Kultura

GALERIJA LET 777 Anin (pred)skok u nepoznato

GALERIJA LET 777 Anin (pred)skok u nepoznato

Izložba Ane Požar Piplica nazvana ‘Pred skok’ otvorena je u subotu navečer u galeriji Let 777 Boža Jurjevića, a ostaje otvorena do 10. kolovoza i svakim danom može se posjetiti od 17 do 21 sat.

U zanimljivom ambijentu novo-preseljenog studija u ulici Uz Posat Ana se predstavila fotografijama Konavljana koji se umjetnosti bave povremeno.

– Fotografirala sam ljude koji su umjetnici povremeno kao što smo i svi većinom jer sve više nestaje ta mogućnost da se živi doista od umjetnosti i da si stalno pisutan u tom podučju nego živiš od nečeg drugog. Stoga sam htjela snimiti ta njihova druga mjesta, te druge pozicije, radionice… mjesta od kojih žive možda daleko više nego od glazbe, poezije, filozofije, fotografije… Kako Konavle najbolje poznajem riječ je uglavnom o ljudima iz Konavala. Svi imaju neke svoje osebujne izraze, i često imaju nastupe, performanse koji nisu toliko javi i prisutni jer i umjetnost sve teže izlazi u javnost, sve teže će nastupiti ako nije formalno. Jer to zahtijeva prostor, neko natjecanje, neke stvari koje su ljudima postale besmislene i više ne žele biti dio toga. Onda ostavljaju tu umjetnost u nekim malim kutevima, i to postaje skoro hobi – rekla je Ana Požar Piplica, dodavši kako je umjetnost uvijek područje u kojem nisi siguran i stabilan.

– Čim postaneš siguran i stabilan to sigurno nije tvoja umjetnost. To je istraživanje, to neizvjesnost, momenat kad nema razloga da uopće to opstane niti misliš o tome da to opstane kao takvo nego to djeluje samo zbog sebe – rekla je Požar Piplica, koja se bavi restauracijom.

– Moja umjetnost ostaje skoro kao hobi, u nekim malim trenucima kad izdvojim vrijeme za to pa se ohrabrim u taj skok – zaključila je Ana.

– Ovdje je glavni motiv zapravo korijenska dualnost ljudskog bića, koje od najmanjih nogu teži za skokom, testamentom slobode, a istovremeno prikovan za zemlju dnevnim potrebama, nikada ne zaboravlja obećani skok, već ga odgađa, unedogled. Gdje je tu umjetnost? Upravo u neznanju što nas čeka u bezdanu. Čin odraza sa klisure u nepoznato, dakle, ulaska u neistraženo, u tome je umjetnost. Pitanje koje se nazire iz toga je trebamo li kao dijete poželjeti strah kako bi mogli skočiti, da bi se mogli istinski baviti umjetnošću, ili pak ostati čvrsto na rubu, iščekujući susret sa zlikovcem, jedanko istinski i hrabro kao i skok. Nije važan iskod, nije važno hoćeš li svladati zlikovca, važno je istinski izabrati, znajući da su obje mogućnosti jednaki skok u nepoznato, tu se rađa umjetnost – riječi su Jakova Piplice iz kataloga izložbe.

Ana Požar Piplica rođena je u Kninu gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine, a danas živi i radi u Dubrovniku.

Bavi se modnim performansima, instalacijama, videom i fotografijom, a DuList je nedavno bio i u posjetu samostanu Male Braće, gdje je radila restauraciju sunčanih satova i klaustra, o čemu više možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist