Hrvatska

Građevinska zemljišta 13 posto jeftinija nego 2010. godine

Građevinska zemljišta 13 posto jeftinija nego 2010. godine

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom prošle godine bile su 13 posto niže nego tijekom 2010. godine. No, osim cijena, u padu je i obujam prodaje građevinskih zemljišta.

Mnogo je čimbenika koji utječu na stanje tržišta, a pojedine vrste nekretnina osjetljive su na specifične faktore koji diktiraju cijenu i prodaju. Cijene zemljišta ovise o potencijalnom BRP-u koji se na njemu može izgraditi, a na prodaju utječe i neizvjesnost perioda dobivanja dozvola za gradnju.

Prije dolaska krize obrisi kranova isticali su se na zagrebačkom horizontu, a grad je nalikovao velikom gradilištu. No dolazak krize polako je gasio gradilišta, smanjio potražnju za kupnjom nekretnina, ali i za gradnjom novih, tako je pala i potreba za kupnjom građevinskih zemljišta.

Prema statistikama portala za nekretnine Crozilla.com, najveća razlika između cijena građevinskih zemljišta tijekom 2010. i 2014. godine je zabilježena u Zagrebu, a najmanja na području Primorsko-goranske županije.

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su građevinska zemljišta lani bila najtraženija u Zagrebu, no realizacija prodaje na tom području ipak nije „idealna“. Naime „postoje lokacije u Zagrebu koje se jednostavno u ovom trenutku ne mogu prodati, jer jednostavno za njih kupaca nema.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist