DuList IN

Gimnazija Dubrovnik domaćin međunarodnom ‘business’ natjecanju!

Gimnazija Dubrovnik domaćin međunarodnom 'business' natjecanju!

Gimnazija Dubrovnik ove godine ima čast ugostiti međunarodno natjecanje European Business Game, natjecanje mladih iz više europskih zemalja. Tim povodom, organizirana je konferencija za medije na kojoj je javnost pobliže upoznata s ovim zanimljivim i edukativnim programom u kojem srednjoškolci uče na koji način poslovati te kako promovirati vlastite ideje i projekte.

– Nakon 14 godina sudjelovanja u natjecanjima European Business Game, Gimnazija Dubrovnik prvi put ima priliku biti organizator i domaćin natjecanja. Dolaze mladi iz desetak europskih zemalja, a njihovom dolasku se iznimno veselimo, te se nadamo kako će sve proteći u najboljem redu, kako će im grad ostati u lijepom sjećanju, rekla je uvodno ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Sanja Putica, te detaljno pojasnila – o čemu se zapravo radi.

– Mladi u grupama osmišljavaju jedan proizvod koji dotad nije postojao na tržištu. Za njega se rade i financijske i marketinške studije, te se oni predstavljaju na tržištu unutar tog natjecanja. Najbolji proizvod pobjeđuje, a natjecanje prate i suci razlišitih zemalja koji dolaze s maldima, a obično se oni sami i poslovima vezanim uz natjecanje, poput proizvodnje, kreiranja i slično – kazala je Putica.
Kakve rezultate postižu naši učenici, kazala je profesorica engleskog jezika Nikica Anić.

– Osvojili smo jednom prilikom prvo mjesto, no tu klasično natjecanje ne postoji, odnosno, bira se pobjednik dok su ostali sudionici. no, samo biti sudionik velka je stvar, a ove godine smo i organizatori, kao što je već spomenuto, te imamo 60 sudionika, iz Češke, Slovačke, Farskih otoka, Francuske, Italije, Engleske, Danske i Francuske Gvineje – kazala je Anić, te dodala kako se radi o programu koji traje četiri dana, gdje će se između ostalog djeca upoznati s gradom i okolicom, s poduzetništvom u Gradu Dubrovniku, s agencijama, te programima koje nude, a najznačajniji je posljednji dan, 2. srpnja, kada će se s početkom u 17 sati održati finale natjecanja.

-Ne može se svaka ideja gledati na isti način, treba se proučiti ideja, ono što učenici žele reći i slično. Pozivamo sve učenike da se priključuju, jer će to biti korisno za njhovu budućnost i daljnji život, a uz to, mogu se zabaviti na ovoj hvalevrijednoj inicijativi – kazao je vanjski suradnik te mentor gimnazijalcima koji se natječu u projektu Miho Glavinić, koji je dodao i kako je teško biti u ulozi suca, zbog različitih vrsta ideja, dok se ravnateljica Putica zahvalila svim sponzorima i ogranizatorima koji su im pomogli, a radi se o Sveučilištu Dubrovnik, Studenskom Centru Dubrovnik, DURA-i, DPDS-u, Dubrovačko neretvanskoj županiji kao osnivaču Gimnazije Dubrovnik, potom učeničkim domovima Paola di Rosa i Ženski učenički dom, te Gradu Dubrovniku.

Jedna od profesorica koja vodi projekt, Silvana Soljačić, kazala je pak kako Gimnazija Dubrovnik uvijek vjeruje svojoj djeci, osobito poradi jezika i njihovog pisanja projekata, a kako sve ostalo ostaje na njihovom prezentaciji.

Inače, Gimnazija Dubrovnik jedina je dubrovačka škola koja je uključenau European Business Game projekt, koji se provodi već duži niz godina. Igra simulira projekt poduzetništva na europskom tržištu i natjecanje razmjene mišljenja i traženje savjeta. Ciljevi aktivnosti su: simuliranje tvrtke – prodaja, marketing i financije. Također potiče razvijanje ideja, istraživanje tržišta i suradnja. Cijelokupni projekt se provodi na engleskom jeziku: poslovni ugovori, financijski projekt, analiza poslovanja i planovi za budućnost. Projekt vode profesorice: Nikica Anić i Silvana Soljačić.

MNJ

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist