Natrag
17.8.2017 10:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

GAELLA GOTTWALD Ovaj grad je previše vrijedan. Ne smije postati provincija

23.11.2015 @ 16:59 Mia Njavro Kultura
2;2

Podijelite:

Gaella Gottwald, odnedavno naša sugrađanka, djevojka je čiji se životni put može svesti na riječ ‘nomadski’. Kanađanka, Indijka, Korčulanka… A sada i Dubrovkinja.

No, to nije sve – ova svestrana umjetnica i povjesničarka umjetnosti živjela je u ukupno sedam zemalja, a jedna joj je, kaže, prirasla srcu kao niti jedna druga. Trenutno je vanjska suradnica na kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture (EPK), a sukladno tome sudjelovala je i na nedavno održanim Danima kreativnih kulturnih industrija u Lazaretima. O svom životu u Hrvatskoj, te Dubrovniku u kojeg je došla iz Zagreba, gdje je vodila HDLU, popričala je s nama za DuList.

– U neku ruku sam vanjski suradnik koji je ‘importiran’ u Dubrovnik. Radila sam godinu dana za Dubrovnik, za kandidacijsku knjigu EPK, a slijedom toga iz EPK knjige dva srodna projekta, plus projekt Lazareti koji nam je nekako, volim tako razmišljati, sadnica svih drugih projekata. Tako da na kraju imam u Dubrovniku tri funkcije. A zašto sam tu u gradu? Smatram kako nikad ne možeš biti dovoljno efikasan ako nisi ‘na licu mjesta’. Zato sam se odlučila preseliti u Dubrovnik, živjeti u njemu. Osobno, to mi je puno izazovnije, jer osim što vidiš bolju sliku i osjetiš na svojoj koži koji su realni problemi grada, na drugi način kontinuirano radiš za neki cilj. Kad dolaziš i odlaziš, to su intenzivni trenutci. Ukratko, suživot s nekim gradom bitan je za bilo kakav rad – ističe ova nasmijana umjetnica.

Njezine veze s Dubrovnikom i Korčulom poprilično su jake. Je li Dubrovnik realni kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, koji je cilj Lazareta i Dana kulturnih kreativnih industrija, kakva je situacija s mladima i imaju li se u Dubrovniku gdje razvijati… Otkrila nam je u razgovoru u novom DuListu, koji je od ove srijede u prodaji.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana