Grad

FOTO/VIDEO STEM auto posjetio Dubrovnik i Mokošicu

FOTO/VIDEO STEM auto posjetio Dubrovnik i Mokošicu

Zimski STEM auto projekt posjetio je Dubrovnik i Mokošicu.

Održane su dvije radionice na kojima je sudjelovalo dvadeset i četvero djece i nekoliko roditelja. Svi su uspješno savladali osnove programiranja BBC micro:bit računala i mBot edukacijskih robota.

Prva radionica je održana u OŠ Ivana Gundulića. Iako u školi već postoji robotička sekcija, radionicu smo održali za djecu koja do sada nisu sudjelovala. Sudionici su imali priliku po prvi put isprobati i programirati BBC micro:bit.

Druga radionica održana je u Streljačkom društvu Dragovoljcu u Mokošici. Sudjelovalo je trinaestero djece i nekoliko roditelja. Koliki je uspijeh postigla radionica govori to što su na kraju radionice tražili od domaćina da organizira daljnje radionice robotike i programiranja.

-Radionica u Dubrovniku održana je za 11 učenika OŠ Ivana Gundulića koji dosad nisu uključeni u robotičku sekciju. Učenici su s oduševljenjem snimali sve što su uspjeli napraviti s robotom, pa su neki uspjeli ispuniti i cijelu memoriju svog mobitela. Na kraju su se okušali i u programiranju BBC micro:bita koji im je ostao za testiranje i upoznavanje dok im uskoro ne stigne cijeli školski paket.
U Mokošici uz učenike viših razreda bilo je i nekoliko mlađih i svi su uz pomoć roditelja savladali osnove programiranja u programu za programiranje – mBlocku. Na kraju radionice su zatražili od većeg broja prisutnih odraslih članova da im takve radionice organiziraju redovno tijekom godine, što su oni i obećali uz dogovore za nabavke mBotova i prijavu za STEM revoluciju uz donaciju BBC micro:bitova – istaknuo je voditelj radionice Vlado Lendvaj.

Inače, STEM auto je svojevrsni ‘bibliobus’ modernog doba. Posjećuje manje sredine, ovaj put u Dalmaciji i na otocima, te održava besplatne radionice robotike.

-U STEM autu koristimo različitu opremu. Uz mBot edukacijskog robota (kojeg koristimo i u Croatian Makers ligi) koristimo i BBC micro:bit računala. To je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u edukativni sustav, ne samo u STEM području, nego i šire. Kao zahvalu svim domaćinima ostavljamo po jedan primjerak kako bi mogli nastaviti edukaciju djece – kažu organizatori.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist