Vaše vijesti

Francuska treba novog De Gaullea

Teo Trostmann

Pariz je oduvijek bio grad umjetnosti,kulture,lijepog života ali i visoke politike i nemira,te nezadovoljnih siromašnih masa i bolesno pohlepnih elita.
Užasi Francuske revolucije, Pariške komune, Bartolomejske noći 1848. bili su često i ogledalo općih tijekova europske povijesti. Teroristički akt predstavljao je i artiljerijski napad Nijemaca u ožujku 1918 kada je prekrasna crkva St. Gervaisa pogođena, ubijeno je 88 ljudi, ranjeno šezdesetak.
Francuska je zemlja na raskrižju sjeverne,južne i zapadne Europe,dotiče se samog središta našeg kontinenta i njena golema strateška,ekonomska i politička važnost je neupitna.
U prošlosti kolonijalna sila mudrošću De Gaullea je sačuvala dobre odnose sa svojim bivšim satelitima, isplivala iz vrlo prljavog rata koji se vodio protiv nje u Alžiru i primila milijune doseljenika iz Afrike i Azije,prvenstveno u velikim gradovima.
Napad ekstremista zauvijek će promijeniti politiku Europe i stanje duhova u njoj.
Na stranu to što je u Hrvatskoj poginulo 22.000 ljudi,a u BiH 105.000 u ratu koji se mogao zaustaviti iste1991. da je bilo dobre volje i složnosti Zapadnih sila,na stranu milijuni poginuli u unutarnjim revolucijama i/ili imperijalističkim intervencijama velesila; ne zaboravimo da milijuni umiru i od gladi, nastranu politika Zapada,pa i Hollanda koja je sve samo ne principijelna i mudra (izuzetak čini Putin,koji iako nije pozitivac pokazuje crtu racionalnosti i konstruktivnosti).
Treba priznati da je ISIL djelo naših zapadnih liberalnih krugova,koji su isto tako manipulirali i sa mudžahedinima, Sadamom i talibanima, naš Frankenstein.
Koja je svrha ovog događaja? Prvenstveno pogoršati položaj milijunskih masa muslimana u velikim gradovima(koji su ranjivi “meki trbuh Europe” ), policijska država puno košta, a slabo je efikasna, osipaju se prihodi od turizma i uslužnih djelatnosti ,smanjuje se promet i prodaja.
Većina francuskih crnaca nisu muslimani, ali ksenofobija ne bira žrtve. Promislite sada na teškoće 99% normalnih useljenika (od kojih su dio Arapi kršćani),teškoće vezane uz obrtnika,trgovca,školsko dijete,mladića koji traži posao…
Breivik u Norveškoj nije izazvao dramatične promjene jer je počinitelj domaći “dečko”. Ovdje se nameće pitanje i europske demografske politike, useljeničke politike (npr.Španjolci,Portugalci i Talijani su u drugoj generaciju pofrancuženi), getoiziranja useljenika, loših škola, nedodirljivih elita, moralnog i ekonomskog rasula liberalizma.
Sada je Europa na svom Rubikonu (povijesnom raskrižju), kakvu politiku voditi prema sve samosvjesnijoj Rusiji, kakvu prema američkoj hegemoniji, kakvu prema rastućim divovima Indiji i Kini, muslimanskom svijetu koji demografski, strateški i resursima moćan glavinja u diktaturama i krvoprolićima?
Napustiti treba liberalne dogme koje dovode izbjeglice preko pašnjaka, šuma i potoka,često bez valjanih kvalifikacija i dokumenata. Rješenje je u dobronamjernom pristupu trećem svijetu, gdje umjesto imperijalističkih pohoda i neoliberalne pljačke treba pomoći konstituiranje poštenih elita i izgradnju modernih država, inače će te zone nestabilnosti na našemu pragu djelovati poput epidemije.
Ne znam koliko se uopće ekonomije Zapada (osim Njemačke i Skandinavije)zasnivaju na proizvodnji i imaju realno pokriće tečaja valute.
Ako će “desne” stranke (kojima predviđam pobjedu u Francuskoj) zasnivati svoj uspon na pomaganju obitelji, obrtnika,seljaka,znanosti i proizvodnje,na solidarnosti tada ova tragedija neće imati katastrofalne posljedice; međutim ako se politika bude zasnivala na nemoralu pohlepi,mržnji,sebičnosti (obrana nacionalnih interesa nije sebičnost naravno) to je vrlo eksplozivna situacija i iznutra i izvana – jer Europa ne treba Hitlera – ona vapi za De Gaulleom !
Određene situacije ne možemo birati,ali možemo birati naše reakcije na njih!
Uostalom dosadašnja Vlada osim slabog razumijevanja vanjske politike (dr. Pusić, Sirija i INA), našla se nespremna u izbjegličkoj krizi te u odnosu sa susjedima koji imaju legitimno pravo odabrati svoj odgovor i nametnuti svoja rješenja unutar vlastite “kuće”.
Europa je prelijepa,zahvaljujem Bogu na čudu njene slobode i ujedinjenosti (iako sam glasovao protiv ulaska u EU,još smatram da smo loše to ispregovarali), zahvaljujem Bogu na miru koji imamo,na nestanku komunizma i fašizma. Antipatija koju osjećam prema dijelu EU birokracije i prema lažnom liberalizmu može se riješiti, tome demokracija i služi da se loši treneri smijene. A dobro stablo ćemo prepoznati po dobrim plodovima.

Teo Trostmann

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist