Aktualno

GRADSKO VIJEĆE Anuška Matušić smijenjena, novi v.d. ravnatelja Linđa je Konavljanin Vlaho Kljunak!

GRADSKO VIJEĆE Anuška Matušić smijenjena, novi v.d. ravnatelja Linđa je Konavljanin Vlaho Kljunak!

Prva točka dnevnog reda sjednice GV-a je razrješenje ravnateljice FA Linđa Anuške Matušić koja je prije nekoliko dana podnijela ostavku.

Gradonačelnik Franković rekao je uvodno kako je to kulminacija dugogodišnjeg nezadovoljstva u FA Linđu, te kako je ovo treća ravnateljica ili ravnatelj s kojim se nije našao zajednički jezik.

– Nakon dužeg vremena i problema u Linđu, nerazumijevanja ravnateljice s amaterima s umjetničkim voditeljem došlo je do ovoga. Bitno je reći da je ovo treći ravnatelj s kojim nisu bili zadovoljni amateri. Ovo je posljednji pokušaj. Javna ustanova FA Linđo mora biti svjesna da predstavlja Grad Dubrovnik i došli smo u tešku situaciju gdje je bilo izvjesno da neće biti nastupa na Igrama. To bi bila velika blamaža – rekao je Franković.

– Uspjeli smo u razgovoru s ravnateljicom Matušić pronaći zajedničko rješenje. Ona neće ostati kao zaposlenik Linđa bez obzira na to što po ugovoru ima pravo na to. Linđu je potreban mir, ali svaki budući ravnatelj mora znati da je to hibrid između profesionalaca i amatera.
Bio sam pohvalio ravnateljicu jer se smirila situacija, ali u međuvremenu je opet došlo do kaosa. Vjerujem da ćemo postići mir u skorom razdoblju, nije mi cilj dana ikoga prokazivati. Završili smo jednu epizodu, a nova mora početi uspješnije – rekao je Franković.
Mostov Maro Kristić rekao je kako je ovo posljedica političkog kadroviranja kroz dugi niz godina, a HSS-ov Vido Bogdanović krivnju je svalio na Upravo vijeće.

– Dva člana od tri imenuje politika, a gdje su bivši Linđovci. Nitko ne zna što Linđo treba činiti od njih samih. Dijelu amatera ne bi sada odgovarao ni Sule, nego neki novi Sule sa selfijima. Mislim da će stari Linđovci drage volje dati ruke. Upravno vijeće mora upravljati ustanovom i za to snositi odgovornost – rekao je on.

Franković je odgovorio kako će novo Upravno vijeće biti sastavljeno od bivših Linđovaca, te kako će Sule Muratović ‘dati ruke’.

Predsjednik UV Linđa Pero Milković odgovorio je Vidu Bogdanoviću kako je mandat ovog saziva UV počeo 2013. godine, a podsjetio je kako su tad zatekli loše stanje, a to je bilo i vrijeme obnavljanje Lazareta zbog čega Linđo nije imao svoje prostore.
– Od Linđa se htjelo napraviti mini Lado, a Upravno vijeće nije imalo ovlasti zabraniti nešto ravnateljici. Amateri i plesači nisu htjeli prihvatiti planove umjetničkog ravnatelja i ravnateljice – rekao je on.

Nezavisna Matija Čale Mratović rekla je kako posao UV nije dodvoravanje amaterima nego suradnja s ravnateljem.
– Linđo se mora odlučiti jesu li amatersko društvo ili su gradska ustanova. U drugim ustanova su drugačija pravila. Oni više nisu amateri i po zakonu ne mogu dobiti. Djeca koja plešu u Linđu nisu amateri nego vanjski suradnici. Oni jesu dio, ali ne mogu se petljati u upravljanje Linđa – rekla je ona.

Franković joj je odgovorio kako je njezina bivša stranka (HNS) na silu postavila Dubravku Sarić ne čelo Linđa, a nakon kratkog vremena ponovno su počeli problemi.
Podsjetio je kako je godinu dana za vrijeme mandata Josipe Pavlović Tabak Linđo bio u mirnim vodama te kako je zbog političke trgovine smijenjena s tog mjesta kako bi na čelu Lokruma svojedobno bio izabran HNS-ov Mario Tevšić, a na čelo Linđa došla je Anuška Matušić.
-Nisu se djeca u Linđu promijenila u dvije godine. Promijenio se samo institut ravnatelja političkim dekretom. To je smjernica kako ne treba raditi – rekao je on.
Pero Milković odgovorio je kako Čali Mratović kako ne može govoriti da je UV štitilo nerad, a istaknuo je da bi ju on bio tužio zbog izjave da su amateri pijanci, što je tadašnja HNS-ova vijećnica rekla na sjednici Gradskog vijeća u obrani bivše ravnateljice Dubravke Sarić. Podsjetimo, Sarić je svojedobno za DuList ustvrdila da ne bi bilo problema u Linđu da ”pije s njima”.
Čale Mratović mu je odgovorila kako je problem opijanja kod mladih sveprisutan te kako Linđo nije iznimka. Poručila mu je i da joj je žao što je nije tužio.
Ljubo Nikolić rekao je da su problemi u Linđu počeli kad je politika uplela svoje prste.
Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Ivan Jelčić rekao je kako je UV jednoglasno predložilo njega kao vršitelja dužnosti, a s time se složio i odbor.
-Vlaho Kljunak je diplomirani ekonomist, a on je dugogodišnji član KUD-a Čilipi. S devet godina se učlanio u taj KUD, a član uprave je postao 2004. voditelj škole folklora. Godine 2015. godine je potpredsjednik tog društva – rekao je on.

Kljunak je jednoglasno izabran.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist