Aktualno

Grad od Lopuda dobiva puno, a ne ulaže ništa

Grad od Lopuda dobiva puno, a ne ulaže ništa

Predivni otok Lopud sa svojih dvjestotinjak stanovnika pravi je dragulj u kruni elafitskih otoka koji se pružaju zapadno od Dubrovnika. Ipak, prema pritužbama mnogih stanovnika, o tom otoku više nitko ne brine. Lopuđani su prepušteni sami sebi.

Čak ni sastanak s delegacijom Gradske uprave, održan krajem lipnja, nije donio velike rezultate. Problem pješačke zone, neregistriranih vozila, oronulog parka Gjorgjić-Mayneri, kanalizacije koja prijeti izljevanjem na rivi… Otkud uopće početi? Predsjednik Mjesnog odbora Lopuda Ivan Gale kazao nam je kako su tek neke odluke u njihovoj nadležnosti.

– Mjesni odbor Lopud odlučio je kako je od 1. lipnja do 1. rujna proglašena pješačka zona na Obali Iva Kuljevana, ulici Od Šunja i ulici Od polja. Promet će se moći odvijati od 9 do 13 sati, odnosno za vrijeme dolaska trajekta i prijevoza dostave. Sada čekamo da gradski komunalci postave natpis za pješačku zonu – kazao nam je Gale. Ističe kako je problem koncesije za kopneni prijevoz putnika na relaciji Lopud-Šunj nakon sastanka ostao neriješen.
 
ČEKA SE NESREĆA
 
– Iz Gradske uprave tvrde kako se to ne može riješiti, jer nije riječ o cesti, već o pješačkoj stazi, a ta vozila ne podliježu registraciji. Sve je to ilegalno i samo se čeka kada će se dogoditi neka nesreća, pa da za to odgovaraju i Grad i Županija i Država. Bio sam kod gradonačelnika, ali oni se od toga ograđuju. Najgore će biti ako se dogodi problem i bude žrtava – ističe Gale.

Nije zadovoljan ni ponašanjem Gradske uprave prema parku perivoju Gjorgjić-Mayneri, utemeljenom davnih osamdesetih godina 19. stoljeća. Ogorčeno ističe:

– Grad na Lopudu štedi maksimalno. Na Lopudu je bio jedan čistač na plaći Grada i radio cijelu godinu, a drugi je dolazio od 15. svibnja ili 1. lipnja. Sad je došla sezona i to su ukinuli. Do prije tjedan dana plaćalo se jednoj gospođi, ali su joj kasnile dvije ili tri plaće, pa sad radi na svoju ruku i trudi se to održavati – objašnjava Gale te ističe kako Mjesni odbor u tom slučaju ne može ništa poduzeti jer nema svoj račun i ne može raspolagati novcem.

Podsjetimo, krajem siječnja 2010. godine šira delegacija gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem, brodom Lučke kapetanije „Danče“ napravila je svojevrsni 'Tour d'Elafiti', a jedna od postaja bio je i Lopud. Tada ja gradonačelnik najavio kako će spomenuti park uskoro postati jedan od najljepših hortikulturnih park spomenika, a zamjeniku gradonačelnika Niku Šalji je dano u zadatak da, u suradnji s DVD Lopud, Vrtlarom (navodno su trebali izraditi projekt uređenja) i ostalim gradskim službama uredi taj park. Tada je najavljeno kako će park u punom sjaju zasjati već u proljeće, do Uskrsa. A riječ je o 2010. godini.
 
'TEAM BUILDING'
 
– Mi smo i obavili jedno generalno uređivanje parka u ljeto 2011. godine, a sjećam se da je dogovoreno zapošljavanje jedne osobe koji bi trebao održavati park. Uspjeli smo dosta toga napraviti, ali nam financije nisu odobrene. Date su mi ovlasti, a nisu odobrena sredstva. Potaknuo sam i uključivanje DVD-a koji bi znali puno toga napraviti, čak su se spominjali i alpinisti za čišćenje nekih viših grana – objašnjava zamjenik gradonačelnika Niko Šalja, koji dijeli nezadovoljstvo Lopuđana potporom gradske uprave. Točnije, gradonačelnika Vlahušića.

– Gradonačelnik obećava sve i svašta, a sredstva se ne odobre, čak i kad se naprave konkretne ponude za neke projekte – zaključuje Šalja.
Zanimljivo je spomenuti i gradonačelnikovu izjavu kako će cijela gradska uprava u ožujku iste godine doći očistiti taj park kao dio 'team buildinga'. Sapienti sat.

Iz Grada su obećali i sredstva za čitaonicu u prostoru nekadašnje udruge mladih pokraj pošte, ali je pomoć izostala. Sat na zvoniku ne funkcionira, a izgubila se i tradicija mise u crkvi svetog Nikole zadnje nedjelje u mjesecu. Posebno je zahtjevan problem kanalizacije.

– Sve fekalije odlaze u more, 30 metara od mula, i to se ništa ne riješava. Prošlih godina kanalizaciju je održavao lopudski DVD, ali su Grad i Turistička zajednica odlučili da ih više neće plaćati. Bojim se da bi fekalije mogle usred sezone iscuriti na rivu – govori Gale, koji ne razumije kako je gradskoj upravi jeftinije plaćati ukupno 10 tisuća kuna za cisternu i brod Triton iz Grada, a DVD je to naplaćivao po triput nižoj cijeni.

– Naš DVD nema opremu i gorivo. Iz Grada tvrde da su uplatili sredstva, a u biti svi lažu jer nitko ne daje ništa. Imali smo požar, srećom nije bio velik i uspjeli smo ga ugasiti. Ali Grad Dubrovnik je još od prije tri ili četiri godine dužan vatrogascima 40 tisuća kuna, zajedno s TZ-om, za održavanje perivoja. Bilo bi dobro kad bi Grad imao više sluha za Lopuđane. I da se ne ograđuju od problema, nego da sjednu s nama i pomognu nam – zaključuje Gale.
 
NAVODNO NEMA NOVCA
 
Zapovjednik DVD Lopud Frano Storelli ističe kako im nedostaju financijska sredstva za održavanje opreme, kupnju goriva i plaću jednog zaposlenika DVD-a.

– Mi smo taj novac znali zaraditi tako što bi prali rivu, kosili travu uz puteve ili održavali prohodnost. To nam je proteklih godina subvencionirala Turistička zajednica i komunalni odjel, ali ove godine od toga nema ništa, navodno jer nema novca – kaže Storelli. Objašnjava kako bi naknadu od Grada za čišćenje kanalizacije najčešće primali u materijalu, kojim bi obnavljali DVD.

Iz Grada Dubrovnika nismo dobili nikakav odgovor, premda smo čekali 15 dana. Tako ostaju nepoznati odgovori na ova, kao i na mnoga druga pitanja koja tište stanovnike ovog mirnog elafitskog otoka.

– Grad puno dobiva od ovog otoka, a u otok ne ulažu ništa – kazao nam je predsjednik Mjesnog odbora Ivan Gale. Dovoljno za zaključak.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist