Politika

GJAJA O AUTOCESTI “Podržat ćemo referendum protiv monetizacije”

Ivo Gjaja

Predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Dubrovačko- neretvanske županije Ivo Gjaja uputio je priopćenje za javnost povodom najavljene monetizacije autocesta.

“Od ‘saborskog vritnjaka’ banu Karoly Khuenu Hedervaryju do narodnog ‘vritnjaka’ svima koji nama i našoj djeci kradu budućnost?

Našem hrvatskom narodu u povijesti krali su sve, od zemlje do imena. Za krađu hrvatske nam povijesti, zapisane u starim knjigama, vrijednim spisima i dokumentima, ban Karoly Khuen Hedervary, koji je ljeti 1885. godine po noći, kradomice, iz Hrvatskog arhiva to otpremio u Budmpeštu, već na prvom Saborskom zasjedanju 5. listopada 1885. godine dobio je nogom u stražnjicu od pravaškog zastupnika Josipa Gržanića. I taj odvažan čin, plaćen proganjanjem i zatvorskom kaznom upamćen je kao ‘saborski vritnjak’.

Nakon što smo se kroz krv i svekolike patnje izbavili iz ‘bratskog zagrljaja’, zagorčiše nam sadašnjost i na putu su da ukradu budućnost, nama i našoj djeci, vlastodršci neukorijenjeni u narodu, bahati i samodopadni,vlastodršci bez stručnog i političkog znanja i državničke mudrosti. Prodavaju maglu narodu, vrijeđaju ga dosjetkama i parabolama o špičkovinama, kokošinjcima, granice su spremni pomicati u svakom slučaju na našu štetu i svakodnevno se natječu u pričanju bajki o skorašnjem narodnom blagostanju.

Laskavci i klimoglavci oko njih, jučer i danas, uvjeravaju ih, a oni naravno vjeruju, da su jedini, neki i do boli u preponama, koji se o Državi i narodu brinu, da nam samo oni mogu osigurati mirnu i sretnu budućnost. Pričajući nebuloze hodaju po bližim nam i daljim zemljama, ne pridonoseći ništa za boljitak naroda, naprotiv, rade protiv interesa vlastite države i naroda, čak ga optužuju i kleveću.

Čudom se čude što se to mi ovdje na jugu Hrvatske dižemo ‘na zadnje noge’ zbog njihove spremnosti na predaju drugoj državi, uistinu dva otočića, vrha jednog poluotoka i 10 km2 akvatorija, a po njima samo neka dva kamena. Njih ne smeta status quo na Prevlaci i sasvim im je u redu da je prioriret u planovima cestogradnje na ovom našem ‘EU otoku’ izgradnja ceste od zračne luke do međunarodne granice, naravno, prvenstveno radi potreba naših nam jučerašnjih ‘dobronamjernih’ susjeda.

Nije ih briga zašto ovdje novorođenom djetetu odmah treba putovnica, što se mora dva puta prelaziti granica radi putovanja po svojoj državi, što su nam troškovi znatno veći nego onome tko živi npr. u Zaboku radi prometne izoliranosti u kojoj se nalazimo. Zabok spominjemo zbog znanoga nam ministra Zabočanina, koji je donedavno pričao kako mi možemo iz ‘EU otoka’ u EU, odnosno svoju državu, i trajektima. Danas Korčulanima, Pelješčanima, Primorcima, Dubrovčanima, Župljanima, Konavljanima obećava proširenje postojeće magistrale, gdje god je to moguće, obećava vožnju od Ploča do Konavala poboljšanom cestom, koja je izgrađena prije punih 50 godina.

Mašta ‘naš ministar’, planiraju njegovi podobnici, mnogi se uprli nametnuti nam kao za nas najbolje ono što najbolje nije, jer kako može dalje biti bliže i tuđe nam biti draže!

Zbog tvrdoglavog srljanja ove Vlade u monetizaciju autocesta, ministra Hajdaša Dončića je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor 27. kolovoza 2014. godine nazvao ministrom opasnih namjera, jer se davanjem autocesta u koncesiju na 50 godina za iznos od oko 3 milijarde eura, dok se za izgradnju utrošilo 10 milijardi eura, nanosi dugoročna šteta Hrvatskoj.

HSLS se stoga kao prva politička stranka pridružuje sindikatima i udrugama građana u prikupljanju potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta. Potpisi se počinju prikupljati 10. listopada 2014.godine u više od 200 općina i gradova. Tom prilikom je predsjednik HSLS-a izjavio da je projekt Jadransko-jonske autoceste, koja bi od Ploča prema jugoistoku prolazila područjem Bosne i Hercegovine, a ne hrvatskim teritorijem, u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima.

Vladajući bi mnogo toga lomili ‘preko koljena’, zaobilazili zakone, propise i procedure, kako oni ‘gore’ tako i neki ovdje. Vjerujemo da tako VIŠE NE IDE!
Bez narodnog ‘vritnjaka’ i odrješitog pokazivanja puta prema ‘gledalištu’ SVIMA, koji samo ‘svoje konje hvale’ i samo ‘svoje jasle pune’, bit će nam sve teže, sve bezizglednije.

Predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Dubrovačko- neretvanske županije
Ivo Gjaja, dipl.ing.”

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović