Sport

Goran Prpić novi trener Ane Konjuh

Goran Prpić novi trener Ane Konjuh

Goran Prpić novi je trener Ane. 52-godišnji Zagrepčanin, bivši tenisač, koji je najveće uspjehe doživio početkom 90-ih te bivši izbornik hrvatske muške i ženske reprezentacije preuzet će brigu o posljednje tri godine najmlađoj među sto najboljih tenisačica svijeta, koja je kraj ove godine dočekala po prvi put u TOP 50 (48. mjesto). Anu je proteklih sedam mjeseci trenirala Jelena Kostanić Tošić, međutim, do nastavka uspješne suradnje nije došlo zbog neusklađenosti želja i potreba za vrhunskim profesionalnim angažmanom trenera u tenisu Ane te obiteljskih obveza Jelene Kostanić Tošić.

Na stranici Hrvatskog teniskog saveza veterana stoji kako je karijera Gorana Prpića obilježena sportskim ozljedama, koje ga ipak nisu spriječile da ostvari dobre rezultate. Već u početku internacionalne karijere zadobio je tešku ozljedu noge. To se dogodilo u meču 1. kola turnira u Liptonu u veljači 1986. godine, gdje se nadmetao s Izraelcem Aaronom Kricksteinom. Nakon dugačke, dvogodišnje stanke i oporavka, vratio se na teniske terene. ATP ga je proglasio povratnikom godine i dodijelio mu nagradu Comeback Player of the Year 1989. godine, kada se s 226. mjesta popeo na 26. poziciju na ATP svjetskoj rang-listi.

Najveći Prpićev uspjeh bio je pobjeda na prvom izdanju Croatia Open turnira u Umagu 1991. godine, gdje je u finalu svladao Gorana Ivaniševića. To mu je ujedno i jedini ATP pojedinačni naslov. Ima i jednu pobjedu u paru, 1990. u Sanremu. Igrao je i dva pojedinačna finala: u Stuttgartu 1989. i Nici 1991., a oba puta od njega je bio bolji Argentinac Martin Jaite.

Prpić je i osvajač dva momčadska naslova. U svibnju 1990. godine igrajući za reprezentaciju Jugoslavije osvojio je s Goranom Ivaniševićem i Slobodanom Živojinovićem World Team Cup u Düsseldorfu. Šest mjeseci nakon tog velikog uspjeha u australskom Perthu pobijedio je, u paru s Monikom Seleš, na Hopman Cupu.

Najbolji rezultat na Grand Slam turnirima bila su mu četvrtfinala na Australian Openu 1991 godine, kad je poražen od Lendla, odnosno na French Openu 1993. kad ga je svladao Courier. Najviši plasman na ATP ljestvici Prpić je dosegnuo 29. srpnja 1991. kada je bio 16. igrač svijeta. Goran Prpić također je i osvajač brončanog odličja u paru s Goranom Ivaniševićem na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992., na kojima je Hrvatska prvi put nastupila kao samostalna država.

Statistika teniske karijere Gorana Prpića pokazuje omjer 125/120 u pojedinačnim mečevima, te 55/62 u igri parova. U parovima mu je najviše mjesto na ATP ljestvici bilo 75., također u srpnju 1991. godine. Tijekom karijere zaradio je milijun i tristo tisuća američkih dolara. Od profesionalne karijere desnoruki tenisač Goran Prpić se oprostio 1996. godine, ali do danas je ostao posvećen bijelom sportu. Dobitnik je prestižne Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” za 1991. godinu. Godine 1995. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

U posljednje vrijeme Prpić je radio s 20-godišnjom turskom reprezentativkom İpek Soylu.

Izvor: anakonjuh.net

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist