DuList IN

GENIJALAN PROJEKT Dioklecijanova palača mogla bi postati nova LEGO maketa, evo kako možete pomoći!

GENIJALAN PROJEKT Dioklecijanova palača mogla bi postati nova LEGO maketa, evo kako možete pomoći!

Izvorni projekt LEGO Dioklecijanove palače počeo sam izrađivati krajem 2015. godine u službenom LEGO računalnom programu pod imenom Lego Digital Designer (LDD), piše nam Ilija Šundov, autor ovog zanimljivog projekta.

Program je besplatan i u svojoj bazi podataka sadrži 3D prikaz svih raspoloživih LEGO kockica koje se onda mogu slagati kao i prave kockice, a ima i mogućnost izrade uputa za slaganje za kreacije koje su u njemu napravljene.
LEGO također posjeduje web stranicu pod nazivom LEGO Ideas na kojoj LEGO fanovi mogu objavljivati svoje vlastite LEGO kreacije, bilo od pravih kockica ili napravljene u programu LDD. Za objavljivanje vlastitog projekta na LEGO Ideas stranici potrebno je zadovoljiti određene uvjete koje propisuje LEGO te dobiti njihovo odobrenje za objavljivanje. Svrha objavljivanja na Ideas stranici je promocija vlastitih kreacija, prikupljanje komentara i sugestija posjetitelja stranice ali i prikupljanje glasova potpore. Kreacije koje prikupe 10.000 glasova u određenom roku (godinu dana ili više) odlaze na razmatranje pred LEGO komisiju i imaju mogućnost postati službeni LEGO set ukoliko komisija u njima prepozna tržišni potencijal.

– Moj osnovni motiv za postavljanje projekta LEGO Dioklecijanove palače na LEGO Ideas stranicu bila je želja da posjetitelji stranice čuju za Hrvatsku, Split i Dioklecijanovu palaču i da zainteresiram ljubitelje LEGO kockica u Hrvatskoj za program LDD i za LEGO Ideas stranicu. Digitalni projekt Dioklecijanove palače izrađivao sam oko 6 mjeseci jer se radi o velikom projektu i po dimenzijama i po broju kockica ali i zbog ograničenosti dostupnih prikaza i vizualizacija originalne palače iz 305. godine. Izvorni izgled palače (bez katedrale Sv. Duje) izabrao sam zbog činjenice da je palača tijekom godina doživjela velike arhitektonske promjene i izgubila svoj originalni oblik. Zvonik sv. Duje je izgrađen tek u 13. stoljeću – kaže nam Ilija.

Pročitajte što nam je još rekao:

Projekt LEGO Dioklecijanove palače je odobren i objavljen na LEGO Ideas stranici 19.04.2016. i u trenutku objave posjedovao sam samo digitalnu verziju palače u LDD-u. Obzirom da je javnost u Splitu pa i cijeloj Hrvatskoj pokazala veliko zanimanje za ovaj projekt dio medija je objavio priču o LEGO Dioklecijanovoj palači što je rezultiralo prikupljanjem preko 1.000 glasova potpore u samo nekoliko prvih tjedana. Obzirom da je odaziv i potpora javnosti bila daleko iznad mojih očekivanja odlučio sam krenuti u nabavku kockica kako bih palaču složio i u fizičkoj formi.
Obzirom na vrlo ograničenu mogućnost nabave LEGO kockica zbog ograničenih količina od samog LEGA, potrebne kockice sam nabavljao preko 6 mjeseci, kako direktno od LEGA tako i od privatnih kolekcionara i neslužbenih LEGO prodavaonica iz SAD-a, Portugala, Francuske, Njemačke, Finske i Italije. Za slaganje same makete LEGO Dioklecijanove palače trebalo mi je oko 20 sati, te ona u konačnoj verziji ima 5.468 kockica, teška je preko 10 kg i dimenzija je 52,7 x 76,7 x 13 cm te je sastavljena od 110 različitih vrsta kockica u 8 boja.

Maketa prikazuje izvorni oblik palače iz 305. godine sa vojnim i logističkim objektima u sjevernom dijelu palače i carskim i vjerskim odajama u južnom dijelu palače. Prepoznatljiva su troja kopnena vrata (Zlatna, Srebrna i Željezna) te morska (Mjedena) vrata na jugu palače. Na maketi su jasno vidljive dvije glavne ulice, Cardo i Decumanus koje dijele palaču na 4 dijela, Jupiterov hram, Peristil te carev mauzolej koji je kasnije postao katedrala sv. Dujma.
Projekt trenutno ima 1.597 glasova potpore i rok od 246 dana do završetka glasovanja. Ukoliko u tih 246 dana bude prikupljeno više od 5.000 glasova rok se produžava za dodatnih 6 mjeseci.

Ukoliko Vam se sviđa Ilijina zanimljiva ideja, odvojite nekoliko minuta svoga vremena i glasujete za ovaj projekt na LEGO Ideas stranici. Ovo je link za glasovanje.

Za glasovanje se je potrebno registrirati. Registracija je besplatna i traje oko 2 minute.
Obzirom da još uvijek velika većina ljudi u Splitu i Hrvatskoj nije čula za ovaj projekt pa samim time nisu ni bili u mogućnosti glasovati molim Vas da informaciju o projektu, fotografije ili link za glasovanje podijelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Za sva eventualna pitanja kontaktirajte autora na e-mail isundov@gmail.com.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist