Aktualno

“Grad ignorira i građane i struku”

"Grad ignorira i građane i struku"

Vraćanje UPU-a Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljima Bosanka sjever  i jug na istim ranijim programskim osnovama,

na dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, bila je povod današnje konferencije za novinare Društva arhitekata Dubrovnika, u prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine.

Kako je istaknuto, cilj je ukazati na opasnosti i posljedice „netransparentnog i štetnog prostornog planiranja“, jer su tu istu  programsku osnovu i izloženi plan na prethodnoj i javnoj raspravi odbacili građani Dubrovnika i hrvatski arhitekti, istaknula je predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik Marija Kojaković posjetivši na kronologiju događanja oko uređenja platoa Srđ, dodavši:

– Gradska uprava ignorira ne samo građane Dubrovnika nego i sve hrvatske arhitekte ne mijenjajući ništa od postavki UPU-a  za Srđ, smatrajući prethodnu raspravu o ovom UPU-u obavljenom i planirajući ponovljenu Javnu raspravu.

Dakle, nastavlja se netransparentno i štetno planiranje ovog UPU-a i građane se opet dovodi pred gotov čin netransparentnom  izradom Prijedloga ovog UPU za Srđ za Ponovljenu javnu raspravu bez prethodne šire stručne i javne rasprave i izrade novih stručnih podloga i novih programskih uvjeta – istaknula je Kojaković dodavši kako se uopće ne radi o golfu nego izgradnji novog mega stambenog naselja koji se prikriva s jednim i pol golf igralištem.

Istaknula je kako je u Prijedlogu odluke  izrade UPU-a „Športsko-rekreacijski centar  s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever Bosanka jug“ koja je na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća  sve navedeno kako je bilo za isti  UPU-u iz 2010. koji je javno odbijen.

– Zato apeliramo na savjest naših gradskih  vijećnika da ne počnu proceduru, kojom se vrši nasilje  nad prostorom  i nad građanima kršenjem temeljnih ljudskih i ustavnih prava građana Dubrovnika, uništava jedini gradski prostor za razvoj i da poslušaju glas stručne javnosti na isti način kao što bi poslušali liječnika kada bi se radilo o njihovom zdravlju – poručila je Marija Kojaković s današnje konferencije za novinare.

Slobodan Vuković, član DAD-a  iznio je nekoliko prijedloga za rješenje ovog prostora.
– Kako značaj ovog projekta nadilazi trenutačne granice lokalne uprave i samouprave, nužno je potrebno uključiti i općinu Župu Dubrovačku u integralnom osmišljavanju i planiranju cjelokupnog prostora platoa Srđ sa Žarkovicom – istaknuo je uz ostalo Vuković dodavši kako u odabiru programskog rješenja treba provesti anketni urbanistički natječaj na najvišoj državnoj i međunarodnoj razini, kako bi se dobila objektivna i stručno najkvalitetnija podloga za izradu konačnog prostornog plana.
 
– Također nedopustivo je prepuštati cjelokupno financiranje ovako značajnog plana za grad Dubrovnik i županiju zainteresiranim pojedinim investitorima i dovoditi u podređeni i ponižavajući položaj interese od javnog značaja. Naprotiv, to treba biti Grad Dubrovnik, Općina Župa Dubrovačka te po procjeni i Dubrovačko – neretvanska županija – naglasio je Vuković.

– Ponuđeni zaključak o prihvaćanju nove odluke o izradi urbanističkog plana uređenja ŠRC-a s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug , kojim se namjerava izaći pred gradsko vijeće Grada Dubrovnika  samo je još jedna  u nizu nedopustivih obmana, kojom se nanosi povijesna šteta prostoru Dubrovnika.

Iza svega stoje skrivene i opasne namjere zainteresiranih pojedinaca i najviše rangiranih predstavnika gradske uprave, koji se žele samo okoristiti imenom Dubrovnika za svoje ekstra profiterske ciljeve – naglasio je zaključivši kako je prostor platoa Srđa zadnji i jedini razvojni prostorni potencijal grada Dubrovnika kojeg se ne smije izgubiti u „bespuću kratkovidnog profiterskog interesa“.

Maja Polzier pročitala je pismo Udruženja hrvatskih arhitekata, Izvršnog odbora DAD-a i područnog ureda Hrvatske komore arhitekata Dubrovnik koje je upućeno gradskim vijećnicima. Pismo možete pročitati u prilogu. 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist