Aktualno

FRANKOVIĆ U HAMBURGU Pomaci u rasporedu dolazaka brodova već u idućoj sezoni

FRANKOVIĆ U HAMBURGU Pomaci u rasporedu dolazaka brodova već u idućoj sezoni
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji suradnika održao je u četvrtak u Hamburgu radni sastanak s čelnicima udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i visokim predstavnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja.

Sastanku su u ime CLIA-e prisustvovali izvršna direktorica Cindy D’Aoust i glavni tajnik udruženja Tom Fecke, dok su brodarska društva, članove ovog udruženja redom predstavljali: Arnold W. Donald (predsjednik i izvršni direktor Carnival Corporation), Pierfranesco Vago, izvršni direktor MSC Cruises, Adam Goldstein (predsjednik i izvršni direktor Royal Caribbean Cruises Ltd.) i Kerry Anastassiadis (predsjednik Uprave Celestyal Cruises).

Franković je ovom prilikom, nastavno na dopis upućen CLIA-i 25. kolovoza, pobliže izložio probleme koji Grad Dubrovnik opterećuju tijekom glavne turističke sezone i vršnih opterećenja prometa. Predstavnike svjetske cruise industrije podrobnije je predstavio i sve specifičnosti povijesne jezgre i ograničenja koja su nužna u svrhu očuvanja baštine, održavanja sigurnosti, a u konačnici i pružanja najviše razine usluge i jedinstvenog doživljaja destinacije, čemu Dubrovnik teži, a što je postojećim stanjem ozbiljno narušeno.

Gradonačelnik Franković ponovio je kako se Grad Dubrovnik u pogledu upravljanja destinacijom nalazi na prekretnici i kako je nužan novi pristup u cjelokupnoj turističkoj privredi, ne samo u segmentu cruise turizma. Istaknuo je i da Grad Dubrovnik u tom procesu neće djelovati samoinicijativno nego da će se sve odluke donositi isključivo u ozračju dijaloga i suradnje u čemu je ključna pomoć i cruise kompanija.

Kao ključni problem gradonačelnik je istaknuo veliku koncentraciju brodova na kružnim putovanjima koji pristaju u drugom dijelu tjedna te tijekom dana, kada zbog često istovremenih dolazaka i odlazaka brodova nastaju velike gužve na gradskim prometnicama, ali i unutar same povijesne jezgre i kontaktne zone.

– Grad Dubrovnik nije neprijatelj cruise industrije, otvoreni smo za suradnju i jako cijenimo doprinos ovog vida turizma našem ukupnom gospodarstvu, ali smo uvjereni da pažljivijim planiranjem itinerara možemo postići značajna poboljšanja na obostranu korist – rekao je gradonačelnik naglasivši da bi boljim rasporedom ticanja Dubrovnik bio u stanju primiti i veći broj dolazaka brodova, a istovremeno otkloniti postojeće negativne učinke, kao što su gužve u cestovnom i pješačkom prometu.

Gradonačelnik je predstavio i pilot projekt ‘Respect the City’, kao i ove godine provedeni sustav kamera s brojačima posjetitelja koji nadležnim službama u svakom trenutku omogućuju uvid u kretanje broja ljudi unutar povijesne jezgre. Predstavnike cruise industrije upoznao je i s kratkoročnim mjerama koje su tijekom ove sezone urodile plodom, ali je istaknuo da je za dugoročno ublažavanje svih predstavljenih negativnih učinaka velike količine prometa u kratkom vremenskom razdoblju potreban sustavan pristup planiranju rasporeda dolazaka brodova.

Zbog učestalih gužvi Dubrovnik je u inozemnim medijima dobio epitet grada koji je u sezoni 2018. poželjno izbjegavati, što je, iznio je gradonačelnik Franković, iznimno štetno za ugled grada i može imati negativne posljedice za turizam kao našu najistaknutiju gospodarsku granu.

Predstavnici brodarskih društava i udruženja CLIA iskazali su potpuno razumijevanje za izazove s kojima se Dubrovnik kao najistaknutiji hrvatski turistički brend suočava te je dogovoreno da će se u koordinaciji svih uključenih strana pristupiti iznalaženju rješenja koje bi bilo primjenjivo već za sljedeću turističku sezonu, a za sezonu 2019. uvela bi se puna kontrola i organizacija pristajanja plovila na kružnim putovanjima, a sve s ciljem postizanja najveće razine pružene usluge.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist