Kultura

GALERIJA FLORA Otvara se izložba ‘EUtopia’ Igora Bošnjaka

GALERIJA FLORA Otvara se izložba 'EUtopia' Igora Bošnjaka

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik sve zainteresirane na otvorenje izložbe ‘EUtopia’ Igora Bošnjaka koje će se održati u Galeriji Flora u subotu 25. veljače u 19 sati.

Izložba je otvorena do 7. ožujka i može se pogledati svaki dan od 14 do 17 sati, nedeljom od 11 do 17 sati.

Igor Bošnjak se u video radu EUtopia između ostalog bavi odnosom koji društvo ima prema svojim raspoloživim alatima i vještinama, ilustrujući granice do kojih je u stanju mijenjati svoju okolinu. Iz perspektive ekonomije i materijalnog ovo bi mogla biti definicija tehnologije, prema kojoj autor i u ovom radu izražava jasno kritički stav.
Mogli bismo se odmah pitati da li nas je permanentno tehnološko usavršavanje koje podrazumijeva jedinstvo materijalnog i nematerijalnog, a nastaje ulaganjem mentalnog i fizičkog napora u cilju postizanja vrijednosti, dovelo do „dešperantnog“ stanja u kojem se nalazimo? Sigurno ne, ali činjenica je da vrijednosti na osnovu kojih se na globalnom planu gradi odnos prema društvu danas, 2016. godine, izgledaju u najmanju ruku neprijatno.

Naime, rezultat promjene društvene okoline vidljiv je od samog početka video rada na slici zemljopisne karte Europe, čiji teritorij je i dalje prepoznatljiv, bez obzira na vrlo svedene prirodno-geografske elemente od kojih je sastavljena (karta – ulje na platnu) čiji je autor sam Bošnjak. Ogoljena slika postaje stvarnost shvaćena kao intenzivno, čulno, življeno iskustvo umjetnika i promatrača, koji kroz istu uranjaju u svijet svakodnevne banalnosti, primitivizama i drugih oblika „izama“, dok Europa postaje metafora dobre utopije koja se pretvorila u lošu, zlu i crnu. Kao da se pred nama, na beskonačnoj pozornici upravo snima film stvarnosti, tijekom kojeg se sva tri vremenska perioda ( tri dijela video rada: prošlost, sadašnjost i budućnost) stapaju u jedno. Potpuno paradoksalno, razotrokva se nemogućnost direktnog pristupa „običnoj“ stvarnosti kroz činjenicu da, na kraju, i autor i promatrač ostaju bez odgovora da li se i kako može nastaviti život u „ograđenoj“ Europi i izvan nje.

Zorana Đaković Minniti

Igor Bošnjak, rođen 1981. u Sarajevu, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2005. Bio je osnivač i kustos platforme za suvremenu umjetnost namaTREba bijenale od 2006 do 2016. Magistrirao je na Interdisciplinarnim studijama na grupi za Teoriju Umjetnosti i Medija na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu 2008.
Istražuje u području filma, videa, instalacije i fotografije. Trenutno zaposlen u zvanju docenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na predmetima: Intermedijalna umjetnost, Video, Digitalna umjetnost.

Radovi su mu izlagani u: Whitechappel Gallery, London; Museum of Modern Art Istanbul; Kunsthalle, Wien; New Cinema & Contemporary Art, Rencontres Internationales, Gaîté Lyrique & Palais de Tokyo, Paris; Kunsthal Charlottenborg, Copenhagen; Atopia Film & Video Kunst Gallery, Oslo; Agnes B. Foundation, Galerie du Jour, Paris; Moscow Museum of Modern Art, Moscow; CAM Casoria, Contemporary Art Museum, Naples; Kunst Museum, Bonn; Galleria d’ Arte Moderna Palazzo Forti, Verona; Muzej Savremene Umjetnosti RS, Banja Luka; Point Ephemere, Paris; Contemporary Music Centre, Dublin; Espacio Center Canarias, Tenerife; Fabbrica del Vapore, Milan; New Cinema & Contemporary Art, Rencontres Internationales, Haus der Kulturen der Welt, Berlin; Budapest Art Fair Mucsarnok, Budapest; Charinthian Museum of Modern Art Klagenfurt itd…

Program se ostvaruje uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH, kojima ovom prilikom zahvajujemo, kažu organizatori.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist