DuList IN

GAME OF THRONES Znate li koliko ima istine u najpoznatijem serijalu današnjice?

GAME OF THRONES Znate li koliko ima istine u najpoznatijem serijalu današnjice?

Kad je David Benioff 2006. godine počeo čitati prvi roman iz serije fantasy romana ‘Pjesme vatre i leda’ Georgea R.R. Martina, nazvao je oduševljeno svog kolegu D. B. Weissa. Ovaj je uzeo ‘Igru prijestolja’ i progutao je svih tisuću stranica u 36 sati, kako su kasnije ispričali ova dvojica autora danas planetarno popularne tv-serije u bogatoj produkciji HBO-a.

Očarani dvojac susreo se s piscem, koji materijal za svoje romane pronalazi u gomili knjiga koje, priča kaže, do vrha ispunjavaju dvije sobe jedne kuće u blizini njegovog prebivališta u Santa Feu.

U petosatnom zasjedanju oko stola u restoranu u Santa Monici uspjeli su uvjeriti Martina da pristane na ideju pretvaranja njegove knjige u tv-seriju. Kako su se kasnije prisjetili, osvojili su pisca uronjenog u nepregledan niz likova koji tvore njegov imaginarni svijet Westerosa točnim odgovorom na njegovo pitanje: Tko je majka Jona Snowa?’

Martinov svijet ‘Igre prijestolja’ vuče mnoge likove i zaplete iz različitih događaja europske srednjovjekovne povijesti. Najočitija inspiracija je ‘Rat ruža’ koji je obilježio englesku povijest od 1455. do 1485. godine, kada su se za nadmoć borile velikaške kuće Lancaster i York, dok se u Martinovoj mitologiji dvije vodeće kuće Westerosa zovu – Lannister i Stark.

Kada je uzurpator Robert Baratheon potpao pod spletku svoje prelijepe ali prevrtljive kraljice Cersei, koja preuzme vlast u ime svog sina, mnogi su primjetili neodoljivu sličnost s povijesnim likom Izabele Francuske, poznate pod nadimkom “žena-vuk”, koja se na sličan način obračunala sa svojim suprugom Edwardom II.

Prikaz iskrcavanja kraljice Izabele u Englesku sa svojim sinom, budućim kraljem Edwardom III. 1326. godine. Mnogi su primjetili neodoljivu sličnost prevrtljive kraljice Cersei iz ‘Igre prijestolja’ s Izabelom.

Martin je iskoristio i motiv “grčke vatre”, tajanstvenog tekućeg eksploziva kojim je Bizant obranio Konstantinopolis od Arapa. Spektakularni prizore bitke s tim motivom iskorištenim u obrani sjedišta kraljice Cersei trajno su obilježili devetu epizodu druge sezone serije. Milijuni gledatelja bili su oduševljeni, a HBO je u snimanje epizode ‘Blackwater’ uložio čak 8 milijuna dolara!

U književnom imaginariju Georgea R.R. Martina pojavljuje se još niz povijesnih motiva, poput Hadrijanovog zida (kod Martina je to “Veliki zid”), kojim je rimski car ogradio sjevernu granicu Rimskog carstva na tlu Velike Britanije. U ‘Igrama prijestolja’ može se pronaći i legenda o Atlantidi kao “drevnoj Valyriji”, islandske sage iz vikinškog doba (“Ironborn”), elementi Stogodišnjeg rata koji je harao europskim tlom od 1337. do 1453., nadiruća horda Mongola kod Martina se zovu Dothrakiji…

Dakako, pisac u svojoj fantastičnoj sagi nije preslikavao likove, niti povijesna razdoblja, već se radije inspirirao elementima koji bi raspalili njegovu maštu. Je li naslikao sliku srednjovjekovne Europe “još starijom i još ljepšom nego što je to bila?”.

Jutarnji.hr

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist