Kultura

Gimnazijalci na probi Puhačkog komornog ansambla DSO-a

Gimnazijalci na probi Puhačkog komornog ansambla DSO-a

Jutros su probi Puhačkog komornog ansambla DSO-a pod umjetničkim vodstvom Žarka Perišića, prisustvovali učenici 1.c razreda Gimnazije Dubrovnik sa svojom profesoricom Dubravkom Bokun.

Puhački komorni ansambl odsvirao je prva dva stavka Raffove Sinfoniette, a potom je uslijedilo predstavljanje puhačkih instrumenata.

Tako su učenici imali priliku čuti da je flauta izvorno drveni puhački instrument, te da je najviši instrument u ansamblu. Za klarinet su saznali da je najmlađi instrument, te da je sličan oboi koja ima pokriva raspon ženskih glasova sopran, mezzosopran i alt. Fagot je predstavljen kao instrument koji objedinjuju četiri muška glasa: najdublji bas, bariton, tenor i najviši kontratenor, a učenici su saznali i da je rog kao insturment u početku bio pravi životinjski rog, te da su se s metalurgijom razvijali metalni rogovi koji su se koristili za uzbunu.

Nakon upoznavanja s puhačkim instrumentima i kraćeg edukativnog koncerta, gimnazijalci su Puhački komorni ansambl i umjetničkog voditelja Žarka Perišića nagradili velikim pljeskom.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist