Politika

GRADSKO VIJEĆE Potrebica: Andro Vlahušić želi uništiti Zračnu luku!

GRADSKO VIJEĆE Potrebica: Andro Vlahušić želi uništiti Zračnu luku!

Ovo nije proračun Mata Frankovića, niti HDZ-a i koalicijskih partnera. Ovo je proračun građana grada Dubrovnika. Tu su svi projekti koji godinama nisu realizirani, a koje smo gotovo svi jednoglasno u kampanji izricali kao nužne projekte. Ne smijem ga niti želim prisvojiti kao svoj proračun – rekao je uvodno na sjednici Gradskog vijeća na temu prijedloga Proračuna za 2018. godinu gradonačelnik Mato Franković.

Treba istaknuti kako su sa sjednice skinuta vijećnička pitanja zbog opsežnog dnevnog reda. Jednako tako, tijekom rasprave o dnevnom redu, većina oporbenih vijećnika tražila je da se s današnje sjednice izuzme treći dodatak Ugovora s Društvom prijatelja dubrovačke starine. I dok je recimo MOST-ov Maro Kristić istaknuo kako to traži ne zbog sadržaja ugovora već da se odnos između Grada i DPDs-a donese u konstruktivno ozračju, SDP-ova vijećnica Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako se radi o vrijednoj imovini građana i grada te iz tog razloga nije u redu da se ta točka, jedano kao i ona o koncesiji za žičaru, donose na današnjoj sjednici. Prijedlozi oporbe nisu dobili potreba broj glasova pa se očekuje rasprava o tim pitanjima.

No, vratimo se proračunu. Gradske financije za iduću godinu ‘teške’ su 575 295 000 kuna uz 32,5 milijuna kuna proračunskih korisnika te kreditno zaduženje od 111,5 milijuna kuna. Gradonačelnik je pred vijećnicima ponovio sve one projekte koji su sadržani u ovom proračunu  poput OŠ Montovjerna za koju će se dozvola dobiti do kraja ove godine, vrtić Palčica, kupnja Vile Čingrije, cesta od Mosta do Osojnika… OŠ Lapad bit će prva škola koja će se energetski obnavljati EU sredstvima.

-Vrtić u Solitudu bit će prvi vrtić koji će se izgraditi u Dubrovniku nakon 30 godina – govorio je Franković dodavši i kako je u proračunu planirano 6 milijuna kuna za sanaciju Grabovice.

-Nakon dugo vremena Čistoća je prije nekoliko dana prvi put podnijela zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole i to nakon 15, 20 godina. Toliko o tome koliko je tko mislio i radio – govorio je o prijedlogu proračuna gradonačelnik.

-Ceste ćemo asfaltirati s pravim, a ne mikroasfaltom jer taj eksperiment nije uspio – rekao je Franković obrazlažući dio proračuna koji se odnosi na održavanje cesta uz točan dinamički plan po ulicama.

Amandmane na proračun podnio je klub vijećnika HNS-a i nezavisnih, a o njima su govorili i na jutros održanoj konferenciji za medije. Prema riječima Miha Obradovića (HNS) njihov klub traži povećanje od 3,5 milijuna kuna za sufinanciranje avio karata i cestarine, a sredstva bi se osigurala od dijela dobiti Zračne luke Dubrovnik, kojoj je Grad Dubrovnik suvlasnik. Tu su i dva milijuna kuna za potpore za podstanarstvo, kao i natkrivanje tržnice Gruž te rekonstrukcija Lapadske obale…

-Ne znam tko vam je pomagao pisati amandmane, ali taj tko vam je pomagao trebao ih je znati napisati jer je osam godina radio proračun. Ja sam kao predsjednik Gradskog vijeća predložio niz amandama, provedivih i o kojima se može glasovati. Većina ovih predloženih su neprovedivi i nezakoniti. To je isto neka praksa iz prošlosti – odgovorio mu je gradonačelnik Franković, osvrnuvši se na praksu subvencioniranja svega i svačega. Istaknuo je primjerice kako su potpore za podstanarstvo dovele do toga da su poskupile najamnine.

-Problemi se rješavaju izgradnjom stanova za mlade. Tako se mladim judima olakšava život. Znate li koliko Libertas danas ima besplatnih pokaza? Sedam tisuća građana se vozi za nula kuna. Svaki umirovljenik ima besplatan pokaz. Je li to pošteno prema umirovljeniku koji ima 1500 kuna mirovine, a onaj drugi ima 4 tisuće kuna. Tu treba uvoditi imovinski cenzus jednako kao i za umirovljeničke dodatke – rekao je Franković.

-Ne možete samo dijeliti pare i pričati – mi smo bogat grad, a da bismo bilo što napravili moramo dignuti kredit. Nismo ništa riješili. Mi smo siromašni da ne možemo biti siromašniji – odgovorio mu je Franković dodavši kako će u sedmoj godini mandata, kad riješi sve probleme građana, ukinuti prirez.

Nakon što mu je Miho Obradović spočitao kako na konzultacijama oko proračunu nisu bili jedino vijećnici kluba HNS-a i nezavisnih, a kao razlog tome naveo je sličnost s proračunom kojega je lani HDZ rušio, gradonačelnik mu je odgovorio:

– Vaša tvrdnja je izvrsna. Očekujem da ću danas imati gotovo apsolutnu većinu – rekao je Franković dodavši kako ne smije glasovati protiv ovog proračuna jer će mu se naljutiti neki bivši.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je kako danas imamo jedan realan proračun, a ne ‘populistički proračun s listom želja kakvu smo gledali do prije godinu dana’.

-Svako malo uskrsne najpoznatiji dubrovački bloger. Nakon što Andro Vlahušić nije uspio prodati terminal tursko-francuskom konzorciju, sad pokušava uništiti Zračnu luku. Vi kolega svojim amandmanom nesvjesno želite ostaviti 300 ljudi bez posla – rekao je Potrebica osvrnuvši se na amandmane Miha Obradovića, odnosno kluba HNS-a i nezavisnih vijećnika.

-Ovaj amandman ne možemo provesti jer imamo samo 10 posto, a kad bi ostali suvlasnici donijeli ovakvu odluku, Zračna luka bi propala. Vi ste naivno nama donijeli amandman da uništimo ono na što smo ponosni – govorio je Potrebica podsjetivši kako je Vlahušić ‘pravomoćno osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti’.

Nakon skoro četiri sata rasprave, proračun je većinom glasova usvojen.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist