Vaše vijesti

Godišnja skupština Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik na utvrdi Sokol Grada

Skupstina-Domobran-Soko-Grad

Članovi Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik održali su u subotu 13. prosinca 2014. godine svoju redovitu Godišnju skupštinu na obnovljenoj utvrdi Sokol Grada u Dunavama.

Odabir mjesta održavanja skupštine na nepristupačnom kamenom zdanju Sokol grada pun je simbolike, jer je Sokol grad kroz stoljeća čuvao granice Dubrovačke Republike od onodobnih neprijatelja. I domobrani su tijekom 146 godina postojanja bili vjerni čuvari granica bez prisezanja za tuđim prostorima, da bi se nakon svih diktatura i zabrana djelovanja uzdizali poput feniksa i bivali još jači i odlučniji. Kroz najgore razdoblje domobrani su prolazili za vrijeme dviju Jugoslavija, koje su obilježile kroproliće i prisilne zabrane rada, prva od 1919.-1941. i zatim 1945.-1991., predugih 68 godina. Uspostavom neovisnosti Republike Hrvatske 1991. godine domobrani obnavljaju svoj rad i aktivno se uključuju u Domovinski rat. U neovisnoj hrvatskoj državi djelovanje Udruge je usmjereno na istraživanje i obilježavanje svih znanih stratišta hrvatskih vojnika i civila, likvidiranih tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.

Na putu za Konavle u autobusu se tražilo mjesto više, a među brojnim članovima koji su pribivali Godišnjoj skupštini vrijedno je istaknuti i najstarijeg aktivnog člana Udruge, 98-osmogodišnjeg gospara Pava Dalmatina. Točno u 11 sati, nakon zvuka himne Lijepa naša, predsjednik Udruge Željko Kulišić je pozdravio sve članove i napomenuo kako je ovo prva Skupština u povijesti domobranstva koja se održava izvan sjedišta Udruge, u Konavlima, i to na znakovito odabranoj utvrdi Sokol Grada. Zatim su se u tišini prisjetili svih članova Udruge koji su živjeli i ginuli za Hrvatsku od prvog spomena njenog imena do današnjih dana.
Izvješće o radu između dviju skupština (05/2013- 12/2014) podnio je predsjednik Udruge koji je rad podijelio u nekoliko cjelina, i to:
1. Obilježavanje stratišta
2. Hodočašća domobrana
3. Javnost rada Udruge
4. Istraživanja grobišta, žrtava komunističkog režima
5. Članstvo, potpore, donacije
Ad 1. U spomenutom razdoblju domobrani su najveći napor uložili za obilježavanje dva spomen obilježja žrtvama komunističkog režima, prvi na otoku Jakljanu i drugi u Slanome.

U subotu, 24. svibnja 2014. otkriveno je Spomen obilježje na otoku Jakljanu u znak sjećanja na 214-ero hrvatskih i njemačkih zarobljenika ubijenih nakon završetka II. svjetskog rata.

Drugo Spomen obilježje otkriveno je 23. kolovoza ove godine na mjesnom groblju u Slanome, kao trajni podsjetnik na nevine žrtve, civile i domobrane i na zločin kojeg su počinili lokalni komunisti prilikom ulaska u Slano i tzv ‘oslobođenja’ Dubrovačkog primorja.

Krajem rujna domobrani su prinijeli dva kamena (dimenzije 30x20x10) na Memorijalni zid pri Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Dosada je Udruga HD na Udbinu prinijela Spomen kamenje (uz kratki opis i broj žrtava) za stratišta: ‘Vranina 1944.’; ‘Orsula 19.10.1944.’; ‘Jakljan 1945.’ i ‘Slano 19-21.10.1944.’

Početkom listopada dodatno se uredio Spomen prostor na Orsuli, gdje je obnovljen kameni podzid s arlama, te je postavljena i Info tabla na tri jezika.

Uoči Svih Svetih uz spomenik ‘Kameni domobranski trolist’ postavljen je isklesani kameni grb Udruge Hrvatski domobran na Domobranskom groblju u Gospinom polju.

Ad 2. Predstavnici Udruge nazočili su obilježavanju svih obljetnica iz I. i II. Domovinskog rata na grobljima i stratištima, od Orsule i Dakse, Srđa, Boninova i Domobranskog groblja, Jakljana i Slanog, Vjetrenog mlina, Trnove i Konavala (Gabrile, Čilipi, Bani).

Domobrani su prošle godine uveličali otkrivanje Spomen Križa u Šiljezima kod Metkovića, tradicionalno se pohodila Vranina 2013., te Bleiburg, Macelj i Vranina 2014. godine.

Izaslanstvo Udruge sudjelovalo je na brojnim sv. Misama zadušnicama i komemoracijama za sve ubijene domoljube, gdje su se polagali vijenci i palile svijeće za svih značajnih blagdana Grada, Županije i Republike Hrvatske.

Početkom svake godine tradicionalno se služi misa zadušnica u crkvi sv. Vlaha za domobrane.
Ad 3. Obilježavanjem 145. obljetnice domobranstva 1868. i 90. spomendana na Prosinačke žrtve 1919. Udruga HD je 5. prosinca 2013. organizirala Svečanu akademiju u samostanu Svete Klare, a domobrani su bili uključeni u Program Grada Dubrovnika povodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i proslave Feste sv Nikole.

Udruga je organizirala više tematskih Tribina, 1. 23. kolovoza, drugu 18. listopada 2013. tribinu pod naslovom „18. listopada 1944. Dan oslobođenja ili okupacije Dubrovnika“, a ove godine 23. svibnja tema je bila ‘Drugačija povijest’, autora Tomislava Vukovića.

Postavljanje višejezičnih info tabli, prve na Domobranskom groblju 2010., te dvije table ove godine, na Jakljanu i Orsuli, sastavni su dio prepoznatljivosti domobranskog Spomen obilježja, gdje uz nezaobilazni Križ i zatvorske rešetke, informativna ploča s osnovnim podatcima o vremenu, mjestu i načinu izvršenja zločina, zaokružuje cjelinu stratišta.

Dvije prigodne brošure te više članaka
Članovi Udruge su tiskali dvije prigodne brošure ‘Jakljan 1945’ i ‘Slano 1944’, te objavili više članaka u lokalnim tjednicima, te glasniku ‘Hrvatski domobran’ i ‘Politički zatvorenik’.
Izaslanstvo Udruge pribivalo je otkrivanju prvog Spomenika žrtvama komunističkog režima u Otočcu 30. prosinca 2013. kojeg je postavila vladajuća ‘lijeva koalicija’, čime je de facto sama priznala zločine svojih prednika. Članovi Udruge pribivali su godišnjoj skupštini HD Omiš u travnju og., kao i na Izvanrednoj izbornoj skupštini HD u Zagrebu 27. rujna, gdje je dosadašnji predsjednik Središnjice Nikola Matičić iz Rijeke s 39/32 glasa pobijedio Željka Kulišića, čime je Matičić osigurao drugi uzastupni mandat na čelu Središnjice. Za jednog od šest dopredsjednika HD, izabran je i Nikola Market iz dubrovačkog Ogranka.

Ad 4. Nastavlja se s prikupljanjem dokaza i svjedočanstava o žrtvama bačenim u jamu Bultina kod Lumbarde na Korčuli, koja će biti ključna potvrda o zločinima nad brojnim zarobljenicima, civilima, svećenicima, vojnicima i ženama sa šireg dubrovačkog područja. Domobrani su potakli i željno isčekuju skora iskapanja koja će rasvijetliti svu monsrtuoznost komunističkog režima i počinjenje zločina bez kazne. Domobrani će ustrajavati na iskapanjima otkrivenih ljudskih kostiju u jami Vranina, a istražit će i grobišta na Montovjerrni, ali i svugdje drugo, gdje bude spoznaje o nevinim žrtvama.

Što se tiče Domobranskog groblja situacija je posebno složena. Diplomatskim putem potražuje se ‘oteta’ dubrovačka arhiva vojnog groblja u Gospinom polju, koji je nakon 45.-te prenesen u tadašnji vojni arhiv u Beograd. Posredstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i hrvatskog veleposlanstva, zatražit ćemo povrat ukradenog arhiva u Dubrovnik. Tek nakon toga moći će se pristupiti obnovi i postpunom uređenju Domobranskog groblja u Dubrovniku.

Ad 5. Sveukupne aktivnosti Udruge ne bi bile moguće bez pomoći članova, dobročinitelja i brojnih darovatelja, te redovnih sredstava Grada i Županije, temeljem prihvaćenih godišnjih Programa rada Udruge. Bez financijske potpore projekti na Jakljanu, u Slanome, Orsuli i jami Vranina, stratišta bi i nadalje ostala neistražena i neoznačena. Zato im na kraju Izvješća još jednom treba iskazati veliku zahvalnost.

Nakon toga prihvaćeno je financijsko izvješće, a Upravni odbor HD proširen je za dva nova člana, gospodu Nikolu Marketa i Ivicu Grbića.
Što se tiče Plana rada Udruge za 2015. godinu, Udruga će nastaviti pohoditi stratišta iz II. svjetskog rata, a središnje hodočašće bit će obilježavanje 70-te obljetnice Bleiburške tragedije i krvavog Križnog puta nepobrojanog broja Hrvata.

Jakljan, Daksa, Orsula, Domobransko groblje, Vranina na Korčuli, Mljet, Dubrovačko primorje i Konavle nezaobilazna mjesta sjećanja na pogibelji domoljuba, istinskih hrvatskih antifašista, koji su brutalno ubijani u ime one druge, u Republici Hrvatskoj dosada neosuđene zločinačke ideologije. Nacizam, fašizam i komunizam, tri su najzloglasnija režima dvadesetog stoljeća koje je civilizirani svijet već odavno osudio. Međutim, samozvani hrvatski antifašisti i danas šutnjom prikrivaju komunističke zločine svojih prednika. Pitanje je trenutka dokada će to žitelji slobodne i neovisne države, članice EU još trpjeti!

Na kraju Godišnje skupštine jednoglasno je podržana Inicijativi dubrovačkih domobrana za proglašenjem Blaženoga Alojzija Stepinca zaštitnikom domobrana. Prijedlog će se proslijediti Središnjici Udruge ratnih veterana Hrvatske na daljni postupak i usvajanje.
Za Hrvatsku Uvijek!
Udruga Hrvatski domobran
Željko Kulišić

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist