Politika

GRADSKO VIJEĆE Franković o Belvederu: Ne trebamo se slikavati s maskama. Od koga se bojimo?

GRADSKO VIJEĆE Franković o Belvederu: Ne trebamo se slikavati s maskama. Od koga se bojimo?

Vijećnička pitanja otvorena su pitanjem o novom namještaju gradonačelnika Mata Frankovića.

-Čitamo kako ste u najmanju ruku odlučili rasipati se gradskim novcem i za namještaj utrošiti 950 tisuća kuna – rekla je vijećnica Katarina Doršner pitajući o tome gradonačelnika.

-Istina je da se podigla bura oko činjenice da ja ne samo želim promijeniti kancelariju već da sam se toliko razbahatio i odlučio kupiti namještaj za 900 tisuća kuna, što je namještaj u najmanju ruku optočen briljantima. Žao mi je zbog takvih neistina. S obzirom na to kako sam informiran da je još od 1930. godine službeni salon Grada Dubrovnika do 2009. egzistirao tamo gdje sad egzistira ured gradonačelnika, red je da ta prostorija ponovno postane salon, a da se gradonačelnik vrati u prostor u kojemu je boravio 70 godina. Namještaj u mojoj kancelariji je naslijeđen i u izvrsnom je stanju te ga ne treba mijenjati – rekao je Franković dodavši kako će se u sadašnjem ured gradonačelnika, budućem salonu obavljati brojni obrtnički radovi, a ponajviše zbog vlage ispod prozora koji će koštati oko 800 tisuća kuna s PDV-om, što je i javno objavljeno.

Doršner je zanimalo i što će Grad Dubrovnik poduzeti po pitanju vraćanja života unutar zidina budući da se zatvara dm na Pilama, a pitala je i hoćemo li uskoro po kupus morati na Brgat.

-Danas tamo možemo čileanskom žičarom. Nužno je razvijati grad za građane – rekla je Doršner, a Franković je odgovorio kako se, kad je riječ o iseljavanju dm-a s Pila, to tako događa kad grad ne gospodari svojim prostorom.

Gordana Špera zanimalo je imenovanje Valentina Dujmovića za zamjenika direktora Hrvatskih voda.

-Iznenadio sam se, frapirao i zabrinuo kad sam pročitao tko je imenovan za zamjenika direktora Hrvatskih voda a k tome je zadužen za jug Hrvatske. Je li imenovanjem Valentina Dujmovića ugrožen projekt aglomeracije, hoće li nastaviti činiti štetu za Grad s nove pozicije – sve to zanimalo je Špera koji je naglasio kako je Dujmovićevim izbjegavanje javne nabave Grad izgubio 16 milijuna kuna.

-Čestitam gospodinu Dujmoviću. Mislim da su Hrvatske vode puno dobile s gospodinom Dujmovićem i nadam se da će barem stostruko vratiti svom gradu koliko mu je oduzeo. Vjerujem da će višestruko vratiti gradu 16 milijuna kuna koliko mu je uzeo. Projekt aglomeracije je velik i opsežan, a on je malo po tom pitanju napravio kao direktor Vodovoda pa vjerujem da ima grižnju savjesti i da će je time umanjiti – rekao je gradonačelnik Franković.

Vijećnica DDS-a Terezina Orlić, ali i MOST-ova Dolores Lujić pitale su vezano za razvrstavanje otpada. Dolores Lujić zanimalo je ima li smisla da građani odvajaju otpad.

Gradonačelnik je istaknuo kako se danas dio komunalnog otpada ne odvaja i samim tim se ne može zbrinjavati. Dodao je kako će se kroz 6-7 mjeseci otpad odvoziti izvan Županije što će olakšati zbrinjavanje otpada, a što budemo bolje i više razvrstavali to će i cijena prema daljnjim oporabiteljima biti povoljnija.

MOST-ovog vijećnika Mara Kristića zanimalo je može li Grad Dubrovnik tražiti od Konzuma otkup zemlje u Mokošici kako bi se ista prodala nekom drugom zainteresiranom investitoru jer Mokošici treba trgovački centar.

Franković je rekao kako je osobno kontaktirao upravu Agrokora te mu je rečeno kako će to zemljište uskoro staviti na prodaju te da je za kupnju zainteresirano nekoliko trgovačkih lanaca.

-Svi smo ovdje sjedali kada se o tome odlučivalo i smatrali smo da je to dobro, ali tko je znao da se iza brda valja ovo što se valja – rekao je gradonačelnik.

Kristićevo drugo pitanje bilo je vezano za buffer zonu i neizdavanje dozvola za gradnju u zoni oko povijesne jezgre.

Zanimalo ga je zašto su obustavljeni postupci izdavanja dozvola, a koji su predani su prije naputka UNESCO-a.

-Nije korektno na temelju naputaka obustavljati ranije započete investicije – rekao je Kristić.

Gradonačelnik je istaknuo kako je UNESCO je dao naputak koji je obvezujući.

-Mi imamo sve definirane uvjete gradnje i nema nijedne zapreke za neizdavanje dozvola, ali imamo preporuku UNESCO-a. Da bilo kome izdamo dozvolu, vjerujte mi da bi došla prijava za manje od 24 sata. Pomoćnik ministra kaže mi da ima plik prijava protiv grada u UNESCO-u – rekao je Franković dodavši kako se radi novi prijedlog buffer zone, te da se dozvole ne izdaju jer će Grad zbog prijava završiti na listu ugrožene baštine.
Vijećnika KLGB Srđ je Grad Ljubomira Nikolića zanimalo je zašto Sanitat ne ukloni table postavljene na javni put na Belvedereu već to trebaju raditi građani.
-Što kanite poduzeti da se zaštiti javni interes. Gradske službe trebaju reagirati i skinuti postavljene table –
smatra Nikolić.

-Nije dobro da građani uklanjaju stupiće, neka nas obavijeste jer se radi o tuđoj imovini postavljenoj na javni put pa ćemo mi poduzeti sve potrebne radnje. Nije potrebno slikavati se na stijenama s maskama, ne trebamo se sakrivati. Iznenadilo me je kada sam vidio 30-ak ljudi koji su se zamaskirali. Od koga se boje, ja se ne bojim – rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Nenad Vekarić osvrnuo se na arbitražu oko golfa na Srđu, odnosno vezano za Frankovićev odgovor na tu temu. Vekarić je izrazio žaljenje što gradonačelnik o tome zna koliko i njegova punica.

-Rekao sam vam onako kako jest, ja o tome osobno ne znam više nego prosječni građanin jer se radi o procesu kojeg vodi privatni investitor protiv RH. Osobno ne mislim da bilo kakvu vezu imaju studija utjecaja na okoliš i arbitražni postupak jer je ona izdana kao pozitivna, a istovremeno je vlasnik potvrdio još jednom da i dalje inzistira na arbitražnom postupku – rekao je Franković dodavši kako Grad Dubrovnik nije navedenog investitora zaustavio u ničemu jer sve na što se žali su neke radnje od strane RH. Dio ih je neopravdan, smatra Franković jer se ne može žaliti na pravosudni postupak.

Istaknuo je kako stvaran problem jest što je od 2010. do prije nekoliko mjeseci na sred projekta ucrtan – dalekovod.

Nezavisna vijećnica Matija Čale Mratović osvrnula se na uređenje salona i izjavu gradonačelnika o tome kako je studio Vetma izradio projekt sanacije besplatno.
-Kako ste riješili zakonski ovu donaciju studija Vetma za sanaciju salona. Kako znamo da nije namještaljka za izvođača, tko to kontrolira. Nisam točno razumjela ni iznos za uređenje salona – rekla je Čale Mratović.

-Ovu gradsku upravu krasit će dvije stvari – transparentnost i razvoj novih projekata, a ne kupovanje bilo koga ili čega socijalnim mjerama. Ugovor bez naknade je nešto što je normalna praksa i svatko tko želi pomoći i doprinijeti može takvu vrstu ugovora sklopiti. Troškovnik je objavljen na web stranici. Naime, uveli smo i sustav javne nabave koji je sada objedinjen. Za nabavu male vrijednosti nekad je trebalo skupiti samo tri ponude, no smatrali smo da to nije dovoljno transparentno i sad svaka nabava ide na web. Ne radi se ovdje samo o salonu nego i o prostorima hodnika, Konavoskom salonu, sve klimatizacijske uređaje i dotrajale uređaje, a ja sam optužen da kupujem namještaj za sebe za 900 tisuća kuna – rekao je Franković, dodavši kako će biti i daljnjih ulaganja jer u zgradi Pred Dvorom 1 nema prozora koji ne propušta vodu. Zamjena stolarije koštat će 300 tisuća kuna, a to je planirano za iduću godinu. Spomenuo je i kako za upaliti grijanje Grad treba pozvati – ronioca!
-Kod svake velike kiše znate da su naš inventar šugamani i broke koje su uvijek tu – rekao je gradonačelnik, osvrnuvši se i na nekadašnji namještaj iz salona koji je tamo bio do 2009. godine. Pronašli su ga u raspadajućem stanju te je i on proslijeđen na restauraciju kako bi se opet mogao koristiti.

Vijećnik HDZ-a Blaž Pezo, postavljajući pitanje gradonačelniku rekao je kako se nije nadao da će ovo pitanje ikada postaviti.

-Kako komentirate činjenicu da je jedan mladi oporbeni gradski vijećnik pozvao sugrađane na svom profilu na društvenoj mreži da povodom proslave 25. obljetnice deblokade juga Hrvatske ostanu doma i ne pridruže se tom slavlju – rekao je Pezo.

-Nisam čitao Facebook profile, ali sam ponosan na naš grad i naše sugrađane. Ne smatram ovu proslavu svojom zaslugom, ja sam bio samo mali kotačić te priče – rekao je Franković.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist