Politika

GRADSKO VIJEĆE Bogdanović: Uhljebe male i uhljebe velike prebacio bih u socijalnu kategoriju

GRADSKO VIJEĆE Bogdanović: Uhljebe male i uhljebe velike prebacio bih u socijalnu kategoriju

I mi se pitamo što je s projektima, a često se podsjećam na predizborna obećanja čitajući letke. Često se na njima znalo naći: Pao je proračun, zaustavili ste Dom umirovljenika u Gružu. Kad smo preuzeli vođenje Grada, očekivali smo da će nas dočekati barem 20 do 30 projekata s kojima možemo odmah krenuti u investicije, ali našli smo sve skupa ovoliko – rekao je gradonačelnik Mato Franković pokazujući prstima – nulu.

Sve to rekao je u sklopu rasprave o rebalansu Proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu, a odgovarajući nezavisnoj vijećnici Matiji Čale Mratović koja je rekla kako je rušenjem proračuna Grad Dubrovnik uštedio na nezaposlenima i nerealiziranim potporama za pripravnike.

-Nismo naslijedili projekte, ali dio ideja pretvorit ćemo iz snova u stvarnost – zaključio je Franković.

Vijećnik MOST-a Maro Kristić rekao je kako će MOST podržati rebalans koji je, po njemu, donesen kasno te se u njemu daju vidjeti tek naznake projekata u idućoj godini.

Rikard Rossetti, vijećnik DUSTRA-e, rekao je kako uvijek može bolje.

-Rekli su mi nemoj se dirati u Linđa, Juga i Svetog Vlaha pa ćeš dobro proći – rekao je Rossetti, rekavši gradonačelniku – ‘Vi se morate se pobrinuti da za šport u sljedećem proračunu bude više novaca’.

-Športska infrastruktura nam je na najnižim granama. Radimo strategiju športa koja je važna da znamo gdje smo sada i gdje želimo biti u budućnosti – rekao je gradonačelnik, dodavši kako ga je nedavno župan Nikola Dobroslavić izvijestio da je Gimnazija Dubrovnik ishodila građevinsku dozvolu za dvoranu iza postojeće.

-Grad je odmah rekao da je spreman sudjelovati u izgradnji pod uvjetom da njome gospodari JU Športski objekti jer Gimnazija već ima jednu dvoranu – rekao je Franković.

-Jesmo li bogat ili nismo bogat grad to je stvar i utiska i situacije u kojoj to govoriš, ali puno trošimo. Planiramo ove godine potrošiti 452 milijuna kuna. Postavlja se pitanje koliko mi tih 452 milijuna kuna racionalno potrošimo. Analizira li to itko? Koliko znam ne. Tako je bilo nekad, tako je danas, a bit će i sutra. Čini mi se da bi se moglo racionalnije potrošiti, ostvariti značajne uštede kad bi se racionalnije trošilo. Na plaće potrošimo 20 do 25 posto više nego što treba jer je 20 posto više ljudi zaposleno nego nam treba. Imamo pomoćnika, savjetnika, uhljeba malih, uhljeba velikih. To bih prebacio u socijalnu kategoriju. Ako za plaće trošimo 125 milijuna kuna bruto i ako smanjimo broj zaposlenih za 20 posto to je 25 milijuna kuna. Problem je u pristupu – rekao je vijećnik HSS-a Vido Bogdanović dodavši kako će kod izglasavanja ostati suzdržan jer ‘imate dovoljno ruku pa ga donesite.

Također je iznio prijedlog da se točno zna gdje se proračun puni, a gdje se troši.

-Trebalo bi se vidjeti koliko gradska uprava vraća područjima iz kojih je toliko i toliko novaca uzela – objasnio je Bogdanović.

Slažem se s vama. Proračun jest važan dokument, ali on je financijska podloga za ostvarenje svih ciljeva i strateških projekata koje ima Grad Dubrovnik. Kod izrade proračuna za iduću godinu prvo smo definirali koji su to strateški projekti kojega grad može realizirati 2018. godine – odgovorio mu je gradonačelnik Mato Franković dodavši kako će novi sustav omogućiti da se plaćeni računi vide na web stranici.

-Da idemo brojati milijune, slažem se, namučili bismo se. Da idemo nabrojati probleme, ne bi se namučili. Cilj ove gradske uprave jest da ih krenemo rješavati jer smo svi u kampanji obećavali da ćemo ih riješiti, a vi ćete nas prozivati ako ih ne riješimo. Ovaj proračun je proračun svih nas, svih političkih opcija – istaknuo je gradonačelnik.

-Ovaj proračun donosimo na način kako je to radila bivša gradska uprava. Odbor za financije se nije sastajao često kao što je to bilo najavljivano. Opet imamo dovođenje pred svršen čin. Prihvatili ste sve naše ideje, ali nas to ne može zadovoljiti jer nije načelo sudjelovanja ispoštovano – rekao je vijećnik KLGB Srđ je Grad Ljubo Nikolić, dodavši kako će rebalans podržati jer će kod izrade Proračuna za 2018. dati još jednu priliku za drukčije donošenje.

Željko Raguž kritizirao je Ljuba Nikolića pitavši a da tko je birao vijećnike ako građani nisu zastupljeni.

-Onaj tko ima jedan dere se uvijek više od onoga što ima deset – rekao je Raguž.

-Pokušajte se staviti u poziciju nekoga tko ne obećava ni cestu ni vodu jer smatra to normalnom civilizacijskom tekovinom,  već obećava zaokret u načinu vođenja grada – rekao je Nikolić pozvavši Raguža na sastanak Srđevaca na kojem će se vrlo brzo ‘ušemiti’.

Većinom glasova, uz dva suzdržana i jedan protiv usvojen je rebalans proračuna.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist