Zanimljivosti

Grad Dubrovnik: Mirsova pozicija nije ugrožena

Grad Dubrovnik: Mirsova pozicija nije ugrožena

Povodom nezadovoljstva javnosti što je dubrovački kantautor Mirso Đulančić ostao bez koncesije na skalinima Onofrijeve česme, iz Gradske uprave uputili su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Pozicija uličnog zabavljača Mirsa Đulačića nije ugrožena

Gospodin Mirso Đulačić nije klasični ulični zabavljač, nego je također i trgovac koji svoje radove prodaje na prepoznatljiv i atraktivan način. Iako su gradske službe toga svjesne, s obzirom na vrijednost i posebnost načina na koji to radi uvijek je, iz perspektive korištenja javne površine tretiran kao zabavljač, a ne trgovac.
 
Naime, gospodin Đulačić se lani i nije prijavio na  natječaj za lokaciju na Onofrijevoj fontani, nego za Renesansni đir (nepotpuna ponuda), a usprkos tome, gradske službe mu nisu pravile probleme te je odradio cijelu sezonu.
 
Ove godine smo raspravljali o pozicijama za natječaj, i odlučili da ćemo neke sadržaje (prvenstveno zabavljačke) riješiti kroz program „Ulicama našeg Grada“ Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
 
To se odnosi na Trubadura Kruna,  lijeričara Kralja na Onofrijevoj, „Zlatnog čovjeka“, „Šimu s papagajima“, grupu „Fiori musicali“, Mirsa i druge ulične zabavljače i performere. 
Na tu temu tek se vode razgovori sa stručnim službama Turističke zajednice i kroz par dana bit će održan sastanak Povjerenstva za javne površine gdje će biti pozvani i predstavnici Turističke zajednice nakon čega će svi prepoznatljivi zabavljači biti primjereno vrednovani i uvršteni u program „Ulicama našeg Grada“ .
 
Zabavljači su prethodnih godina dobivali ugovore (u medijima se često krivo navode kao „koncesije“) za neki simbolični iznos (1.000 – 2.000 kn).

Njihova djelatnost nije tretirana javnim natječajem za davanje u zakup javnih površina, s obzirom na to da nisu registrirani kao društva, zadruge ili obrti.

U natječaju za korištenje javnih površina ostajali su, na primjer, prodavačica vezova, Renesansni đir i Kovač na Vratima od Pila jer isti nisu zabavljači, nego trgovci i obrtnici koji su svi su uredno registrirani i imaju obrte.
 
S obzirom na navedeno, očito je da Grad Dubrovnik nije donio nikakvu odluku o gospodinu Đulačiću, njemu će rad i dalje biti omogućen, a mišljenja smo da se medijska pompa podigla posve nepotrebno, krivim tumačenjem pravnog okvira djelovanja samog uličnog zabavljača.

Naime, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika tek trebaju donijeti odluke o rješavanju problematike uličnih zabavljača na javnim prostorima.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist