Kultura

FOTO Grad života i Dubravkina priča nove knjige Franke Kohn

Knjiga Franke Fani Kohn

Pjesnikinja Franka Fani Kohn predstavila je svoju novu zbirku pjesama “Grad života” i prvi roman “Dubravkina priča” u Saloči od zrcala.
Gospođu Fani Kohn mnogi poznaju iz trafike na Stradunu gdje je više od dvadeset godina radila kao prodavačica. Iako joj nije bilo lako u životu, ovoj veseloj gospođi najveća su joj potpora njena djeca – četiri kćeri i sin. Inače, ona je sa svojom obitelji među rijetkima koji su ostali živjeti u Gradu – živi na Bunićevoj poljani, a rođena je na najljepšoj ulici na svijetu – na Stradunu.
Stoga nije ni čudno što njena zbirka pjesama „Grad života“ sadrži njene pjesme o Gradu i domoljubne pjesme, a u njoj se mogu pročitati i neke ljubavne pjesme. Naravno u nju je uključila i neke pjesme novijeg datuma.
„Dubravkina priča“ prvi je njen autobiografski roman. Iako je promjenila imena likovima, u njoj će se kaže prepoznati mnogi ljudi iz Grada. Roman govori o njenoj mladosti, obiteljskom nasilju, odgajanju djece, i to u najgore vrijeme za jednu majku – u vrijeme Domovinskog rata. Naime, razdoblje rata bilo je pretkretnica u njenom životu – bivši suprug bio je na prvoj crti obrane, a ona je u to vrijeme trudna sa sinom, ostala sama sa dvije kćerkice. Cijelo vrijeme rata provela je u Gradu, stoga opisuje što se tada događalo, te iznosi, kako kaže, istinite činjenice o ratu u Dubrovniku.

Ovaj roman obuhvaća razdoblje njenog života do 1992. godine, a drugi dio svog života objavit će u drugom dijelu romana koji je također u pripremi.
Zbirka pjesama „Grad života“ i roman „Dubravkina priča“ izdane su u vlastitoj naknadi u Osijeku. Posebna podrška bila su joj njena djeca i prijatelji koji će se kako kaže prepoznati.

Do sada je izdala i zbirke pjesama „Molitva moru“ i „Ista mjesta, ista tuga“. Sudjelovala je sa svojim tekstom sa glazbenikom Darijom Plevnikom iz Osijeka, te Markom Majkovicom iz “Dubrovačkih kavalijera” na Neum etno festu 2011. godine, a napisala je još par tekstova za instrumentale Darija Plevnika.
Ima svoju kolumnu domoljubnih pjesama na potralu UHDR91, a pjesme joj se objavljuju u “Hrvatskom fokusu”.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist