Politika

FRANKOVIĆ ‘Zbog Dujmovićeve nesposobnosti izgubili smo 4,3 milijuna kuna, a to će sad platiti građani’

FRANKOVIĆ 'Zbog Dujmovićeve nesposobnosti izgubili smo 4,3 milijuna kuna, a to će sad platiti građani'

Danas je tužan dan za Grad. Imamo vjerodostojne dokaze o nesposobnosti Uprave Vodovoda na čelu s Valentinom Dujmovićem. Izgubili smo 4,3 milijuna kuna jer Vodovod nije znao provesti transparentan postupak javne nabave, a to će građani platiti iz svog špaga – istaknuo je danas kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković.

-Uvjeravali su nas da će Vodovod i sugrađani dobiti 560 milijuna kuna direktnih sredstava iz EU fondova. Tvrdili smo kako Grad Dubrovnik nema nijedan ugovor iz EU fondova ‘Konkurentnost i kohezija’, a Valentin Dujmović odgovorio je presicom na Palati, gdje se pohvalio uspjehom Vodovoda, da je za Palatu ‘povučeno’ 4,3 milijuna kuna EU sredstava. Prozvao nas je tada da naše tvrdnje potkrijepimo dokazima. Stoga predstavljamo ‘Odluku o privremenim mjerama za osiguranje povrata u iznosu 100 posto vrijednosti ugovora za radove na Palati’, koju su Hrvatske vode, prije njegove presice, donijele zbog netransparentnosti postupka javne nabave, odnosno postizanja direktne pogodbe, radi čega su Vodovodu obustavljena sva sredstva – rekao je tom prilikom voditelj HDZ-ovog izbornog stožera Marko Potrebica.

-Zahvaljujući nesposobnosti Uprave Vodovoda na čelu s Valentinom Dujmovićem naši sugrađani će platiti tih 4,3 milijuna kuna iz svog špaga – istaknuo je Potrebica te dodao da su iz Hrvatskih voda Vodovodu prigovorili po pitanju žurnosti postupka, rokova za provođenje postupka javne nabave te pregovaračkog postupka bez prethodne objave s jednim ponuditeljem.

-Vodovod je odabrao postupak javne nabave koji nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi pa je pokrenut postupak prijave sumnje na nepravilnosti te je donesena odluka o privremenim mjerama o povratu sredstava u iznosu 100 posto. Zato smo izgubili 4,3 milijuna kuna, a ugroženo nam je 566 milijuna kuna za projekte s indikativne liste. Plačemo gdje nas je nesposobna Gradska uprava, nesposobna Uprava Vodovoda i nesposobni Valentin Dujmović odveli. A odveli su nas u provaliju. Voda je krešila s 8 na 16, a nakon izgradnje pročistača će krešiti za još 2 kune. Uvjeren sam da će građani toj nesposobnosti i bahatosti 4. lipnja reći ‘kraj’, kao što su pokazali 21. svibnja – zaključio je Potrebica.

-U predizbornoj kampanji su normalna prepucavanja, ali ovo je izvan tog konteksta, jer je dovedena u pitanje transparentnost rada Grada Dubrovnika, komunalnih društava. Kad znate za ovu odluku o zaustavljanju sredstava, zapitate se za posljednjih osam godina. Kad ‘uguglate’ Dubrovnik izađu afere Revelin, Šipan, Lazareti, revizija, DURA, EU fondovi. Svima je problem isti – nepoštivanje Zakona o javnoj nabavi. Onda je jasno zašto Grad i gradske institucije nisu željeli koristiti europske fondove. Jer onda sve mora biti transparentno, a ovdje to nije slučaj. Baš kao što Libertas nije htio nabaviti autobuse iz EU fondova, a drugi gradovi jesu. Nego su išli zaduživati građane dizanjem kredita. Vrijeme je da kažemo dosta takvom bahatom ponašanju prema građanima te da utvrdimo ‘clean start’. Svakodnevno dobivamo informacije od zaposlenika Vodovoda koji upozoravaju na brojne malverzacije. Pozivam vodeće ljude gradskih poduzeća da se suzdrže od donošenja ikakvih odluka – rekao je Mato Franković.

-Želimo samo najbolje našem gradu. Kao predsjednik Gradskog vijeća sam više puta za Vodovod potpisivao te su se odluke na vijeću donosile izvan potrebne procedure, a prihvaćali smo dokumente koji su dolazili u zadnji trenutak, samo da bi Grad išao dalje – kazao je Franković, dodavši kako su ovakvi dokumenti sigurno na raspolaganju i DORH-u.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist