Kultura

GRAD PO ZIMI Romana Milutin Fabris do sutra u Fontani!

GRAD PO ZIMI Romana Milutin Fabris do sutra u Fontani!

Deseti put u Fontani je organizirana jednodnevna izložba pod nazivom ‘Grad po zimi u betuli po mjeri’, ovoga puta velike dubrovačke umjetnice Romane Milutin Fabris.

‘Jedna betula, jedan umjetnik, jedan rad, jedan dan’ u omiljenom okupljalištu čeljadi Grada, po dobrom se običaju, kad Maro i Baro sa Zvonika još jednom ovog petka izjutra oglase puku, otvorena je posebnim pismom.

Kako zima i bura, a ponajviše južina čine svoje, ovog petka nije bilo Dunda Pera, te je njegova znana nam Kata pročitala pismo upućeno njemu sa našim dobrim željama za njegov skori povratak u ‘Fontanu’, a okupljene su ispred organizatora pozdravili Mišo Baričević i Boris Njavro, uz lijepe riječi posvećenje umjetnici.

– Pero još nije u forci za doć vanka. Ne može izlaziti, pa sam ja dećidala da ću zan jega napisati jedno libro – kazala je ‘Kata’, odnosno Kaća Carević, čitajući emotivno pismo uz želje za oporavak, ali i analizu trenutnih događanja u i po Festi, te oko Igara.

Najdraži moj Pero!

Počelo me je mučiti tvoje zdravlje. Kako prvo, dubitala sam da se ti s nama šokaš, i da da te nije volja dohodit u ovu našu manjifiku Fontanu, naš mali kantunić od raja. Svi se pitamo što se to dogodilo, što te priječi da dođeš i budeš u našoj kompaniji? Malo sam se interesala i izaznala od neke drage čeljadi da ta nahlada teško pasava i da je jako gruba. Oni su isto imali veliki kašalj i problem s tim kašljem koji se navrać’o u par navrata. I tako ti ta influenca ne da mira(…).

Ne bi se prtila u ove stvari što se okolonas događaju, nemam korađa i ne volim šporkavat jezik. Rijet ću samo da je Festa pasala manjifiko, a rijet ću i to da nam je naša draga Kolinda začinila Festu i da se ni ona, kako sam ja razumijela, više ne prti u politiku, jerbo se nije prezentala na svečanoj sjednici od Grada, nego je poslala svoga izaslanika.

A da stvar bude bolja, naša draga gospođa Mani isto se tako grubo razboljela, kako i ti, pa nije prezentala dramski program od našijeh Igara. Nije mogla jadna hodit od lumbaga, premda je večer prije u knjižnicama od Grada prezentala svoje libro, roman zvan ‘Snebivaš me’. Promisli samo, fotografali su je na Pilama odmah iza prezentacije predprograma Dubrovačkijeh ljetnijeh igara! Ha, što ćeš – jedva se jadna onako dopotezala do Pila kako bi uzela auto i kako bi mogla polećet u Zagreb. I eto ti fotografa!

Moj dragi… Kako treće, vrijeme se pogoršalo, zahladilo je (…). Spominješ li se moj Pero, kako je u mene pokojna teta Fausta govorila: ‘Kandelora, zima fora, rek’o Blaž da je laž!’ E vero. To se i ovi put potvrdilo.

Caro mio,
Čuvaj nam se, znaš. Umotaj se dobro. Srči vruću lemunatu s narančom i medom, da uhitiš forcu. Svi te lijepo pozdravljaju, a ja te opetujem po ko zna koji put da mi puno puno fališ i da te žudno očekujem. Ćutim te,
Tvoja, vazda, Kata

Nakon otvaranja, kao i do sada, Romanina slika preselila se Fontanu, gdje ćete je moći vidjeti do subote, na jedan dan.

Devet dosadašnjih izložbi jednog slikara na jedan dan su redom bile slike Tomislava Šuljka, Miša Baričevića, Jagode Lasić, Lorena Lola Ligoria, Luka Paljetka, Vedrana Grabovca, Dubravke Lošić, Lukše Peka i Tonka Smokvine.

Organizatori programa Grad po zimi već najavljuju kako će idući petak, 12. veljače, po Karnevalu, svoje ‘Maske’ izložiti Jagoda Jakir.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist