Aktualno

Grad: Odbacujemo insinuacije o devastaciji

Grad: Odbacujemo insinuacije o devastaciji

Grad Dubrovnik odbacuje insinuacije da se radovima čišćenja u renesansnom vrtu ljetnikovca Gundulić u Gružu devastira povijesna gradnja ili uništava povijesni vrt.

Kako se ističe u priopćenju gradske uprave, radovima na Vrtlarovu zemljištu, koji se nalaze u Sustjepanskoj ulici u Gružu (iznad tržnice) uklonjene su armirano-betonske, azbestne i aluminijske konstrukcije te ostaci plastenika, mješoviti otpad i korov.

– Izvedeno čišćenje predstavlja primjereno uređenje prostora s ciljem privođenja javnoj namjeni pa stoga. Uz priopćenje objavljujemo fotografije na kojima se vidi što je uklonjeno i očišćeno te da su kamene kolone, koje predstavljaju povijesnu gradnju netaknute te svjedoče kako je prostoru dodana vizualna vrijednost i vraćena autohtonost – navode iz gradske uprave.

Napominju kako je spomenuto zemljište prema katastarskim arhivskim podacima u 19. stoljeću bilo povrtnjak, a početkom 20. stoljeća odlagalište građevinskog otpada. Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća prostor je dodijeljen Vrtlaru te je gradnjom betonskih pregrada za uzgoj cvijeća, a kasnije staklenika i plastenika te montažnih objekata za pohranu alata, bez dokumentacije i suglasnosti koje bi danas bile potrebne, pretvoren u rasadnik.

– Budući da Vrtlar dulje od desetljeća zbog problema u poslovanju nije mogao ulagati u rasadnik koji je donosio velike financijske gubitke isti je zatvoren pa su stvoreni preduvjeti za uklanjanje betonskih pregrada, azbestnih baraka i konstrukcija plastenika i staklenika, dok je u tijeku izrada idejnog projekta rekonstrukcije ribarnice i studije čiji će rezultat biti prijedlog uređenja tržnice u Gružu i prostora bivšeg rasadnika, nakon čega će se, sukladno mišljenju ovlaštenih arhitekata i konzervatorskim smjernicama te propisima Republike Hrvatske odlučiti o budućoj namjeni.

U međuvremenu, već ovih dana prostor će se otvoriti za javnost kao uređena livada, na kojoj boravak ne predstavlja sigurnosni i zdravstveni rizik kao što je to bilo do sada, a na što udruge kojima je čišćenje zasmetalo nisu našle shodno za reagirati – ističe Grad Dubrovnik, koji „sa svrhom postizanja što boljeg hortikulturnog uređenja i primjerenijeg izgleda cijelog gradskog područja, na zadovoljstvo građana i posjetitelja, kontinuirano ulaže u uređenje vlastitih, ali i drugih javnih prostora.“

Kao primjer za to navode da će se idući tjedan u dogovoru s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Općom bolnicom Dubrovnik i Sveučilištem u Dubrovniku pristupiti čišćenju i uređenju okoliša oko Stare bolnice, koji nije u gradskom vlasništvu, a u dogovoru s nadležnim županijskim službama planira se i uređenja platoa Pile, u skladu s važećim konzervatorskim smjernicama i mjerama zaštite krajobrazne arhitekture.

Grad Dubrovnik će, navodi se dalje u priopćenju, i dalje pozdravljati konstruktivne primjedbe i sugestije civilnog društva i predstavnika stručne javnosti te očekivati neselektivan angažman na poboljšanju uvjeta života i zaštite baštinskih vrijednosti, ali neće u postojećem stanju konzervirati na javnim zelenim površinama potencijalno opasni otpad.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist