Kultura

FOTO/VIDEO U Rupama otvorena izložba o izničkoj keramici iz dubine Jadrana

FOTO/VIDEO U Rupama otvorena izložba o izničkoj keramici iz dubine Jadrana

‘Iznik – osmanska keramika iz dubine Jadrana’, izložba vrijednog arheološkog materijala s venecijanskog trgovačkog broda koji je krajem 16. stoljeća potonuo u pličini Sveti Pavao kod otoka Mljeta, otvorena je u petak navečer u Žitnici Rupe.

Na izložbi su predstavljeni rezultati šest kampanja podvodnih arheoloških istraživanja ovog brodoloma. Trgovački teret broda činila je skupa i raritetna iznička keramika, a nađena je i talijanska keramika, stakleno i metalno posuđe, novac, brodska oprema i brončani topovi koji ilustriraju život na tom trgovačkom brodu.

Predmeti pronađeni u zatvorenoj arheološkoj cjelini poput brodoloma u pličini Sveti Pavao imaju izuzetnu vrijednost u kronološkom određenju proizvodnje keramike grada Iznika, ilustriraju gospodarske prilike tog vremena i jedinstveni su primjeri trgovine između Istoka i Zapada u drugoj polovici 16. stoljeća.

Inače, od 2007. godine do danas Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda na ovom lokalitetu provodi podvodna arheološka istraživanja pod financijskim okriljem Ministarstva kulture. 2010. godine hrvatskim se arheolozima pridružio i tim podvodnih arheologa sa Sveučilišta Ca’ Foscari iz Venecije koji sudjeluje u istraživanjima do 2012. godine.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2016. godine, a izložbu će pratiti dvojezični katalog kao i suvenir inspiriran izničkom keramikom.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist