Kultura

‘Grad sjena’ teatra Lero na 68. Igrama

‘Grad sjena’ teatra Lero na 68. Igrama

Na programu 68. Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno je i Studentski teatar Lero, ovog ljeta s nagrađenom predstavom Grad sjena u režiji Davora Mojaša, a izvedbe su na programu večeras te ponovno 19. kolovoza, s početkom u 21:30 na Lerovoj sceni u Lazaretima.

Grad sjena je, kako ističu lerovci, predstava koja želi otvoriti dubrovačke skrivene i javne spomenare i dnevnike, progovoriti o Gradu jučer i Dubrovniku danas te prepoznati mijene koje zatiču njegove stanovnike.

Satkana je od fragmenata više djela različitih autora: Milana Milišića, Nikole Gučetića, Vjerana Zuppe, Davora Mojaša, Luka Paljetka, Nikola Nalješković i drugih, a sadrži i fragment monologa gospara Lukše iz Dubrovačke trilogije Iva Vojnovića koji govori Lino Šapro, arhivski tonski zapis s čitaće probe predstave Maškarata ispod kuplja Iva Vojnovića u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi glumaca Kazališta Marina Držića i dr.

Predstava je svoju premijeru imala u prosincu prošle godine, a na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera nagrađena je nagradom za najbolju predstavu.

Autor i redatelj predstave je Davor Mojaš koji svoj teatarski i redateljski opus gotovo isključivo vezuje uz Studentski teatar Lero u kojem je od 1975. redateljski ostvario pedesetak predstava, dvadesetak autorskih projekata i desetke scenskih programa i svekolikih raznih događanja. Objavio je zbirku pjesama, nekoliko dramskih tekstova, memoarskih zapisa, knjige proze, grafičko-književnu mapu Buđenja gospođe Roze s Rudolfom Paterom, uredio Lerovnicu – monografiju Studentskog teatra Lero, objavio brojne književne, esejističke i publicističke tekstove te feljtonske prinose u hrvatskim časopisima te prozu i drame na Trećem programu i Dramskom programu Hrvatskog radija.

U Gradu sjena igraju lerovice Ksenija Medović, Jasna Held, Zvončica Šimić, Ana Petrović, Katarina Ruščić i Glorija Ribić. Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Dubravka Lošić, a umjetnički tim još čine i Mato Brnjić, Viktor Lenert, Antonio Ljubojević, Maja Glamočanin i Angela Vihar.

Ulaznice za obje izvedbe dostupne su online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist