Grad

FRANKOVIĆ U KOTORU ‘Muče nas slični problemi’

FRANKOVIĆ U KOTORU 'Muče nas slični problemi'

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima boravio je danas u službenom posjetu Kotoru.

Tom prilikom Franković se susreo s predsjednikom Općine Kotor Vladimirom Jokićem s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja suradnje UNESCO-vih gradova na područjima turizma i kulture. Posebni naglasak sastanka čelnika dvaju gradova stavljen je na izazove koje pred Dubrovnik i Kotor postavlja cruising turizam i njegov utjecaj na uvjete svakodnevnog života u povijesnim sredinama.

-Suradnja Dubrovnika i Boke Kotorske nameće se kao posve prirodna i okosnica je suradnje između naše dvije države – rekao je predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić naglasivši razmjenu iskustava pri upravljanju dolascima brodova na kružnim putovanjima tako da se problemi koje obje sredine imaju s ovim vidom turizma pretvore u razvojne šanse.

Da je današnji susret u Kotoru tek prvi korak pri uspostavljanju bolje i snažnije suradnje gradova potvrdio je i Franković.

–Muče nas slični problemi; veliki broj dnevnih izletnika i gostiju s kruzera što neupitno vodi smanjenoj kvaliteti života lokalnog stanovništva – kazao je.

Otkrio je i kako je namjera suradnju proširiti i na ostale gradove koji su dio itinerara cruising kompanija, ne samo kako bi razmijenili iskustva i dobre prakse nego i kako bi zajednički bili u mogućnosti snažnije nastupati na tom tržištu te sudjelovati u kreiranju vremena dolazaka brodova.

– Upravo jedinstvenim nastupom i organiziranošću možemo postići dobre rezultate; smanjiti prijetnje nekontroliranog turizma i stvoriti gradove po mjeri građana – zaključio je Franković.

Čelnici Kotora i Dubrovnika razgovarali su i o vlastitim iskustvima pri obnovi spomeničke baštine te o statusu UNESCO-a, koji osim što pruža iznimne razvojne mogućnosti postavlja jednako veliku odgovornost u smislu adekvatne skrbi i zaštite.

Tijekom posjeta Boki Kotorskoj priređen je i susret s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, nevladine udruge koja okuplja Hrvate u Crnoj Gori sa sjedištem u Kotoru te predstavnicima tamošnjeg ogranka Matice Hrvatske, osnovanog u srpnju ove godine.

Franković je ovom prilikom najavio značajniju pomoć nevladinim udrugama Hrvata u Kotoru čija lokalna samouprava, prema riječima predsjednika Općine, u potpunosti stoji na raspolaganju udruženjima Hrvata u Boki Kotorskoj, poput Hrvatskog građanskog društva.

– Imamo pravo, ali i obvezu pomagati kulturni i društveni razvoj hrvatskog naroda kao autohtonih žitelja ovog područja – rekao je Vladimir  Jokić.

U sklopu programa organiziran je posjet katedrali sv. Tripuna i otočiću Gospe od Škrpjela.

 

Pročitajte još

Maro Kristić: Svi smo zakazali i uzrokovali nered na tržištu rada

Dulist

[FOTO] ZBOR GRAĐANA GK GRAD Evo što sve tišti stanovnike unutar zidina

Dulist

Dubrovačka biskupija traži zakupce za prostore u Gradu i Mlinima

Dulist