Kultura

FOTO/VIDEO ‘Svetom Vlahu u čast’ velikog Iva Grbića

FOTO/VIDEO 'Svetom Vlahu u čast' velikog Iva Grbića

Izložba ‘Svetom Vlahu u čast’, velikog dubrovačkog umjetnika Iva Grbića otvorena je ovog ponedjeljka u atriju palače Sponza, pred brojnim publikom, ljubiteljima njegovog djela i rada, festanjulima, štovateljima Parca te svim onima koji štuju Grbićevo djelo.

U svečanoj večeri , uz samog autora, sudjelovali su i dubrovački fanfaristi, klapa Kaše, don Stanko Lasić, katedralni župnik, te voditelji Nila i Sebastian Vukosavić, koji je pročitao i nekoliko riječi, pregovor Ivana Viđena ovoj izložbi, objavljen posebno za ovu priliku u katalogu ‘Svetom Vlahu u čast’.

Izložba je otvorena povodom 1700 godina mučeničke smrti našeg Parca, zaštitnika, svetog Vlaha. Uz srdačan pozdrav i zahvalu svima koji su na izložbi sudjelovali, voditeljica Nila Miličić Vukosavić istaknula je kako je vrlo važan i značajan te godine upravo djelo Iva Grbića, koji je od malih nogu na svoj, poseban način, doživljavao Parca te mu je posvetio cijeli život.

‘Neka se raduju svi nebesnici, koje ti svojim društvom veseliš, nek’ ti pjevaju zemaljski stanovnici, koje kao Parac nadgledaš!’ – uz ove riječi posvećene Parcu autora dubrovačkog biskupa Pavla Butorca, Sebastian Vukosavić pročitao je i ovo:

Nema sumnje da se gopar Ivo Grbić, Nestor dubrovačkih slikara kojega dubrovačkoj i nacionalnoj publici ne treba posebno predstavljati, zaista odavno pridružio onima koji svetome Parcu svojim sredstvima pjevaju (…) njegove su likovne kronike već za njegova života postale izvor za dubrovačku gradsku povijest. Gospar Ivo razmjerno je velik dio svog opusa posvetio sakralnim motivima i to prvenstveno onima iz područja primjenjene umjetnosti: njegovi barjaci, strate, različiti natpisi sakralnoga sadržaja, medalje, nacrti za vitraje, plakati, povelje, plakete, zahvalnice i stole danas su gotovo standard u glavnim gradskim crkvama – zapisao je među ostalim Viđen u svom predgovoru.

Don Stanko Lasić kazao je pak na otvaranju kako se osjeća počašćenim što može u ime katedralne župe čestitati na ovom velebnom djelu, u ovom vremenu, ističući kako je Grbiću pravo tema svetog Vlaha ostala životno djelo te je čin njegove vjere u zaštitu našeg nebeskog Parca.

– Gospar Ivo je ovom izložbom posvjedočio kako je u njegovom kućnom odgoju sveti Vlaho zauzeo najčasnije mjesto, te kako je s godinama na čvrstom temelju gradio svoju veliku nadarenost, umjetnička nadahnuća, golemu ljudsku energiju – kazao je među ostalim Lasić, prisjetivši se i njegove borbe i patnje tijekom najtežih godina, kada je autoru, među ostalim, uništen i dom.
– Slovom i brojem, večeras je s nama 40 festanjula, gosparu Ivu na izložbu. Pisci su pisali o svetom Vlahu, pjesnici su pjevali o svetom Vlahu, a slikari – slikali svego Vlaha. Među njima, najvjerniji je naš gospar Ivo Grbić, uvijek vjeran Parcu. Od srca mu čestitam, a vama poručujem – uživajte na izložbi – kazao je don Toma Lučić, rektor Crkve svetog Vlaha.

Izložba istog naslova, koju sam održao 2010. godine, bila je postavljena u mojoj kući, dok će ova biti kompletirana. Želim prikazati javnosti sva moja sanjarenja o Svetom Vlahu. Riječ je o 116 reprodukcija, od čega tek dvije ili tri crno-bijele. Izložbu će pratiti i katalog na 72 stranice. Kad su u pitanju moje godine, za oproštaj treba napraviti što možeš bolje. Neću više toliko raditi da bih prikazao nove stvari. Teško je smoći snage za početi nešto iznova, premda i danas slikam kad skupim snage. Nikad nisam slikao svaki dan, tek kad me ‘uhvati’ – Prije izložbe je za DuList otkrio sam Grbić, koji je u ponedjeljak navečer zaključio otvorenje izložbe skromnim pozivom na prikle i lijepim riječima zahvale svima koji su na izložbi sudjelovali.

MNJ

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist