Kultura

Gotovac: U sedam stranica Marqueza obrađujemo motive incesta, konzervativizma i stvaranja

Gotovac: U sedam stranica Marqueza obrađujemo motive incesta, konzervativizma i stvaranja

Pomoćnica intendana Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac rekla je u petak na konferenciji za novinare kako će u sklopu projekta ”Predgovor, gitara i sedam stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza” koji se prikazuje u nedjelju i ponedjeljak u ljetnikovcu Skočibuha biti prikazana tri glavna motiva – incest, konzervatizam u politici i zemlji te pisanje i stvaranje danas.

Na konferenciji za novinare, Gotovac, koja je napravila i scensku prilagodbu i preradu za ovu izvedbu istaknula je kako se ideja o ovakvom Marquezu rodila zbog nedostatka sredstava za dovođenje pisca Antonia Skarmete.
-Moje je mišljenje da se u Dubrovniku moraju izvoditi samo najbolji i zato sam se sjetila Gabriela Garcie Marqueza. Mi s ovom projektom se bavimo incestom, dodirivamo neke političke situacije u konzervativnim zemljama i dodirujemo sve autobiografske motive koje on iznosi. Posljednje u našoj izvedbi je pitanje koje on postavlja cijeli život – zašto pisati i stvarati danas. Dakle tu su motivi incesta, konzervativizma u zemlji i politici i motiv pisanja i stvaranja danas – rekla je Gotovac.
Glumica Bojana Gregorić rekla je kako će ovo uprizorenje biti više večer poezije,a ne predstava.
– Mi tu ipak ne radimo predstavu. Ja sam to zamislila kao večer gdje ljudi mogu sjesti, zatvoriti oči i slušati divne i pametne rečenice –  rekla je Gregorić.
Njezin kolega Ranko Zidarić istaknuo je kako ovaj projekt na prvu izgleda jednostavno,no kako je potreban velik optimizam i vjera u sebe za izgovarati Marquezove rečenice, a Sven Medvešek je dodao kako je to scenska izvedba drugačijih okvira.
– Mi imamo veliku slobodu i stajat ćemo iza svega što učinimo – rekao je on.
Milka Podrug Kokotović rekla je kako se prihvatila ovog projeketa zbog Mani Gotovac te kako je privukla upravo sloboda interpretiranja.
Inače, Ursulu tumači Milka Podrug Kokotović, Amarantu Bojana Gregorić, Ranko Zidarić je Aurelio Buendia, a Sven Medvešek Gerineldo Marquez.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist