Grad

Franković u Lučkoj upravi: Nužan je bolji raspored dolazaka kruzera već u 2018. godini

Franković u Lučkoj upravi: Nužan je bolji raspored dolazaka kruzera već u 2018. godini

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i privremena pročelnica Službe Gradskg vijeća Nada Medović održali su danas sastanak s ravnateljem Lučke uprave Dubrovnik Blažom Pezom i njegovim suradnicima.

Tema sastanka bila je disperzija termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima u narednim sezonama s naglaskom na 2018. godinu, odnosno trenutna situacija kojoj je Dubrovnik izložen zbog izražene dnevne koncentracije dolazaka cruise brodova i gužvi koje se pritom stvaraju, poglavito unutar povijesne jezgre i u kontaktnoj zoni.

Ravnatelj Blaž Pezo i predstavnici Lučke uprave gradonačelnika su izvijestili kako je Lučka uprava Dubrovnik već poduzela određene korake u cilju ravnomjernijeg tjednog i dnevnog rasporeda ticanja brodova već za sezonu 2018. godine.

Gradonačelnik Franković iznio je stavove gradske uprave po ovom pitanju o čemu je, podsjetimo, još u srpnju pisao ravnatelju Lučke uprave Pezu te ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju.

Gradonačelnik je na sastanku kazao kako Grad Dubrovnik iznimno respektira cruising turizam i uvažava benefite koje ovaj vid turizma donosi ukupnoj privredi Dubrovnika, ali je istaknuo kako u danima vršnih opterećenja prometa, posebice tijekom srpnja i kolovoza, kada samo tijekom nekoliko jutarnjih sati u Grad uđe i preko 7.000 putnika s kruzera, uz oko 25.000 gostiju u različitim smještajnim objektima, to predstavlja problem za redovno funkcioniranje grada.

Stoga je važno sustavno upravljati ovim vidom turističkog prometa kako bi se spriječile dalekosežne posljedice koje toliki priljev gostiju u povijesnu jezgru može imati na spomeničku i kulturnu baštinu Dubrovnika. Nadalje, istaknuo je gradonačelnik, ni sami gosti koji Dubrovnik posjećuju na brodovima za kružna putovanja, ne mogu doživjeti grad na najbolji način.

Rezultat dosadašnje prakse dolazaka brodova za posljedicu ima smanjenje kvalitete ukupne turističke usluge. – „Ovakvom praksom, koja je potpuno neodrživa, svim posjetiteljima, neovisno o načinu dolaska, ne pružamo najbolje iskustvo Dubrovnika“, upozorio je gradonačelnik Franković te kazao kako se moramo orijentirati na smanjenje broja brodova koji uplovljavaju u jednom danu odnosno poticati njihovu disperziju na dnevnoj i tjednoj bazi.

-„Šest ili sedam brodova dnevno ne može donijeti kvalitetniju uslugu, a upravo tome u ovom trenutku moramo težiti“, rekao je te dodao kako to znači da i Lučka uprava mora biti spremna odreći se dijela prihoda.

Upozorio je i da se sve češćim medijskim napisima inozemnih medija o gužvama kojima je Dubrovnik izložen u sezoni stvara negativan imidž grada i potencijalno velika šteta za našu najistaknutiju privrednu granu.

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio kako će o stavovima Grada Dubrovnika žurno obavijestiti i CLIA-u (Cruise Lines International Association), najveće udruženje u cruise industriji na svijetu. Zaključio je kako cilj Grada nije odbijane gostiju nego pružanje veće razine kvalitete usluge i potpunog i cjelovitog iskustva ukupne i raznolike ponude Dubrovnika za sve svoje goste.

Pročitajte još

Maro Kristić: Svi smo zakazali i uzrokovali nered na tržištu rada

Dulist

[FOTO] ZBOR GRAĐANA GK GRAD Evo što sve tišti stanovnike unutar zidina

Dulist

Dubrovačka biskupija traži zakupce za prostore u Gradu i Mlinima

Dulist