GradKultura

FOTO/VIDEO Zatvorene Igre; Mani Gotovac: Nije bilo spuštanja zastave jer ona mora odlepršati

FOTO/VIDEO Zatvorene Igre; Mani Gotovac: Nije bilo spuštanja zastave jer ona mora odlepršati

Simboličkim odnošenjem zastave Libertas, kao i isječkom iz predstave Dubrovačka trilogija Iva Vojnovića u utorak navečer svečano su zatvorene 66. po redu Dubrovačke ljetne igre.

Sama ceremonija započela je dodjelom Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, a ovogodišnji dobitnici su Nikola Baće u dramskoj sekciji za svoju ulogu Vuka upravo u Dubrovačkoj trilogiji, dok je za glazbu, Orlando dodijeljen gudačkom kvartetu Henschel.
Program je nastavljen koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Zoltána Kocsisa s prošlogodišnjim dobitnicima Nagrade Orlando, Hrvatskim baroknim ansamblom i sopranisticom Monikom Cerovčec, a sama ceremonija zatvaranja bila je nešto drugačija nego inače. Naime, izostalo je tradicionalno spuštanje zastave Libertas, a kao razlog tome ravnateljica Dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac, istaknula je kako ‘ona smatra da se zastava ne smije spustiti, jer se time spušta i sloboda’.
”Mislim da smo napravili iskorak prema nečemu drugačijem nego što je to bilo posljednjih godina. To ima svojih briljantnih trenutaka i loših, ali iza svega toga stoji hrabrost prema nekim umjetničkim promjenama. To je ono što pozdravljam”, sumirala je Gotovac ovogodišnje Igre te na novinarski upit odgovorila kako se zastava Libertas ne smije spustiti.
”Nije bilo spuštanja zastave jer se zastava Libertas ne smije spustiti. Ona jednostavno odleprša i čeka iduće ljeto. Kad se spusti, spušta se sloboda, a ja nisam za to”, rekla je ona.
Ministar kulture Berislav Šipuš rekao je nakon zatvaranja kako je osobno zadovoljan svime što je viđeno ove godine.
”Igre su gotove, živjele Igre. Vjerujem da oni koji kreiraju program već od sutra rade na programu za sljedeću godinu. Ovo je bio veliki pothvat, trajao je preko mjesec i pol dana. Igre su ove godine živjele i s Dubrovčanima i s publikom. Osobno sam zadovoljan sa svime onim što donosi umjetnost, to je i čuđenje i igra, istina i pitanja kao i sumnje koje se izražavaju. To i jest čar umjetnosti. Moramo biti znatiželjni, hrabri i radoznali”, rekao je Šipuš.
Na zatvaranju su bili i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
”Zatvaranje je bilo atraktivno kao i cijeli ovogodišnji program Ljetnih igara. Nadam se da će dogodine biti još i bolje”, rekao je Vlahušić, a na upit je li bilo potrebno policijsko osiguranje, kao i sve što se događalo oko predstave ‘Elementarne čestice’, koja je obilježila ove Ljetne igre, Vlahušić je odgovorio kako je ”policija isto umjetnost”.
”Policija je isto umjetnost, tako je trebalo biti. Dubrovnik je jedan od šest najsigurnijih gradova na svijetu i to smo dokazali. Možemo imati što god želimo, umjetnost je pobijedila, sloboda je pobijedila. Oni koji su govorili protiv toga nadam se da su se sakrili u mišju rupu i da neće o tome govoriti dogodine”, rekao je on.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je žaljenje jer nije bio na ceremoniji otvaranja ovogodišnjih Igara, a samim zatvaranjem je jako zadovoljan.
”Bilo je prekrasno, žao mi je što nisam bio na otvaranju, ali zatvaranje je kruna svega, šećer na kraju. U Dubrovnik je posebno lijepo doći uvijek, posebno ljeti. A još je ljepše doći kod prijatelja”, zaključio je Bandić.
Na ceremoniji zatvaranja moglo se vidjeti i eurozastupnicu Dubravku Šuicu.
”Bila je jako zgodna, svidjela mi se. Bez pompe i skromno, ali znakovito. Bilo mi je drago vidjeti ovaj zadnji prilog iz Trilogije, malo je smetala buka na Stradunu, ali to je Grad”, rekla je Šuica.
Inače, u 47 dana 66. Dubrovačkih ljetnih igara izvedeno je 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa, na 15 lokacija. Ovogodišnji program okupio je u Dubrovniku gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist