bi država reagirala da je Grad predložio da nam daju svoj udio u Zračnu luku? To bi bio uspjeh, a ovo je bila vezana trgovina vezana za DPDS. ZoD Je ostao ‘samo živ’, tamo se ništa ne radi zadnjih 5-6 godina. Sa 12 zaposlenih ljudi to ne može biti ozbiljan Zavod. U 2014. imali ste 7 javnih nabava, a 28 bagatelnih nabava – rekao je Vićan te dodao kako bi ZoD trabao bolje birati tvrtke s kojima surađuje jer je s nekima u očitom sukobu interesa (Željko Peković vlasnik je tvrtke Omega engineering koja surađuje sa Zavodom kojem je na čelu Iva Carević Peković, njegova supruga).

Marko Potrebica rekao je kako je zbog Lex Vlahušića ZoD izgubljeno 8 milijuna kuna državnog novca.

Vlahušić je na to ponovno otvorio temu noćnog razgledavanja zidina, a obrušio se i na Marka Potrebicu (ravnatelja Studentskog centra) zbog izgradnje Studentskog doma.

– Došli ste mi s rektoricom tražiti 30 milijuna kuna jer država nema novca. Očekujete da gradonačelnik da novac – rekao je Vlahušić.

Potrebica mu je odgovorio kako pitanje studentskog doma nije političko pitanje, a kako Vlahušić to pretvara u obračun s njim osobno.

– Nemojte to politizirati zbog osobne netrpeljivosti. Vi ne dajete ništa to su sredstva građana iz proračuna. Nemojte to politizirati, svi zajedno podupiremo taj projekt – rekao je Potrebica.

Ravnateljica ZOD-a Iva Carević Peković rekla je kako je u nekoliko navrata pokušala i upozoravala na činjenicu da Zavodu treba biti isplaćeno više novca sukladno Zakonu, a što se tiče navoda oko sukoba interesa, rekla je kako trenutno Zavod ne surađuje s nijednom tvrtkom s kojom bi ijedan zaposlenik Zavoda bio u sukobu interesa.

Izvješće je prihvaćeno.

NA KLUPAMA IZVJEŠĆE O LOKRUMU IZ 2013!?

18:23 U tijeku je rasprava o izvješćima u radu Lokruma za 2013. godinu i 2014. godinu. Ljubo Nikolić iznio je niz prigovora koje je izneseno u analizi rada bivšeg direktora Maria Petrušića.

Pitao je i zašto se namjerava postaviti prijestolje iz Igre Prijestolja, kao i koliko je ono plaćeno.

Marko Potrebica pitao je zašto je izvješće za 2013. godinu došlo tek sada pred vijećnike, te istaknuo kako je upravo zbog navoda izvješća, odnosno revizije došlo do smjene ravnatelja.

– Što se tiče izvješća za 2014. godinu za pohvaliti je rast prihoda, a moram istaknuti kako je u njemu navedeno i kako značajne radove tamo izvodi DPDS, naročito na Fort Royalu. Toliko o vrećama novaca koje DPDS odnosi i stavlja na račun – rekao je Potrebica.

Vićan je stao u obranu svog bivšeg direktora Petrušića, te se obrušio na revizore, tvrtku Leitner&Leitner, rekavši kako u izvješću nema pisanih primjedbi bivšeg ravnatelja na izvješće revizora.

– Ovo ružno ovako napisano zvuči, a nemamo jasnih dokaza – rekao je Vićan.

Ivo Gjaja je rekao kako pored Maksimilijana i Richarda Lavljeg srca ne trebamo stavljati prijestolja Igre prijestolja.

– Talijani znaju prodati običnu rupu kao ćeliju, a mi dovodimo prijestolja – rekao je Gjaja.

V.d. ravnatelja JU Lokrum Mario Tevšić rekao je kako je UV Lokruma odbilo prihvatiti izvješće o radu za 2013. godinu bez revizorskog izvješća, a istaknuo je kako je donja zona hidrantske mreže u funkciji, dok su za gornju zonu do Fort Royala odlučili pričekati obnovu DPDS-a kako se ne bi koplao dva puta.

– To će možda biti već ove zime jer je kompliciran projekt. Znate kakva je staza do tvrđave – rekao je Tevšić te dodao kako će na Lokrumu biti prostora i za Game of Thrones i za Maksimilijana.

– Što se tiče DPDS i obnove, možemo reći da se Lokrum zanemarivao. Obnovila se svaka mlinica u Konavlima, a spomenici u Dubrovniku su propadali,tako i tvrđava Royal. Bilo je tu imovinsko-pravnih problema, ali sada je odnosno dosta bolji – rekao je Tevšić te dodao kako će se turistička eksploatacija definirati Planom koji će podijeliti Lokrum u zone.

– Znat će se točno u kojim se zonama što može – rekao je Tevšić.

Vićan mu je odgovorio rekavši kako revizorska tvrtka koja je angažirana nije kompetentna za takvu vrstu posla.

Izvješće za 2013 je prihvaćeno, a izvješće za 2014. nije usvojeno.

17:46 U raspravi o Izvješću o radu Umjetničku galeriju Dubrovnik Sanja Putica je pitala što je s natječajem za ugostiteljski objekt u prostorima galerije, te je li realizirala plan za 2015. godinu, kao i što se može očekivati o povećanju cijena ulaznice za UGD.

– Javila su se dva subjekta. Onaj tko je ponudio bolje uvjete izabran je komisijski. Tome su prethodila odobrenja Konzervatora, a izabrani ponuditelj je trebao opremiti prostor. Jedna od uvjeta je bila građevinska obnova toga prostora – rekla je ravnateljica UGD-a Vesna Delić Gozze te dodala kako bi trebalo vidjeti znači li to raskid ugovora i novi natječaj.

Pero Vićan pitao je kakav je pravni status UGD-a i pitao može li se vratiti bivšim vlasnicima u procesu povratu imovine ili je sudbina te zgrade da ostane u vlasništvu Grada Dubrovnika, a rekao je i kako je na natječaju za ugostiteljski objekt pobijedio ”netko u srodstvu s visoko pozicioniranim ljudima u gradskoj upravi”.

Gradski odvjetnik Dario Obradović rekao je kako se zgrada UGD-a ne može vratiti prijašnjim vlasnicima, te kako je UGD uknjižena kao vlasnik.

Vićan je odgovorio kako će potaknuti raspravu o tome što bi trebalo biti smješteno u današnjim prostorima UGD-a.

Izvješće je usvojeno.

17:23 Prihvaćeno je Izvješće o radu Prirodoslovnog muzeja.

17:18 U raspravi o Izvješću o radu KMD-a Matija Ćale Mratović pitala je zašto je pbroj posjetitelja drastično smanjen u odnosu na 2013. godinu. Jasna Jukić, bivša ravnateljica rekla je kako je obračunala posjetitelje dok je ona bila na čelu kazališta, odnosno do završetka sezone u lipnju a kako novi ravnatelj to nije napravio.

Ante Vlahinić, ravnatelj KMD-a rekao je da nije bilo pada te kako ti materijalni greškom nisu dostavljeni.


‘PROBLEM ALKOHOLA U LINĐU NE POSTOJI’

17:15 U tijek je rasprava o izvješću o radu FA Linđo.

HNS-ova Matija Ćale Mratović rekla je kako u Linđu stvari nisu kakve bi trebale biti već neko vrijeme.

Nakon pauze sjednica se nastavila raspravom o izvješću o poslovanju FA Linđa u 2014. godini.

HNS-ova Matija Ćale Mratović rekla je kako ne postoji ravnatelj koji će odgovarati svima u Linđu, te kako je kod mlađih bio previše zastupljen alkohol.

Ćale Mratović je istaknula kako su u Linđu najveći problem međuljudski odnosi, ali i istaknula kako tamošnjim glazbenicima nije u interesu veliki broj nastupa zbog privatnih gaža. Smjenu bivše ravnateljice Dubravke Sarić svalila je upravo na Linđovce i medije, a po njezinom mišljenju Upravno vijeće Linđa je nesposobno.

Predsjednik GV-a Franković rekao je kako vjeruje da je bivša ravnateljica imala dobre namjere, a kako je sadašnja v.d. Josipa Pavlović Tabak preuzela sredinom prošle godine.

– Vjerujem da je bivša ravnateljica imala dobre namjere, trebala je više razgovarati, a manje objavljivati probleme u Linđu. Pao im je prihod od kruzera, a i preseli su iz prostora kina gdje su imali 300 mjesta. Imaju i manji broj nastupa, a to je vezano i za manji broj kruzera – rekao je Franković te podsjetio kako Linđo nove godine po prvi put nije nastupao na otvaranju Ljetnih igara.

Vijećnici su pohvalili projekt Linđovo blago, te istaknuli kako se s tradicijom Linđa djecu treba upoznati od malih nogu.

HSLS-ov Ivo Gjaja ustvrdio je kako je Linđo ‘dijete’ Sulejmana Muratovića, te rekao kako problem alkohola u Linđu ne postoji.

– S gnušanjem sam slušao kako je u Linđu problem alkohol. To nije istina – rekao je Gjaja.

V.d. ravnateljice FA Linđa, Josipa Pavlović rekla je kako je Linđo izmješten iz kina Jadran jer svlačionica nije bila primjerena zbog čega je bivša ravnateljica donijela odluku o preseljenju.

Na ostala pitanja rekla je kako može odgovoriti pismeno. Izvješće nije prihvaćeno.

15:53 Nakon rasprave o Izvješću o radu Dubrovačkih muzeja HDZ je tražio stanku zbog pisma koje je direktor tvrtke Nautilus Miroslav Bilobrk poslao na adresu predsjednika Gradskog vijeća Mata Frankovića, nastavno na subotnju raspravu o raskidanju ugovora te tvrtke s Vodovodom u korist tvrtke Infodesign po ključu političke sprege. Kako u pismu navodi Bilobrk postoje navodi ”kako je Infodesign platio 500 tisuća kuna za nacionalnu kampanju HNS-a”, a dok je na prvom dijelu sjednice član Uprave Vodovoda Pero Mišković istaknuo kako je tvrtka Nautilus iz Dubrovnika naprasno raskinula ugovor s Vodovodom, Bilobrk tvrdi kako to nije istina te kako je Infodesign angažiran jer je na čelu Vodovoda sada HNS-ov Valentin Dujmović.

Nakon pauze zatraženo je da se ova tema raspravi na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

– Ovo je apsolutna sramota za Grad Dubrovnik i nikada se nije dogodilo da jedno pismo izazove želju za prekid sjednice. HNS će tužiti gospodina Bilobrka i zatražiti novčanu odštetu i uplatiti je za Dom Maslina. Riječ je o gospodinu koji na svom Facebook profilu veliča ustaštvo – rekao je Vlahušić.

– Ni ja ni gosp. Potrebica nismo rekli da je to istina, a kad nam se netko obrati s takvim navodima moramo reagirati. Na institucijama je da sve to istraže. Morali smo upozoriti netočne navode koje su navedeni u subotu na sjednici. Ako je gospodin Bilobrk lagao snosit će posljedice za to, ako nije onda će odgovornost snositi uprava Vodovoda – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković.

15:39 U raspavi o Dubrovačkim muzejima na tapeti je bila odluka gradonačelnika Vlahušića da prihode Muzeja pripoji gradskom proračunu.

Mladen Gojun pitao je zašto je to napravljeno (iako je SDP za to glasovao), dok mu je Potrebica odgovorio kako je za to zaslužan upravo gradonačelnik.

Dežurna braniteljica lika i djela Andra Vlahušića, HNS-ova Matija Ćale Mratović branila je Vlahušćevu raspodjelu muzejskih sredstava rekavši kako je 12 milijuna kuna koje Muzeji zarade na godišnjoj razini (po zadnjim brojkama), dobiju ih natrag uz dodatna dva.

HDZ-ovci su joj na to odgovorili kako bi to samo značilo da vrate financiranje na staro da bi u proračunu bilo dva milijuna kuna rashoda.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknula je kako Dubrovački muzeji ne dobivaju ništa od Dubrovačke kartice, te istaknula kako ne zna podatke o zaradi, jer ona ide Gradu.

Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

15:16 U tijeku je rasprava o Izvješću o poslovanju Dubrovačkih muzeja. Pero Vićan rekao je kako treba pitati gradonačelnika zašto je poslovanje Muzeja ‘utopio’ pod gradski proračuna.

Rekao je i kako ravnateljica Dubrovačkih muzeja mora tražiti više novca na sljedećem rebalansu proračuna za otkup umjetničkih djela.

– U posljednjih 10 godina ništa nije kupljeno. Ravnateljici su vezane ruke jer su joj oduzeta sredstava koja mora pitati od gradonačelnika. Već na sljedećem rebalansu predložit ćemo prebacivanje sredstava – rekao je Vićan.

15:07 Počeo je nastavak regularne sjednice. Nema Marinka Vlahinića i Ivana Šimunovića.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist