Aktualno

Grad ŽUC-u: Sjećate se 2008. godine?

Grad ŽUC-u: Sjećate se 2008. godine?

Na jučerašnje navode ravnatelja Županijske uprave za ceste Nikša Konjevoda koji je ustvrdio kako će nakon stupanja na snagu Odluke o cestama na području velikih gradova koje prestaju biti razvrstane u javne ceste Grad Dubrovnik preuzeti pod svoju nadležnost 52 kilometra cesta te da će za njihovo održavanje od ŽUC-a godišnje dobivati oko 3 milijuna kuna, oglasio se Grad Dubrovnik.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Doista je logično da bi se namjenski prihodi ostvareni sukladno Zakonu o cestama pri registraciji motornih vozila i na druge načine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trebali prebaciti Gradu Dubrovniku razmjerno duljini cesta koje smo dužni održavati, ali u ovom trenutku nemamo nikakvih garancija da će tako i biti. Iz Županijske uprave za ceste navodi se iznos od 3 milijuna kuna, iako on do danas nije ugovoren, već je izračunat kao omjer duljine cesta koje su postale gradske i ukupno prikupljene naknade za održavanje cesta.

U skladu s time, ulaganje od 5,5 milijuna kuna u prethodne dvije godine na području Grada Dubrovnika bila je obveza Županijske uprave za ceste, a prema sada istaknutom modelu umnoška to ulaganje je manje od onog koje su za tu namjenu ŽUC-u povjerili vlasnici vozila s područja Grada Dubrovnika.

Također, podsjećamo javnost da su 2008. pod nadležnost Grada Dubrovnika razvrstane Ulica Pera Bakića, Put Iva Vojnovića, Ulica Iva Dulčića i Vukovarska ulica, a da tu dodjelu obveze održavanja nije pratila nova raspodjela sredstava te su prihodi ostvareni naknadama za održavanje ostali Županijskoj upravi za ceste. Vrijedi dodati i to kako su ŽUC-u trebale tri godine za dostavu dokumentacije o semaforima na tada preuzetim cestama, iako ona predstavlja osnovu za integrirano upravljanje prometom te podizanje razine sigurnosti i protočnosti dubrovačkih ulica.

Budući da još nije dostavljena dokumentacija za ceste koje su po Odluci o cestama na području velikih gradova koje prestaju biti razvrstane u javne ceste, koja je na snagu stupila 27. travnja 2012., a Vladinim aktima nije definiran ili naložen prijenos sredstava iz ovih naknada, Grad Dubrovnik je izrazio bojazan ponavljanja situacije iz 2008. Kada se postigne dogovor i primjerenim aktom raspodjela sredstava učini službenom, Grad Dubrovnik će voditi projekte izgradnje i održavanja cesta lakše i jednostavnije nego što je to bilo do danas činjeno – preklapanjem ovlasti i sporom korespodencijom između gradskih i županijskih službi.

U međuvremenu, Grad Dubrovnik će, sukladno mogućnostima voditi brigu o sigurnosti i udobnosti prometovanja na svim cestama na području Grada koje su mu povjerene što nam neće predstavljati problem, obzirom da smo i dosad u više navrata podupirali i sufinancirali županijske i državne projekte koji su od interesa za građane – ističe se na internetskim stranicama Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist