Politika

GRADSKO VIJEĆE Jednoglasno prihvaćen proračun za 2015. godinu!

GRADSKO VIJEĆE Jednoglasno prihvaćen proračun za 2015. godinu!

Treća točka dnevnog reda Grdaskog vijeća je prijedlog proračuna za 2015. godinu.

 

15:50 Na zahtjev HDZ-a dnevni red je nadopunjen točkom o neprihvaćanju financiranja dodatnih troškova osiguranja predstave Elementarne čestice koja je s programa Igara maknuta jer njezino izvođenje predstavlja sigurnosni rizik.

-Autor djela prema kojem je rađena predstava često vrijeđa islam i muslimane i on je pod zaštitom francuske policije – rekla je Sanja Putica.

Esad Ćustović je rekao kako se radi o predstavi koja se nije trebala naći na repertoaru Igara jer graniči s vulagarizmom.

-U jednoj sceni graniči s pornografijom. Ova predstava ne govori o islamu, ali autor mrzi islam iz dna duše. On se ne smije u Francuskoj slobodno kretati jer s njime mora biti osiguranje. S aspekta sigurnosti mogu reći kako Bošnjaci neće praviti nikakve probleme, ali generalno gledajući može eventualno implicirati određene sigurnosne rizike – rekao je Esad Ćustović te dodao kako govori u svoje ime.

15: 47 Proračun za 2015. godinu je jednoglasno prihvaćen sa svim amandmanima!

15:45 Vlahušić je istaknuo kako prihvaća povlačenje amandmana od strane DDS-a, te kako se slaže da se za JU Športski objekti dodijeli 1,5 milijuna kuna, te kako dubrovačk sportaši imaju pravo na 30 milijuna kuna, ali samo za kapitalne projekte.

15:42 Ljubo Nikolić istaknuo je kako je lista ZZG nakon dogovora s ostalim vijećnicima odlučila povući prijedlog o smanjenju vijećničkih naknada s 1500 na 900 kuna jer je Vlahušić obećao kako će se 260 tisuća kuna koje bi se dobile time osigurati iz drugih izvora. Sredstva će biti usmjerena za potrebe invalida.

15:40 Pero Vićan je nakon pauze i usuglašavanja istaknuo kako odustaju od prva dva amandmana. Od trećeg amandmana su odustali, ali kako bi se usuglasili sa zakonom taj amandman će se pojaviti u drugoj formi. Četvrti amandman je povučen do prvog rebalansa, a za peti amandman je dogovoreno kako će se JU Športski objekti osigurati 1,5 milijuna kuna.

Šesti amandman odnosno cesta prema Osojniku je prihvaćen pod uvjetom da nadležni upravni odjeli u roku od pet dana odrede probleme na toj trasi. Amandman 7 je djelomično redefiniran pa je tako samo pošlo 500 tisuća kuna vatrogascima za opremu, a što se tiče amandmana osam i devet usklađivanje će biti PUP-a i GUP-a u što skorijem roku.

15:00 Određena je pauza od 20 minuta za dogovor oko amandmana

14:39 Vlahušić je prvi amandman DDS-a odbio jer je ”u načelu već prihvatio isti amandmane HDZ-a”.

Govoreći o drugom amandmanu Vlahušić je ustvrdio kako je sljedeći Dan grada u veljači 2016. godine, te dodao kako na njega dolaze državnici bez obzira na stranku.

Treći amandman Vlahušić je prihvatio, kao i četvrti ali na način prihvaćen kroz amandmane HDZ-a.

-Što se tiče petog amandmana želim se zahvaliti Vićanu što je predložio Milana Perića za pročelnika. On je svoj posao korektno obavljao i na tome mu hvala. Amandman ne možemo prihvatiti jer ne možemo taj posao odraditi do kraja godine – rekao je Vlahušić te dodao kako bi JU Športski objekti trebala predati zahtjev na 30 milijuna kuna kroz nekoliko godina.

Vlahušić je rekao kako je smiješno da Pero Vićan priča o rokovima kada se ”zbog njega  kao pravnog zastupnika propada projekt groblja Dubac i Lapadske obale”.

-I tamo ima jedan vlasnik koji ne želi prodati, a pravni zastupnik je isti – Pero Vićan – rekao je Vlahušić i odbio amandman.

Govoreći o otkupu zemljišta i izgradnji ceste prema Osojniku Vlahušić je istaknuo kako prvo treba otkupiti zemljište. Zahvalio je Nikši Raduloviću Raduki s kojima ima dobru suradnju.

-Ništa se više gore ne baca. On radi kao komunalni redar za Čistoću za Gornja sela – rekao je Vlahušić koji je odbio i sedmi, kao i omsi amandman DDS-a.

-Sedam milijuna kuna za Ragusu parking se nalazi u sporazumu koji nije prošao. Midia grupa bi platila Sanitatu dva milijuna kuna i sedam za Ragusu parking. Neću više govoriti o garaži – rekao je Vlahušić te se na navode o hrabrosti rekao:

-Je li hrabrije pred pravosudnim tijelimja šutati ili govoriti – rekao je Vlahušić.

Vićan mu je uzvratio kako bi grad bolje izgledao da se pola novca koji dobije Vrtlar raspiše javni natječaj, a sredstva daju privatniku. Rekao je kako je to tvrtka za ‘uhljebe’.

-Što se tiče gospodina Milana Perića, ne bi bilo fer da ponovim što si govorio o njemu – rekao je Vićan te za groblje Dubac okrivio Vlahušića.

-Krenuli ste u proces izvlaštenja, ali ne na svim pozicijama nego tamo gdje želite. Čiji sam ja pravni zastupnik…Možda ćete mi se i vi jednog dana obratiti pa ću vas zastupati. Da si me poslušao ono jutro u 9 sati i šutao u Gajevoj ulici u Zagrebu nikad se taj proces ne bi otvorio – rekao je Vićan.

-Rekao sam ti da šutiš. Ali ti ne možeš šutati – rekao je Vićan.

14:05 Predstavljajući amandmane DDS Pero VIćan je istaknuo kako je svaki amandman na ovakav proračun dobar.

Prvi amandman predlaže da se s pozicije Protokola Grada skine milijun kuna u korist Gradskog vijeća. Vićan je istaknuo kako Vlahušiću ostaje još milijun kuna na toj stavci.

-Nismo ni protiv donacija, ali to mora biti dodijeljeno od strane GV-a i gradonačelnika. To nije ničija prčija – rekao je Vićan

Drugi amandman odnosi se na 520 tisuća kuna za namještaj u gradskoj upravi, jer je i prošle godine potrošeno toliko ‘na stočiće’. Mi smo s te stvake skinuli 250 tisuća kuna i prenijeli na stavku Dan grada.

-To nije dan gradonačelnika – rekao je Vićan

Treći amandman s proračunske zalihe od 500 tisuća kuna skida 150 tisuća kuna u korist stavke ”Hrvatska pomaže”.

Četvrti amandman skida ponovno od Ureda gradonačelnika milijun i 200 tisuća u korist Gradskog vijeća. To se odnosi na medije.

-Stav DDS-a je da gradonačelnik i GV imaju potrebu i dužnost pomagati lokalne medije da se razvijaju i pišu objektivno. Na to pravo imaju i ”sjeverno korejski mediji”. Ta stavka je bila razbijena kroz razne Upravne odjele – rekao je Vićan.

Peti amandman uprtio se u UO za poduzetništvo, more i turizam.

-Tamo je bilo svega i svačega. Ako smo mi osnovali DURA-u da aplicira prema EU, kako je moguće da ne donese gotovo ništa iz Europe. Mi smo predložili da se s te pozicije od milijun i pol kuna, skine 500 tisuća kuna. Neki dan sam čitao kako nam stiže 600 milijuna eura, ali čini se kako taj kamion nije stigao – rekao je Vićan te predložio preusmjeravanje sredstava u športsku infrastrukturu.

Iz UO za kulturu se skida 400 tisuća kuna, a DDS predlaže i da se u Gospinom polju stavi umjetna trava na ”bijelom igralištu”.

Šesti amandman dira se u UO za nekretnine koji nosi kredit za kupnju zemlje za Nuncijatu treba odustati d kupnje zemljita kilometar zračne lnije gdje imamo već 100 tisuća kvadrata zemlje. Revelinu treba skinuti 500 tisuća kuna sa stavke 1.2 milijuna kuna.

-Pa je li vijreme da prestanemo Revelinu plaćati zaštitare – rekao je Vićan.

-Trebamo konačno početi riješavati nerazvrstane ceste. nIje dostatno ovo što nosimo u proračunu po toj osnovi. Moramo povećavati stavku za spojnu cestu za Osojnik. Saom za dvije godine kamioni Čistoće će zaraditi milijuna kuna – rekao je predsjednik DDS-a.

Amandman broj sedam – Vrtlar ne može dobiti devet milijuna kuna.Oni su prije šest godina radili vani, a sada ne rade ama baš ništa. Libertas je pralelno s time dobio 16 milijuna kuna, a nekada je dobivao 33 milijuna kuna. Libertas ima povećanje od 5-7 posto , a završio je godinu s dva milijuna kuna minusa – rekao je Vićan.

Od Vrtlara predlažemo skidanje dva milijuna i prebacivanje 1.5 milijuna kuna Libertasu i vatrogascima.

-Moramo opremiti vatrogasce. Pa ne trči Vrtlar kad izbije požar – kaže Vićan

Osmi amandman predviđa micanje sredstava sa stavke izrade prostornih planova.

Deveti amandman je zapravo pitanje – Gdje je nestalo sedam milijuna kuna koje smo izgubili iz stečajne mase Raguse parking u projektu javne garaže.

14:00 Pero Vićan istaknuo je kako proračun strukturalno nije dobro postavljen te kako ne zaslužuje podršku. Rekao je kako se dvoumio hoće li izaći za govornicu ”slušajući amandmansku idilu”.

-Koliko god mi amandmanima popravili proračun, dok on ne doživi katarzu on nije ono što je potrebno ovom gradu – rekao je Vićan.

Kritizirao je Vlahušića zbog brojnih pozicija u proračunu iz kojih se plaćaju iste stvari, te ‘opleo’ po njemu zbog navoda uoči sjednice kako će povući proračun s dnevnog reda Gradskog vijeća.

-Nema on ni muda ni snage da povuče proračun – rekao je Vićan i zaradio opomenu zbog rječnika za govornicom.

13:50 U raspravi o proračunu i amandmanima, HDZ-ov Marko Potrebica prozvao je Vlahušića jer je u Jutarnjem listu nazvao HDZ elementarnom nepogodom.

Vlahušić se nakon toga ispričao svim članovima te stranke te rekao kako nije nazvao HDZ elementarnom nepogodom već kako bi micanje predstave Elementarne čestice s programa Igara bila Elementarna nepogoda.

13:20 Desna koalicija koji predvodi HDZ predstavlja svojih 22 amandmana.

Marko Potrebica istaknuo je kako je ukupna vrijednost njihovih amandmana bila neštvo veća od devet milijuna kuna. Listu Amandmana možete pročitati OVDJE.

Predstavljajući amandman o dodijeljivanju sredstava medijima, Potrebica je ponovio kako je na jučerašnjem sastanku usuglašeno da se novci dodijeljuju sukladno Pravilniku koje će potvrditi Gradsko vijeće.

Vlahušić je na njihovo izlaganje o amandmanima kroz smiješak repetirao kako se ”s HDZ-om lako dogovoriti”.

-Brojni amandmani se neće moći napraviti u ovoj godini, ali ćemo h pratiti kroz nekoliko godina. Primjer je Parking u Mokošici za koji ćemo sada izdvojiti novac za projektnu dokumentaciju – rekao je Vlahušić.

Komentirajući

13:01 Ljubo Nikolić, Ivan Viđen te Maro Kristić ispred liste ZZG predstavili su amandmane liste. Cjelokupne njihove prijedloge možete pročitati OVDJE.

Vlahušić je istaknuo kako su svi njihovi amandmani prihvaćeni osim onog o smanjenju naknada vijećnicima s 1500 kuna na 900 kuna.

12:14 Određena je pauza od pola sata prije rasprave.

12:00 Vlahušić se u sklopu rasprave o proračunu pohvalio kako se konačno dodijeljju stanovi POS-a u Mokošici, te se našalio s HDZ-ovim Markom Potrebicom zbog kamena koji je donio na prošlu sjednicu Gradskog vijeća.

Potrebica mu je na to uzvratio kako pokušava relativizirati činjenicu kako su ljudi zbog kamenog zida koji je gradio VIAM mjesecima plaćali rate kredita, a kako nisu mogli useliti u stanove.

11:48 -Ovo je prvi puta da imamo amandmane koji su ozbljno rađeni. U šest godina ne znam je li bilo 4 -5 amandmana na proračun. Sad imamo oko 50 amandmana ili čak i više ako računamo one koji su prethdno uključeni u proračun. Jučer smo imali sastanak koji je bio kraj jedne priče od tri mjeseca, uspostavljena je dobra komunikacija – rekao je obrazlagajući prijedlog Proračuna.

-Prihvatili smo sve amandmane liste Zajedno za Grad, prihvatili smo sve amandmane HDZ-a. Amandmane DDS-a nećemo moći sve prihvatiti, ima ih koji trebaju ići u projekciju za 2016. godinu, raspravit ćemo sve pojedinačno – rekao je Vlahušić te naglasio kako ipak ”nije zlatna ribica koja može ispuniti sve želje”.

Kao dvije najveće stavke Vlahušić je istaknuo sredstva za Dječje vrtiće Dubrovnik u iznosu od 1,2 milijuna kuna, te besplatne knjige za sveđake u iznosu od 2,8 milijuna kuna.

-To je dobar prijedlog s obzirom na našu Obrazovnu vertikalu koja se na ovaj način može još više poboljšati – rekao je Vlahušić te dodao kako će se kroz rebalans sredstva nabavljati i knjige za srednje školeu 2016. godini.

-Mene posebno veseli amandman za medije. Prošle godine smo platili dva milijuna kuna za medije. Razdvojit ćemo financiranje medija i da se to radi prema Pravilniku koji donosi Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik – rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist