Politika

GO HDZ: Zlatar Violić i Vlahušić nastavljaju omalovažavati tradiciju Dubrovnika

Mato Franković

Gradski odbor HDZ-a Dubrovnik oglasio se priopćenjem za javnost vezano ‘skandalozne najave ministrice kulture Andree Zlatar Violić o reduciranju programa Dubrovačkih ljetnih igara’, te imenovanju Mladena Tarbuka i Mani Gotovac na čelne pozicije ove ustanove.
Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Imenovanje Mladena Trabuka za v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara i Mani Gotovac v.d. ravnateljicom drame Dubrovačkih ljetnih igara smatramo, u najmanju ruku, još jednim u nizu nerazumnih i promašenih odluka aktualne ministrice kulture Republike Hrvatske Zlatar Violić.

Nakon njezinih skandaloznih najava o promjeni programskog koncepta Igara i njihova prebacivanja u Lazarete, ministrica Andrea Zlatar Violić nastavlja s političkim kadroviranjem, tako karakterističnim za njezinu stranku HNS, kako bi se gore navedeni koncept provincijalizacije Dubrovnika što prije realizirao. Smatramo potpuno neprihvatljivim izjave resorne ministrice kako će se program DLJI u narednom razdoblju reducirati i uglavnom smjestiti u Lazarete. Dubrovačke ljetne igre već su desetljećima najprepoznatljiviji hrvatski ”kulturni proizvod” koji je odavno izašao iz okvira Lijepe naše.

U vremenima kad Dubrovnik iz godine u godinu pred naletom masovnog turizma, kruzera, stolova i štandova, gubi svoja iskonska obilježja kulturnoga središta Hrvatske pa i Europe, ministrica Zlatar Violić, uz asistenciju svog stranačkog kamarada Andra Vlahušića, Dubrovčanima i svim ljubiteljima Igara želi ukinuti njihove ambijentalne i živopisne ljetne pozornice (jer naravno da milijune uložene u Lazarete treba nekako i opravdati).

Postavljamo pitanje: tko je ministrici Zlatar Violić dao mandat da u pitanje dovodi davno zadanu koncepciju Igara kao vodeće kulturne institucije u Hrvatskoj, čija je zadaća ustrajati na ambijentalnosti, suodnosu tradicije i modernosti i suodnosu lokalnog – nacionalnog – inozemnog? Tko joj je dao pravo da mijenja Igre samo iz razloga što ne razumije i ne uvažava umjetničku estetiku zasnovanu na bogatoj i živoj baštini Ustanove i Grada?

Imenovanje na čelna mjesta Igara ljudi čije profesionalne biografije vrve podacima o nesupješnim intendaturama koje su bile obilježene narušenim međuljudskim odnosima, javnim vrijeđanjima novinara i kazališnih kritičara, sukobom interesa, smanjenjem prihoda ustanova, kreiranjem programa koji je odbijao gledatelje i velikih financijskih dugova koje su ostavili nakon odlaska, dokaz su kako ministrica Zlatar Violić ne misli dobro Dubrovačkim ljetnim igrama.

Aktualnoj ministrici kulture, poznatoj ponajviše po sukobu interesa u aferi ”Zarez”, zbog čega je i novčano kažnjena, očito ne smetaju sve afere i kontroverze koje prate rad Mladena Tarbuka i Mani Gotovac, dapače ona ih očito smatra ”pozitivnim” i ”nadahnjujućim”. Smatramo kako njihov ”bogati” i ”osebujni” profesionalni život ne može biti jedni kriterij i referenca za preuzimanje vodstva Igara, već smatramo kako su Igre zaslužile da ih konačno vodi netko tko živi i razumije Dubrovnik.

Šutnja gradonačelnika Vlahušića, člana Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, koliko je zabrinjavajuća, toliko je i simptomatična. Po već utvrđenoj liniji zapovijedanja HNS – Zlatar Violić – Vlahušić koja je Dubrovniku donijela nesupješni i, na sreću, od Ustavnog suda odbačeni Lex Vlahušić, nastavlja se omalovažavanje tradicije Dubrovnika i svih njegovih kulturnih simbola.

Možda se u Vlahušić-Violić viziji Dubrovnika, kao mjesta Androvog ”Magičnog svijeta zabave”, izvedbe Igara presele na cruisere, na koje će Dubrovčani dolaziti ”dubrovačkim vaporettima” za deset kuna, naravno uz predočenje Libertasovog pokaza.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist