Politika

Gjaja Vlahušićev “kružni tok” kod Minčete prijavio inspekciji

Gjaja Vlahušićev “kružni tok” kod Minčete prijavio inspekciji

Gradski vijećnik HSLS-a Ivo Gjaja uputio je priopćenje za javnost u vezi kružnog toka kod Robne kuće Minčeta, a koje nema uporabnu odzvolu.

„Gradonačelnik Vlahušić i zakoni – „sveznajući“ u stalnom razilaženju s pravnim sustavom Republike Hrvatske – dokad?!

Promet, po osobnom Vlahušićevom rješenju, iako za tu vrstu djelatnosti nema stručne kvalifikacije ni ovlaštenja, odvija se tzv. kružnim tokom oko Robne kuće Minčeta već više od tri mjeseca. Izvedeno prometno rješenje nije u skladu s Prometnim elaboratom, za izvođenje nije dobivena prethodna suglasnost od Policijske uprave Dubrovačko -.neretvanske, a za izvedeno rješenje ista do danas nije izdata.

Nakon mojeg pitanja 5. srpnja 2014. god. na 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, na koje javnost od gradonačelnika nije čula odgovor, 8. srpnja 2014. god. obratio sam se PU DNŽ sa sljedećim pitanjem:

Na 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika od 5. srpnja 2014. god., postavio sam slijedeće pitanje gradonačelniku Grada Dubrovnika, gosp. Andru Vlahušiću:
“Komentirajući ‘veliki kružni tok’ oko RK Minčeta gradonačelnik je na konferenciji za tisak 4. lipnja 2014. godine, što se može pogledati na dubrovačkoj internetskoj televiziji izjavio: „Studija koju smo mi radili, prometno rješenje, je živo tkivo. Znači, mi smo promijenili dosta toga iz one studije…
Ovo rješenje na kraju potpisuje „Promel“, ne potpisuje ga nitko drugi nego “Promel“.
( Video zapis http://www.dubrovniktv.net/?id=1437#gVideo)
Postoji li dokument s Promel-ovim potpisom za prometno rješenje koje je sada u funkciji? Je li ishođena suglasnost MUP-a na novu prometnu regulaciju?“

Obzirom da gradonačelnik nije s govornice odgovorio na postavljeno pitanje, a kako je sigurnost odvijanja prometa u gradu bez sumnje od interesa građana, molim Vaš odgovor na dio pitanja koje se odnosi na ishodovanje MUP-ove suglasnosti.”

Odgovor je iz PU DNŽ uslijedio 18. srpnja 2014. god.:
„Vezano za Vaš upit od 8.srpnja obavještavamo Vas da je Grad Dubrovnik od Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zatražio prethodnu suglasnost na izmjenu Prometnog projekta Grada Dubrovnika na ulicama Nikole Tesle, dr. Ante Starčevića, Obala Stjepana Radića i Vukovarska, s prijedlogom da se promjena izvrši sukladno prometnom elaboratu izrađenom od tvrtke Promel projekt d.o.o. iz Zagreba. Zatraženu prethodnu suglasnost ova Policijska uprava još nije izdala.
S poštovanjem,
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska“

Kako je pokretanje postupka, u slučaju ovog nelegalnog i opasnog stanja u prometu, radi osiguranja normalnih sigurnosnih uvjeta, u nadležnosti Ministarstva uprave Republike Hrvatske, Službe za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave, toj Službi sam se dana 21. srpnja 2014 godine obratio predstavkom slijedećeg sadržaja:

“Prema Vašem naputku obraćam Vam se predstavkom radi postupanja glede izvedenog prometnog rješenja, tzv. kružnog toka oko Robne kuće Minčeta u Dubrovniku, koje prometno rješenje je izvedeno bez suglasnosti Policijske uprave Dubrovačko–neretvanske i u nesuglasju s prometnim elaboratom. Obzirom da se po izvedenom prometnom rješenju već tri mjeseca odvija promet s velikom opasnošću po sudionike, jer se iz smjera Lapada za uključivanje prema Gružu, bez odgovarajuće signalizacije, moraju presjeći tri prometne trake, molim vas na hitno postupanje. U slučaju teže prometne nesreće, ne daj Bože, kasno je i manje važno tražiti krivca. U privitku Vam dostavljam moj upit Policijskoj upravi Dubrovačko- neretvanske županije od 8. srpnja 2014. god. i njihov odgovor od 18. srpnja 2014. godine.”

Vjerujem da i građani očekuju žurno postupanje nadležnih, jer je u pitanju sigurnost sudionika u prometu, koji su novouspostavljenim načinom prometovanja izloženi pogibelji te se od odgovornosti i zakonskog postupanja ne može bježati.

Vijećnik HSLS-a u GV Grada Dubrovnika
Ivo Gjaja, dipl.ing.”

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist