DuList IN

FOTO/VIDEO SPOJ MORA I KOPNA Tko je sve uživao na kulinarskom putovanju s Andrejem Barbierijem?

FOTO/VIDEO SPOJ MORA I KOPNA Tko je sve uživao na kulinarskom putovanju s Andrejem Barbierijem?

Program ovogodišnjeg Good Food Festivala dosegao je sasvim novu, uzbudljivu gastro razinu subotnjom ‘Večerom s poznatim chefom’ – Andrejem Barbierijem.

Dubrovčanima dosad poznat kao simpatični televizijski voditelj- chef, Andrej Barbieri posvetio je večer, kako nam je kazao, kulinarskim putovanjem kroz Hrvatsku. Tako su Dubrovčani i njihovi gosti uživali u pet slijedova jela, popraćenih vrhunskim vinima koja su se optimalno sljubljivala s pomno biranim sastojcima.

-Pokušao sam napraviti slijed koji će odražavati ono što jest, manje više, naša kuhinja – kazao nam je Barbieri, koji i inače uvijek ističe kako se u kulinarstvu voli ‘držati tradicije’.

-Tu su namirnice koje odražavaju poziciju mjesta u kojima živimo, kuhamo, kao i same Hrvatske, podijeljene između mora i kopna, tako se i u mom meniju sljubljuju namirnice koje dolaze iz mora s onima s kopna, ribe, glavonošci, s gljivama i slično – kazao je Barbieri za DuList, dodavši kako se subotnja večera sastojala od pet jela.

-Za početak, tu je sirova salata od liganja, začinjena s onim što možemo nazvati ‘tipičnim mediteranskim okusima’ – dakle, tu su s jedne strane agrumi, naranče, limuni, malo limete, a s druge strane sušene rajčice, petrovac, kapare, klice… Sljedeće jelo je punjena pasta s grdobinom te umakom od šumskih gljiva, kojih nam je gotovo pa nestalo, jer je sezona branja pri kraju – našalio se simpatični chef, nastavljajući već sad bogat i ukusan menu umakom od teletine te…

-S jedne strane imamo ribu, s druge strane šumu – nasmijao se, dodavši i to kako je napravio kulinarsko-geografsku kartu za ovu posebnu večer Good Fooda. Nakon ovog, uslijedilo je zanimljivo jelo, sabljarka.

-Servirana je s torticom od brokule začinjenom peperoncinom, slanim inćunima, a sve je sevirano uz aromatičnu juhu koja je rađena na bazi ribe no u njoj ima i dosta orijentalnih začina – kazao je Barbieri.

Mesno glavno jelo bilo je confin pečeni pačji batak, pečen sporo i na niskoj temperaturi – mekan iznutra a hrskav izvana, te poslužen s nabujkom od cvjetače. U desertu je, otkrio nam jee dragi chef, iskoristio element kojeg svi obožavamo od djetinjstva – čokoladu, uz karamelu i chantilly kremu, no podcrtao ih je dodatkom mediteranskih elemenata – maslinovog ulja i krupne cvjetove soli.

Tako je chef Andrej Dubrovčanima i njihovim gostima na poseban način začinio večer, pripremajući slijed koji će dugo ostati u pamćenju – a koga je sve očarao, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist

STARA ŠKOLA KREKA Marin Ivanović Stoka ponovno dolazi ispričati svoju priču

Dulist