GradPolitika

FRANKOVIĆ: ‘Nećemo dozvoliti da se osuđeni kriminalac igra s gradom’

FRANKOVIĆ: 'Nećemo dozvoliti da se osuđeni kriminalac igra s gradom'

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković odgovorio je na jučerašnji istup gradonačelnika Andra Vlahušića na temu javne garaže.

– Obzirom da je gradonačelnik izjavio da neće dopustiti da se djeca igraju gradom, na jednaki način mu mogu odgovoriti da mi kao Gradsko vijeće nećemo dozvoliti da se osuđeni kriminalac igra s gradom. Nažalost, očito ne želeći da se riješi pitanje garaže, gradonačelnik Vlahušić je vidno uznemiren činjenicom da je Povjerenstvo, koje je napravilo Gradsko vijeće i koje je sastavljeno od svih klubova vijećnika, održalo prvi sastanak u PBZ-u. Očito nije želio da znamo informaciju koju je gospodin Prka prvi put izrekao, a to je da je prilikom dobivanja prvog kredita Midia grupa od PBZ-a on tada u funkciji gradskog vijećnika bio aktivno uključen u dobivanje samog kredita. Dakle, gospodin Vlahušić je od prvog dana bio dio projekta Garaže Dubrovnik – ističe Mato Franković, dodavši kako gradonačelnik svojim izjavama ponovno manipulira s javnošću tvrdeći da se s 40 milijuna kuna sve rješavalo.

– To nije istina. Naime, 40 milijuna kuna je bilo samo dio cjelokupnog dogovora Midia grupe, PBZ-a i Grada Dubrovnika. Nastavak na 40 milijuna kuna je bilo i pravo građenja trgovačkog centra Midia grupe te produljenje koncesije s postojećih 30 godina na dodatnih 20 godina i na garažu i na budući trgovački centar. Nejasno je kako i na koji način je gospodin Vlahušić mislio da će upravo Midia grupa biti ta koja će ostvariti pravo građenja jer za građenje je trebalo raspisati javni natječaj. Tako da je iznos od 40 milijuna kuna bio jedan od ponuđenih iznosa, koji je uključivao sve ovo što sam naveo. Na taj način je gradonačelnik više puta izmanipulirao javnost i to nastavlja raditi i dalje – ističe Franković.

Osvrnuo se i na Vlahušićevu izjavu kako je ponuda PBZ-a bila na stolu do 30. travnja, te da je informaciju potvrdila i sama uprava ove banke.

– Nije istina da je PBZ rekla da je ponuda bila na stolu do 30. travnja. Ponuda je bila na stolu do 31. prosinca 2014. godine. Da je on uistinu tada želio riješiti problem, bio bi ta sredstva uključio u rebalans proračuna i pokušao se izdogovarati. No, to je bilo vrlo upitno obzirom da je uključivalo pravo građenja Midia grupe, a ne možete unaprijed nešto garantirati dok ne provedete javni natječaj – govori Franković.

Na pitanje što će se s garažom dalje događati, nastavljaju li se pregovori ili se čeka rezultat arbitraže Franković odgovara:
– Pregovori idu dalje. Od Midia grupe prvo ćemo zatražiti informaciju iz kojeg razloga nisu isplatili nijednu ratu kredita za garažu. Zanima nas i kakve su njihove namjere za dalje, a sve kako bismo uskladili dosadašnje razgovore PBZ-a i Midia grupe, i kako bi uključili sve tri strane. Na buduće razgovore pozvat ćemo i gradonačelnika, koji će se odazvati ili neće, to ovisi o njemu i njegovoj odgovornosti prema građanima, a po pitanju garaže punih šest godina na mjestu gradonačelnika nije ništa napravio pa mi je lako za vjerovati da će i dalje nastaviti jednakim tempom. On se ne želi uključiti u pregovore, a velika odgovornost za budućnost grada i projekta leži na njemu jer je gospodin Prka rekao kako je upravo on bio jedan od aktera izgradnje garaže i koji je od prve sekunde bio uključen u cijeli projekt pa i lobiranje za dobivanje kredita Midia grupe u PBZ-u – zaključio je Mato Franković.

Osvrnuo se naravno i na imenovanje školskih odbora od strane Gradskog vijeća, što je po Vlahušiću pravno upitno.
– Svaki put dosad u povijesti Grada Dubrovnika i Gradskog vijeća članove školskih odbora je imenovalo Gradsko vijeće. Sada gradonačelnik proziva taj način i pokazuje ga pravno upitnim samo zato što on nije taj koji ima većinu u Gradskom vijeću. Da kojim slučajem ima većinu, to mu tada ne bi bilo pravno upitno. Zakon je jasno definirao tko imenuje školske odbore. Imenuje ih osnivač, a osnivač škole kao i bilo kojeg društva u vlasništvu grada ne može biti gradonačelnik. Osnivač je Gradsko vijeće. Dakle po tome je jasno da Gradsko vijeće imenuje i članove školskih odbora – objašnjava Franković.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist