Kultura

GAELLA GOTTWALD Ovaj grad je previše vrijedan. Ne smije postati provincija

GAELLA GOTTWALD Ovaj grad je previše vrijedan. Ne smije postati provincija

Gaella Gottwald, odnedavno naša sugrađanka, djevojka je čiji se životni put može svesti na riječ ‘nomadski’. Kanađanka, Indijka, Korčulanka… A sada i Dubrovkinja.

No, to nije sve – ova svestrana umjetnica i povjesničarka umjetnosti živjela je u ukupno sedam zemalja, a jedna joj je, kaže, prirasla srcu kao niti jedna druga. Trenutno je vanjska suradnica na kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture (EPK), a sukladno tome sudjelovala je i na nedavno održanim Danima kreativnih kulturnih industrija u Lazaretima. O svom životu u Hrvatskoj, te Dubrovniku u kojeg je došla iz Zagreba, gdje je vodila HDLU, popričala je s nama za DuList.

– U neku ruku sam vanjski suradnik koji je ‘importiran’ u Dubrovnik. Radila sam godinu dana za Dubrovnik, za kandidacijsku knjigu EPK, a slijedom toga iz EPK knjige dva srodna projekta, plus projekt Lazareti koji nam je nekako, volim tako razmišljati, sadnica svih drugih projekata. Tako da na kraju imam u Dubrovniku tri funkcije. A zašto sam tu u gradu? Smatram kako nikad ne možeš biti dovoljno efikasan ako nisi ‘na licu mjesta’. Zato sam se odlučila preseliti u Dubrovnik, živjeti u njemu. Osobno, to mi je puno izazovnije, jer osim što vidiš bolju sliku i osjetiš na svojoj koži koji su realni problemi grada, na drugi način kontinuirano radiš za neki cilj. Kad dolaziš i odlaziš, to su intenzivni trenutci. Ukratko, suživot s nekim gradom bitan je za bilo kakav rad – ističe ova nasmijana umjetnica.

Njezine veze s Dubrovnikom i Korčulom poprilično su jake. Je li Dubrovnik realni kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, koji je cilj Lazareta i Dana kulturnih kreativnih industrija, kakva je situacija s mladima i imaju li se u Dubrovniku gdje razvijati… Otkrila nam je u razgovoru u novom DuListu, koji je od ove srijede u prodaji.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist