Politika

FRANKOVIĆ NAJAVIO Vlahušiću prijava zbog sumnje u koruptivne radnje oko gruškog terminala

FRANKOVIĆ NAJAVIO Vlahušiću prijava zbog sumnje u koruptivne radnje oko gruškog terminala

Dubrovački HDZ zatražit će od institucija ispitivanje uloge Andra Vlahušića, gradonačelnika Dubrovnika u odnosu Andro Vahušić – tursko-francuski investitor Putničkog terminala u Gružu.

Naime, lokalni HDZ, kako je danas izjavio predsjednik Mato Franković, sumnja u moguće koruptivne radnje dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića vezano za putnički terminal u Gružu budući da je, rečeno je na konferenciji za medije, radio na štetu i Grada Dubrovnika i tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika. Franković je također obavijesti javnost kako je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ‘prije mjesec dana zatražilo dokumenataciju od Gradskog vijeća, a po pitanju pozicije Andra Vlahušića u Povjerenstvu za odabir najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja terminala u Gružu.

-Želimo razjasniti puno događanja oko odnosa tursko-francuskog investitora i gospodina Andra Vlahušića. Svjesni smo da je gradonačelnik tu investiciju predstavljao gotovo kao svoju, uključio ju je i u svoj predizborni program doduše nekakvim drukčijim vizualnim konceptom, ali ćemo iskazati odnosno poslati zahtjeve određenim institucijama da ispitaju ulogu gradonačelnika Andra Vlahušića u odnosu prema investitoru – rekao je Mato Franković, naglasivši kako je HDZ-a za cruise terminal u Gružu, ali da ‘Dubrovnik nije prosjak pa da uzima sve što mu se nudi’.

-Imidž Dubrovnika i njegov brand teže izvrsnosti, a jasno je da to ovaj terminal nije. Dubrovniku je potreban terminal koji će odgovoriti na potrebe ovog grada, ne samo danas nego i u budućnosti. Ovakav predloženi terminal jedino je odgovarao potrebama Andra Vlahušića što je iz njegovih istupa bilo potpuno jasno – rekao je Franković, dodavši kako bi Lučka uprava Dubrovnik na godišnjoj razini uprihodovala od fiksnog dijela koncesijske naknade za korištenje prostora od 25 tisuća metara kvadratnih cijelih 66 tisuća eura, dok danas za prostor kojeg koristi Super Konzum na površini od 1800 kvadrata uprihoduje godišnje 300 tisuća eura.

-Jasan je financijski efekt kojeg bi u budućnosti Lučka uprava imala da je ovaj ugovor ostao na snazi. Osim toga, brodarima bi se povećao iznos plaćanja lučkih naknada za 120 posto, a Lučka uprava Dubrovnik bi dobivala gotovo 80 posto manje od onoga što danas dobiva. Zbog toga čestitam članovima Upravnog vijeća koji su obranili interes RH i grada Dubrovnika, svima osim jednoga, a to je Andro Vlahušić. Naime, to je jedini član UV koji je ostao suzdržan. Od gradonačelnika Dubrovnika se očekivalo da će nakon istupa prilikom odabira arhitektonsko-urbanističkog rješenja terminala u Gružu konačno zauzeti stav i stati u obranu grada. No, potpuno suprotno od toga on ne samo da nije zauzeo stav u kojem bi branio grad i tražio najbolje rješenje, on je zauzeo stav u kojem je branio ovakvu jednu investiciju koja direktno utječe na štetu grada Dubrovnika. I sve ovo daje i ozbiljno upozorenje o mogućim koruptivnim radnjama gradonačelnika Vlahušića – ustvrdio je Mato Franković, dodavši kako je ‘Andro Vlahušić ostao usamljen kao jedini član Upravnog vijeća koji nije štitio interes grada Dubrovnika već samo isključivo i jedino svoj osobni interes’.

-Još se jednom pokazalo kako u slučaju odabira javno ili privatno, javno ili osobno Andro Vlahušić uvijek bira privatno, odnosno osobno. Zato mu poručujem: Sve i kada bi se Marsovci spustili na Stradun, čak ti ni to ne bi uspjelo vratiti tvoje poštenje – rekao je Franković.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako je činjenica da je šest članova Upravnog vijeća, pa čak i član koji dolazi iz SDP-a, direktor Luke Dubrovnik, Božo Memed više puta isticao kako je riječ o ugovoru koji je iznimno štetan za grad Dubrovnik i Luku Dubrovnik koja je u vlasništvu Grada Dubrovnika.

-Stoga se postavlja pitanje zbog čega predsjednik skupštine Luke Dubrovnik, osoba koja je imenovala Boža Memeda svjesno radi na štetu tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika. Jedini odgovor na to bi bio da postoje ozbiljne indicije o mogućim koruptivnim radnjama Andra Vlahušića jer zbog čega drugoga bi Andro Vlahušić zastupao privatni interes na štetu tvrtke u gradskom vlasništvu ako mu već nije važna Lučka uprava Dubrovnik koja je u vlasništvu RH – zaključio je Franković.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović