Natrag
20.10.2017 14:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/VIDEO Tko se ljutio, a tko vikao: ‘Imam, imam!’

3.2.2016 @ 17:26 Zvonimir Pandža Aktualno
40;40

Podijelite:

Dubrovčani, posebno oni najmlađi dobro su se ‘naoružali’ za popodnevnu tombulu na Stradunu, omiljenu tradicionalnu igru za Festu sv. Vlaha.

Na Parčev dan, okupe se gospođe i gospari, lijepo urešeni žitelji grada i okolice i svi zajedno veselo krenu nabrajati – ženske noge – 77, štap od metle – 11, nono – 90, juda – 13, mulac – 1! Ovo su inače karakteristične dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare. Terna, činkvina i tombula dobici su koji motiviraju, ljute i raduju! Naravno, neizostavno je i gađanje ljutim narančama i jajima.

Po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi ova omiljena igra datira još iz 1842.godine. Tombule na Sponzi svojim se stihovima spominje i akademik Paljetak sjećajući se i legendarnog lika Frana Miša koji je izvlačeći brojeve bio izložen komentarima i škercama, pogocima i smijehu okupljenih na poljani ispred parčeve crkve. Sretni uzvik “Imam, imam!” izazivao je znatiželju nazočnih dok bi sretnik hitao prema Sponzi uspoređujući izvučene brojeve s onima na svojoj karteli.

Tombulu su organizirali Grad i Turistička, a čisti prihod namijenjen je za udrugu Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.
Čestitamo sretnim dobitnicima!

 

 

 

Komentari

O autoru: Zvonimir Pandža


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana