Grad

Gradski proračun za 2015. godinu – 437,6 milijuna kuna

Vlahušić, Pavlović

Proračun Grada Dubrovnika za 2015. godinu iznosi 437,6 milijuna kuna i 7,5 milijuna kuna ili 1,8 posto je veći nego proračun za 2014. godinu.

Predstavljajući prijedlog Proračuna, gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je on realno utemeljen s više puta provjerenim izvorima prihoda.

– U ponedjeljak ujutro ćemo pročelnik Pavlović i ja primiti sve predstavnike političkih stranaka u Gradskom vijeću te im ga detaljno rastumačiti. Tako da više nema ‘nismo znali’ ili ‘nitko nam nije rekao’ – istaknuo je Vlahušić te detaljnije predstavio glavne stavke.

Ponovio je kako će Grad ponuditi 40 milijuna kuna za nagodbu s PBZ-om i Midia Grupom, najavio kako se ne planira povećanje prireza te istaknuo kako među glavnim projektima smatra lapadsku obalu i marinu Batala, Groblje Dubac i Čingriju, pročistač na Ombli za kojeg se istražuje lokacija, 20 novih Libertasovih autobusa, 1,5 milijuna kuna za budući smještaj Skloništa za napuštene životinje, 1,5 milijuna kuna za projekt Europske prijestolnice kulture, 2 milijuna kuna za uređenje palače na Pustijerni, 6 milijuna kuna od žičare…

Kao poseban projekt istaknuo je subvencije za prometnu izoliranost. Uz one za autocestu, autobusni i zračni prijevoz, Vlahušić je najavio još tri: za vožnju brodom, putovanja sportaša te podstanarstvo.
– Uvodimo subvencioniranje pomorskog prometa na području Grada za 800 tisuća kuna, projekt “Dubrovački vaporetto” za 800 tisuća kuna. Bit će besplatno svima s DU cardom i pokazom. također, planiramo 1,2 milijuna kuna za 50 posto troškova puta dubrovačkim sportskim klubovima. Uz to, subvencionirat ćemo i podstanare starije do 35 godina starosti ovisno o socijalnom statusu od 500 do 1500 kuna – rekao je Vlahušić.

Brojčane detalje predstavio je gradski pročelnik za financije Niko Pavlović, istaknuvši kako nije smanjen nijedan izdatak na plaće, niti su smanjena sredstva za socijalne, kulturne i športske programe.
– Od ukupnih prihoda 111 milijuna su namjenska sredstva, 65 milijuna kuna krediti za Garažu, POS, Čingriju, a 261 milijun kuna je nenamjenski. Od toga 108 milijuna kuna za plaće Grada Dubrovnika i ustanova – rekao je Pavlović te zaključio konstatacijom koja bi se mogla skupno nazvati ‘Možda smo sretni’:

– Država je zakonskom regulativom umanjila prihode Grada u značajnom iznosu. Ipak, Proračun je za 7 milijuna kuna veći. Možda smo sretni što nismo prodavali imovinu pa imamo značajne prihode od najma. Možda smo sretni što imamo ovoliki broj turista pa smo imovinu iznajmili po većim cijenama nego drugi gradovi. Možda smo sretni što imamo žičaru pa smo planirali 6 milijuna kuna, što imamo od zidina 34 milijuna. Ali, da nije tih prihoda, Grad Dubrovnik bi bio u problem kao svi ostali gradovi u državi.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist