Kultura

‘GRAD PO ZIMI U BETULI PO MJERI’ Tonko Smokvina predstavio ‘Svetog Vlaha’

'GRAD PO ZIMI U BETULI PO MJERI' Tonko Smokvina predstavio 'Svetog Vlaha'

Poseban kulturni program ‘Grad po zimi u betuli po mjeri’ u okupljalištu domaće čeljadi ‘Fontani’ nastavljen je jutros, točno u 10 sati i 3 minute, otvaranjem izložbe slike ‘Sveti Vlaho’ mladog dubrovačkog umjetnika Tonka Smokvine.

Deveta je to u nizu specifičnih izložbi koje su na zanimljiv način unijele poseban duh kulturnim zbivanjima u Gradu. I ovaj put nažalost nismo susreli Dunda Pera, ali je njegovu leteru pročitala njegova popularna Kata. Nakon otvaranja slika je unesena u ‘Fontanu’ gdje će se moći vidjeti do subote, dakle na jedan dan.

Tonko Smokvina predstavnik je mlađe generacije dubrovačkih slikara, rođen je 1980. u Dubrovniku gdje je završio Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine u klasi profesora Eugena Kokota. Član je HDLU Dubrovnik. Osim slikarstvom, bavi se i pedagoškim radom, nastavnik je likovno odgoja u OŠ Ivan Gundulić . Izlagao je na petnaest samostalnih i više skupnih izložbi širom Hrvatske, posebno u Dubrovniku, te je redovan sudionik Likovnih kolonija. Motivi slika su mu na ranici apstrakcije i figuracije. Znana nam je i u sjećanju njegova izložba proljeća 2015. u Sebastianu, a ovih dana i njegova je slika u foajeu kazališta na zajedničkoj izložbi 12 dubrovačkih slikara koji su izložili svoje slike sa motivima Svetog Vlaha u sklopu Feste naše Parca.

Podsjetimo, dosad su se u betuli Fontana dubrovačkoj publici jednom slikom predstavili Tomislav Šuljak, Mišo Baričević, Jagoda Lasić, Loren Ligorio, Luko Paljetak, Vedran Grabovac i Dubravka Lošić, a od danas im se pridružio i Tonko Smokvina.

Kulturno-umjetnički program ‘Jedna betula, jedan umjetnik, jedan rad, jedan dan’ osmislila je skupina stalnih posjetitelja Fontane. Dubrovački umjetnici svoja djela izlažu u betuli jedan dan, od petka ujutro do subote ujutro. Program će se održavati svakog petka do Uskrsa.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist