Grad

GRADSKO VIJEĆE ‘Libertas oranž’ boja nije prošla, evo novih pravila za taksiste i popusta za sve s karticom za vjernost

GRADSKO VIJEĆE 'Libertas oranž' boja nije prošla, evo novih pravila za taksiste i popusta za sve s karticom za vjernost

U 16 sati počeo je nastavak 22. sjednice Gradskog vijeća.

U ovom dijelu sjednice očekuje se usvajanje točke o autotaksiju, izjašnjavanje od Muzeju gradskih laži, kao i nabavka udžbenika.

Tijek sjednice:

21:46 Kraj sjednice

20:21 Odluka o autotaksi prijevozu

Mato Franković rekao je uvodno kako ova točka ima potporu resornog Ministarsva te kako ova točka donosi red.

-Deset posto taksista je kulturno, oni prijete ugrozom života, skaču iz trake u traku. U ovoj odluci postoje i kaznene, odnosno prekršajne odredbe. Naši građani su iznimno loše ocijenili ponašanje taksista, ali među njima ima onih koji žele uvesti red. Osobno me pogodio video kojeg su objavili, kao da smo mi krivi – rekao je Franković te dodao kako ova odluka propisuje – jedno vozilo, jedan vozač, jedna dozvola.

-Nema iznajmljivanja licence, nema mešetarenja. Dugo je trajalo, ali cilj je bio da bude potpuno zakonita – rekao je Franković.

Rekao je kako više neće biti plavih, žutih i narančastih te demonstrirao novi izgled taksija koji će ubuduće biti bijeli iIi crni.

-Bit će nenametljivi, primjereno ovom Gradu. Ja sam bio sklon dubrovačkoj ‘oranž’ boji, ali smo preglasani na Povjerenstvu.

Vićan je rekao kako su taksisti najsramotniji dio dubrovačkog turizma. Rekao je kako je njegov prijedlog bio da taksi Grada Dubrovnika bude ‘Libertas oranž’ boje.

-Ova odluka je dala puno sjajnih rješenja, od toga da se prestane trgovina s licencama i da to postane ‘mali obiteljski biznis’ da zarađuje i prehranjuje svoju obitelj sa svojim autom – rekao je Vićan te dodao kako najbolja odluka neće dati rezultate ako se auti ne obojaju o ‘oranž’ boju!

Marko Potrebica rekao je kako kroz odluku postoji tzv. Dubrovačka autotaksi kartica s kojom će Dubrovčani, ali i svi posjetitelji ostvariti pravo na drugu tarifu od 12/6 kuna tijekom cijele godine.

– Na tu tarifu se ne može nikoga natjerati, ali oni taksisti koji potpišu ovjerenu izjavu da pristaju sudjelovati u tom programu dobit će u startu 500 bodova kod dodjele dozvola – rekao je Potrebica te potom ušao u prepirku s Vićanom oko toga koliko bodova trebaju dobiti taksisti koji pristanu voziti po drugoj tarifi

Potrebica mu je uzvratio kako će tih 500 bodova dobiti svi koji pristanu voziti jeftinije naše sugrađane, a odbacio je navode da on preferira jedno taksi udruženje.

Andro Vlahušić priznao je kako su u Gradu dobili na desetke prijava protiv taksista koji su odbijali voziti građane po 18/6 kuna jer su ”znali da ih ne mogu kazniti”.

Rekao je kako će dozvole za taksiste koštati nula kuna, odnosno kako je on predložio smanjenje cijene dozvole sa sedam na tri tisuće kuna koje taksisti mogu zaraditi kroz reklamu na zadnjem staklu automobila. Istaknuo je kako će nova početna cijena biti 29/9 kuna te kako će broj taksi dozvola biti jednak broju na registarskoj oznaci automobila, no više je vijećnika na to reagiralo rekavši kako nisu sigurni je li takvo nešto zakonski moguće.

Maro Kristić odbacio je amandman kojim se traži da se odluka nazove Odluka o autotaksi prijevozu na području Grada Dubrovnika rekavši kako bi to značilo da taksisti ne mogu voziti izvan Dubrovnika, a rekao je kako ostaje pri protivljenju ‘oranž’ boji.

Usvojen je amandman DDS-a da se odluka preimenuje u Odluka o autotaksi prijevozu na području i s područja Grada Dubrovnika (po sugestiji Mara Kristića).

Nije prošao zahtjev da se briše odredba o dobivanju 500 bodova svim taksistima koji pristanu jeftinije voziti uz Dubrovačku autotaksi karticu, a ni amandman da svi taksisti moraju biti ‘Libertas-oranž’ boje.

Zanimljivo za taj amandman glasovao je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković, ali ne i ostatak HDZ-ove koalicije.

19:39 Muzej gradskih laži

-Prijedlog DDS nije osoban, niti smo u obrazloženju spomenuli ijednu političku opciju ili pojedinca. Ako se netko nađe u ovome, nećemo u to ulaziti. Mi u obrazloženju kažemo da je u vremenu u kojem živimo i u vrijeme izbora potrebno osnovati jednu ustanovu. Ona bi poslužila svima za primjer kako bi se građane zaštitilo od svih oblika laži. Živimo u najbogatijem gradu i imamo dovoljno novca da zaštitimo svoje građane prvi. Statutom se treba ustanoviti i nagradu za životno djelo iz neizvršenih laži. U dokumentu kojem smo protokolirali navodimo kako je gradska vijećnica mjesto gdje se o svemu treba raspravljati bez obzira usvoji li se ili ne – rekao je uvodno Vićan.

Mato Franković pitao ga je što će biti u fundusu, kao i tko bi bio privremeni upravitelj na 30 dana.

-U njoj bi se akumuliralo sva ona predizborna obećanja s kojima se na falsi način dolazi do glasova. Ja uvijek kad pišem u ime stranke uredno se potpišem. Ovog trenutka nemamo prijedlog, ali bilo bi dosta kandidata za takvu prestižnu ravnateljsku ulogu – rekao je Vićan.

Potrebica je podsjetio kako bi za osnivanje ustanove u kulturi trebala i suglasnost Ministarstva.

-Ja sam se potrudio istražiti postoji li nešto ovakvo u svijetu i našao sam ga. Postoji u Njemačkoj, postoji i Muzej istine i laži u Australiji, a u Hrvatskoj postoji inicijativa Nikice Gabrića za Muzej predizbornih obećanja – rekao je Potrebica te predložio da u fundus uđu u prvom redu predizborne laži Andra Vlahušića.

-Od stadiona u Gružu, teniske dvorane u Lapadu, nogometnog stadiona, Lapadske obale, ceste od mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja…. – nabrajao je Potrebica.

Vićan mu je uzvratio kako bi se u tom muzeju našlo nešto i iz fundusa HDZ-a i DDS-a.

-Ja se ne zalažem da mi osnujemo Muzej za što nam treba dozvola Ministarstva nego javnu ustanovu u kulturi – rekao je Vićan.

Vlahušić je rekao kako mu je i ova točka prilika da priča istinu.

-Ne možete istinu promijeniti u laž, a moji intervjui su na mojoj stranici – poručio je Vlahušić te dodao Potrebici da se javi Valentinu Dujmoviću kako bi pristupio HNS-u kao njegov novi glasnogovornik.

Pero Vićan zbog izostatka vijećnika HNS, SDP-a i HSU-a, kao i Esada Ćustovića povukao je ovu točku dnevnog reda, nakon čega su se Vlahušićevi vijećnici vratili u veliku vijećnicu.

18:39 Prijedlog osude izjave Andra Vlahušića

Ivo Gjaja prenio je izjave u medijima Andra Vlahušića, koje su se kako je rekao pojavile na društvenim mrežama, u kojima je ustvrdio kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović jedini dobio pljesak na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara jer je ‘U društvu ustaše oličenje hrvatstva’.

-Gradonačelnik je smogao hrabrosti u javnosti izreći ovakvu gadariju. Igor Peternel je reagirao na ovakvu izjavu rekavši kako nije Hasanbegović dobio pljesak zbog ustaštva nego jer bi pomeo pravomoćno osuđene kriminalce – prenio je Ivo Gjaja te istaknuo kako je na tu izjavu reagirao i ratni ministar zdravlja Andrija Hebrang.

– Vlahušić ne napada ministra Hasanbegovića zbog te opće poznate i u medijima banalizirane činjenice, nego zbog straha da široj javnosti ne postane dostupan podatak o njegovoj ulozi pri pokušaju okupacije Dubrovnika od strane srpsko-crnogorskih agresora – citirao je Gjaja Hebranga.

-Moj je prijedlog da ovo Gradsko vijeće osudi izjave Vlahušića kao grubu uvredu građana – rekao je Gjaja.

SDP-ov Mladen Gojun rekao je kako je ovaj prijedlog lakrdija za Gradsko vijeće.

-U Hrvatskoj ima i ustaških i fašitičkih pojava i to se ne može izbjeći, ali o ovome ovako raspravljati… – zaključio je Gojun te rekao kako će napustiti vijećnicu dok se o ovome raspravlja.

Napuštanje vijećnice najavila je i HSU-ova Olga Muratti.

Esad Ćustović rekao je kako je ova točka i točka o Muzeju gradskih laži poniženje Grada, suđenju bez suda, preizbornoj promidžbi i patološkoj mržnji.

-Zato ne želim sudjelovati u ovome – rekao je Ćustović i napustio vijećnicu.

Mato Franković je rekao kako ovo društvo predugo zamara podjela na mi i oni.

-Ja se pitam tko su to mi, a tko oni. Nas četiri milijuna, a dijelimo se na mi ili oni. Nekad je teško ne promisliti je li Drugi svjetski rat završio ili on traje. Dok je Hrvatska opterećena gospodarskim temama i dok je napuštaju obitelji i dok se uništava demografski mi pričamo o ustašama, partizanima itd. Ja gradonačelniče osuđujem vaše izjave jer ste spominjali neke bivše vojske u nekom drugom vremenu. To nije Dubrovnik budućnosti ni tolerancije. Jeste li svjesni da sintagmom koju je pokrenuo Zoran Milanović dijelimo svoj narod i svoje susjede. Svađamo narod. Je li to ozbiljnost hravtskih političara. Jednom to mora stati. Iza nas je oslobodilački rat. Tad su svi bili mi. Gospodine Vlahušiću ta izjava nije bila korektna. Osobno sam svjedok odnosa ministra kulture prema vama koji je više nego korektan. Ministar kulture nije zaslužio da mu se reče da su mu pljeskale ustaše na Ljetnim igrama. Tko su te ustaše na Ljetnim igrama bile gradonačelniče – rekao je Franković.

Andro Vlahušić za govornicom je rekao kako je ova točka na dnevnom redu kako bi neki političari postali važni.

-Na njihovu žalost bit će jednako beznačajni kao i prije. Nitko za njih neće znati. Da je gospodin Gjaja bio imalo upućen donio bi ovdje tjednik Nacional. To je bilo u srijedu, u subotu je intervju izašao u Slobodnoj Dalmaciji, a u nedjelju sam bio na Večernjem listu. Nitko me nije pitao stvari o Dubrovniku, nego nacionalne teme – rekao je Vlahušić te dodao kako je na svoje intervjue dobio pozitivan odjek.

Vlahušić je komentirao navode Andrije Hebranga rekavši kako je riječ o potpunim lažima, a nakon toga je krenuo nabrajati svoj ‘ratni put’.

Ivo Gjaja je rekao kako je činjenica da je nazvao ljude koji su pljeskali Hasanbegoviću filoustašama.

Marko Potrebica citirao je izjavu Andra Vlahušića iz tjednika Nacional.

‘Zašto samo Hasanbegović dobiva najveći pljesak, tako da sam morao stati u obraćanju? Zato što u ovome društvu, pa i u Dubrovniku, postoji veliki dio populacije kojem su ustaše važnije od moderne Hrvatske’, citirao je Potrebica.

Rekao mu je kako je uvrijedio njega i ministra oko kojeg je skakutao nakon otvaranja zgrade Konzervatora.

-Vi to možda niste mislili, ali ispalo je u najmanju ruku nespretno. Ako vi to niste mislili, onda se ispričajte. Mislite li vi da su naši sugrađani na otvaranju Ljetnih igara ustaše – pitao je Potrebica te dodao kako podjele na ustaše i partizane nikad nisu dovele do ničeg dobrog.

HNS-ova Matija Ćale Mratović poručila je Ivu Gjaji s govornice da se srami.

-Preemocionalna sam. Ova vijećnica se pretvorila u sudnicu, a ne znam je li Ivo Gjaja čitao komentare na društvenim mrežama – rekla je Ćale Mratović.

19:30 Zbog nedostatka kvoruma predsjednik Gradskog vijeća odredio je 10-minutnu stanku.

Maro Kristić rekao je kako je ovakva rasprava ispod svake razine.

-Mi smo ostali zbog onih koji su nas birali. Ostali smo osuditi izjavu gradonačelnika kao institucije, a ne njega osobno. O njegovoj ulozi 90-ih će suditi povjesničari – rekao je Kristić.

Ljubo Nikolić rekao je kako su ostali i zbog podrške osobnom integritetu gradonačelnika Vlahušića.

-Raspravljati o povijesti čovjeka je sramotno i ja se od toga ograđujem. Ostali smo osuditi izjavu gradonačelnika jer je time uvrijedio građane – rekao je Nikolić te dodao kako se ne slaže s napadom osobno na Andra Vlahušića.

Točka je usvojena s većinom glasova uz dva suzdržana glasa DDS-a. Za su glasovali tri vijećnika liste Srđ je Grad, te HDZ-ova desna koalicija.

18:05 Odluka o načinu financiranja manifestacija i programa koje provode udruge, kao i Pravilnik o financiranju programa u kulturi

– Riječ je o odluci kojom bi se spriječila zloupotreba financiranja udruga civilnog društva. Javila se poreba za jedinstvenom odlukom jer većina odjela financiraju udruge koje su interesa tog odjela. Ovim prijedlogom teksta utvrđeni su uvjeti za financiranje svih udruga – rekla je uvodno Tatjana Šimac Bonačić.

Pero Vićan je predložio da se akt vrati na doradu jer je netransparentan, neprovediv i djelomično nezakonit.

Umjesto toga određena je stanka od 10 minuta da se akt usuglasi s klubovima vijećnika.

Nakon desetominutne pauze izmijenjeni su članci 16., 17., i 18. Određeno je osnivanje peteročlanih Povjerenstava koje će raspoređivati sredstva različitim udrugama.

Točka je usvojena.

18:03 Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za povratak Dubrovačkog simfonijskog orkestra u ljetnikovac Crijević – Pucić te mogućeg podnošenja tužbe protiv Sveučilišta u Dubrovniku

Mato Franković rekao je uvodno kako ovaj spor traje neko vrijeme, te kako je trebao povući točku još jučer.

-Pronašli smo jedno rješenje. DSO mora izraditi projekt kojim će dokazati u Crijević – Pucić i da mogu izvoditi koncerte tamo. Ako se to pokaže tako Sveučilište će ih pustiti u taj prostor – rekao je Franković te povukao točku dnevnog reda.

18:01 Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad projektom „Obilježavanje 25. obljetnice napada na Dubrovnik i pada Vukovara u organizaciji Udruge pripadnika Odreda naoružanih brodova Dubrovnik

Mato Franković u obrazloženju istaknuo je kako je riječ o projektu koji bi riječnim putem poveza Dubrovnik i Vukovar.

– Mislim da je ovo jedna izvrsna inicijativa, a HRT će o tome snimiti dokumentarac. Đelo Jusić Jr. je snimio i pjesmu o ovome. Brod bi došao u Vukovar na dan obljetnice pada Vukovara – rekao je Franković.

Prijedlog je usvojen jednoglasno.

18:00 Prijedlog zaključka o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa obveznika Nedjeljka Bjelopere iz Mokošice za završenu, ugrađenu, manje zahtjevnu zgradu,  Prijedlog zaključka o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (građevina B), Prijedlog zaključka o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (građevina C)

Usvojeno bez rasprave.

17:57 Prijedlog zaključka o donošenju Smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području Grada Dubrovnika za razdoblje od 2016. – 2019. i Godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Dubrovnika sa financijskim učincima za trogodišnje razdoblje

Usvojeno bez rasprave.

17:39 Prijedlog pravilnika o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola na području Grada Dubrovnika

Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako postoji nekoliko kategorija za imovinski cenzus, od primjera cenzusa za osnove škole, do nagrade onih koji osvoje neka natjecanja, do eventualne maligne bolesti roditelja…

– Iznos je do 1000 kuna uz predočenje računa za kupnju udžbenika. Možda neke škole idu preko toga, ali mišljenja smo da će to biti dovoljno. U osnovnim školama su besplatne knjige za sve, a ovdje su uvjeti određeni Pravilnikom – rekla je Šimac Bonačić.

Marko Potrebica rekao je kako je zadovoljstvo dobiti ovakav Pravilnik te kako je to nastavak projekta i iz njihovog predizbornog programa ‘Za duplo bolji Grad’. Rekao je kako je za ovu namjenu osigurano 500 tisuća kuna, te istaknuo ako taj iznos bude nedostatan nakon natječaja da se treba raditi hitni rebalans kako bi se osigurala sredstva.

Tatjana Šimac Bonačić predložila je amandman kojim bi se novac za udžbenike prilagodio stvarnoj brojci djece kojima se dodjeljuju sredstva. Poručila je kako se uvjeti u Pravilniku mogu mijenjati ovisno o utvrđenoj situaciji.

Točka je usvojena.

17:20 Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i rashode za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini//Prijedlog plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja  na nefinancijskoj imovini u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini

Lukša Matušić pitao je zašto škole nisu povukle i/ili aplicirale na europske fondove, a pitao je i gdje su nestali projekti javno-privatnog partnerstva.

Marijeta Hladilo pitala je zašto se tek sada usvaja projektna dokumentacija koja sada iznos 1.3 milijuna kuna, a kako je najjeftinija ponuda na tenderu bila nešto više od 400 tisuća kuna.

Gradonačelnik Vlahušić je najavio radove već odavno – rekla je Hladilo.

Olga Murrati je istaknula kako nije DURA kriva što škole nisu aplicirale na EU fondove jer je onaj na čelu škole ujedno i njezin menadžer.

Pročelnik Katičić rekao je kako već tri škole rade u jednoj smjeni te kako je ostala još samo škola u Mokošici.

Mato Franković mu je odgovorio kako ne može vjerovati da su roditelji u Mokošici za dvije smjene.

-Produženi boravak u Mokošici je isti za djecu koji idu popodne ili ujutro u školu – rekao je Franković.

Matija Ćale Mratović je rekla kako je jednosmjenska nastava dobra samo za roditelje u administraciji.

-Djeca su neispavana, a neću zaboraviti majku koja mi je plakala u ordinaciji jer je morala raditi popodne, a škola je bila jednosmjenska – rekla je Ćale Mratović.

Davor Mrša joj je uzvratio kako je on išao u osnovnu školu u jednoj smjeni te kako bi svi tome trebali težiti.

Točka je usvojena.

16:35 Prijedlog pravilnika o pretovarnoj zoni

Pročelnik Marko Miljanić rekao je kako se izmjenama Odluka o komunalnom redu pokušao uvesti red u pretovarnu zonu na Pločama, a iz te točke proizlazi i ovaj Pravilnik.

– Prostorom bi upravljao Sanitat jer smatramo kako su sposobni taj posao odraditi. Oni bi po posebnom odobrenju odobrili dostavu koja je hitna i dostavu robe izvan predložene satnice. Cijena je za to 300 kuna, smatramo da to nije prevelika cijena. U vremenu izvan kojeg je dozvoljeno vršiti pretovar i izlaziti s karićima u staru gradsku jezgru. Pravilnik definira i kaznene odredbe. Anarhija ostavljanja karića na javnim površinama, a kazne se kreću od dvije do 10 tisuća kuna – rekao je Miljanić.

Davor Mrša rekao je kako će podržati Pravilnik, ali kako on neće donijeti ništa.

-Pretovaranje se događa od pet ujutro do osam ujutro. Ljudi koji idu na posao znaju čekati po 45 minuta dok sve ne završe. Smatram kako bi svi trebali razmišljati o alternativi pretovarnoj zoni, a jedna takva bi bila brodski prijevoz u Porat – rekao je Mrša te dodao kako bi ljeti bilo nekoliko dana kad brod ne  bi mogao isploviti, a onda bi ”se hvala Bogu svi suzdržali”.

Željko Raguž je rekao kako na pretovarnoj zoni sve funkcionira kad se svi drže pravila.

-Gore smo pojačali kontrolu prometnim redarima. Nema ni na kratko stajanja na autobusnoj stanici, a taksisti i karićari se moraju držati reda, kao i svi ostali – rekao je Raguž te dodao kako će se taksisti maknuti sa predjela Ploča nakon sezone.

-Tamo će biti kamena šetnica, a njima će stajalište biti iznad kafića Laura – rekao je Raguž te se upitao je li potrebno imati autobusnu stanicu 150 metara jedna od druge.

Rekao je kako gužvu u Gradu stvaraju dobavljači kojima je rano dolaziti u 5 ujutro, pa dođu u 7.

-Samo jedan neka iskoči iz tog okvira imate problem – rekao je Raguž te dodao kako se na dvije rote uvijek može ući u Grad ako je netko nešto zaboravio.

-U pretovarnoj zoni mogu biti jedino karići i roba. Ako izglasamo Pravilnik, gore će ići i obavijesna tabla da svi mogu vidjeti pravila – rekao je Raguž.

Ivo Gjaja pitao je koliko će parking mjesta građani izgubiti ako se taksi stajališta izmjeste s Ploča te dodao kako se mora razmišljati o izgradnji garaže na području Tenisa ili Tabora.

Blaž Pezo je rekao kako podržava Pravilnik, ali kako nije zadovoljan cjelovitim rješenjem platoa Ploča.

Gradonačelnik Vlahušić je rekao kako su građani Dubrovnika pretvorili povijesnu jezgru u veliki hotel s 2500 kreveta, te dodao kako je vrlo teško organizirati opskrbu, a u svom podužem izlaganju rekao je kako će jednog dana u Centru iza Grada biti Opskrbni centar za stanovnike povijesne jezgre.
-U Gradu imamo pet tisuća kreveta, a od toga je dvije tisuće kreveta u najmu. To su napravili građani, a ne gradonačelnik. Povijesna jezgra je postala najveća ugostiteljska zona na obali – rekao je on.

Potrebica je kritizirao Vlahušića zbog dužine izlaganja na što ga je napala Olga Muratti rekavši mu kako je sramotno bilo biti u vijećnici kada je jučer, na prvom dijelu sjednice, očito kršen Poslovnik od strane HDZ-a.

Maro Kristić rekao je kako je prostor za pretovar limitiran, ali kako njegov kapacitet ne prati rast Grada.

16:20 – Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje materijalnih i financijskih rashoda osnovnih škola na području Grada Dubrovnika u 2016. godini//Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje tekućeg i investicijskog održavanja u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini//Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i rashode za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini//Prijedlog plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja  na nefinancijskoj imovini u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2016. godini

Pročelnik Miho Katičić uvodno je predstavio sve četiri točke (no izglasane su samo dvije, a nakon toga uslijedila je rasprava o pretovarnoj zoni) s obzirom da su vezane za raspodjelu sredstava za osnovne škole iz državnog proračuna.

Istaknuo je kako su ta sredstva padala tijekom godina, a od 2008. godine to je skoro dva milijuna manje za školstvo. Najavio je pet milijuna kuna ulaganja u školstvo, kao i kapitalne projekte. Rekao je da je završena nabava za Osnovnu školu Montovjerna, a dodao je kako je završen glavni projekt izvedbe PŠ Montovjerna, koji će koštati oko 20-ak milijuna kuna,  kao i dogradnju dječjeg vrtića Palčica.

Rekao je i kako su u ulici Ilije Sarake u tijeku konzervatorski radovi, a ta bi zgrada trebala postati dijelom OSnovne škole Centar, a onda će razredi od 5. do 8. koji su trenutno u zgradi Gimnazije iseliti u tu zgradu. Napomenuo je da će radovi početi sljedeće godine, koja će biti, kako je istaknuo godina realizacije.

Sanja Putica je rekla kako se mora ostvariti cilj jednosmjenske nastave, ali i ulaganje u daljnju informatizaciju.

Nakon usvajanja prve dvije točke.

16:10 Uvodno

Na sjednici je na početku bilo 19 od 25 vijećnika. U međuvremenu je došla Sanja Putica (HDZ), a navodno će doći i Blaž Pezo. Nema Mire Buconić (HSS), Doris Lepeš Matić, te Mara Vodopića (DDS) te Domagoja Carevića (Dustra).

 

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist