Grad

FOTO/VIDEO Otvorena 1044. Festa, zavijorio barjak sv. Vlaha!

FOTO/VIDEO Otvorena 1044. Festa, zavijorio barjak sv. Vlaha!

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha u Dubrovniku je danas pred obnovljenom Crkvom svetog Vlaha otvorena 1044. Festa našeg Parca, zaštitnika Dubrovnika.

Nakon čitanja Lausa, tradicionalnog teksta kojim počinje otvaranje i koji završava usklikom: ‘Živio sveti Vlaho!’, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je ovogodišnje festanjule, odnosno svjetovne domaćine Feste, kapetana Zvonimira Cetinića i obrtnika Antu Pavlovića, te dodao nekoliko prigodnih riječi.

Uzinić je među ostalim istaknuo:

-‘Dan ki dohodi nami jednom na godište’, stigao nam je ove godine po 1044. put. U osobito svečarskom ozračju 1700 godina obljetnice mučeničke smrti našeg Parca, te 600. obljetnice od dubrovačkog zakona o zabrani trgovanja ljudima, pionirskom podhvatu dubrovačkih parlamentaraca koji su nadahnuti kršćanskom vjerom početkom 15. stoljeća izrazili svoj odnos prema trgovini robljem i istaknuli da je sramotna, opaka, nečovječna i protiv svake ljudskosti, dodajući pri tom humanističkim razlozima i one državničke, ekonomske i političke. Takva trgovina postaje nemali teret i sramota za našu državu – kazao je Uzinić, dodavši kako je spoj ovih dviju obljetnica najbolji primjer kako živi kršćanska vjera, koja je u ovom gradu i županiji crpljena iz svetačkog primjera i moćne zaštite Svetoga Vlaha, te kako može i mora mijenjati stvarnost i činiti boljim ne samo pojedince i Crkvu, nego i društvo u kojem živimo.

-Na nama, današnjim vjernicima, koji u ovoj Festi i molitvi na zagovor upravljamo svoj pogled na svetački primjer našeg svetog Vlaha, velika je odgovornost da mijenajući najprije sebe, a onda mentalitet isključivosti – dodao je među ostalim biskup, kazavši još i to kako svatko mora imati jednako dostojanstven život.

‘Živio sveti Vlaho!’ – kazao je biskup čestitavši Festu svim vjernicima, građanima, svim sudionicima vjerskog, društvenog i političkog života grada, dodavši kako se u jubilarnoj godini i više primjećuje kako se sveti Vlaho i njegovo štovanje još više širi po svijetu. Tako je naveo i brojne svećenike, biskupe i nadbiskupe koji su danas na otvorenju Feste.

Na svečanom otvorenju nekoliko riječi kazao je i Papin izaslanik, Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

-Slaviti događaj koji pripada povijesti zapravo znači prisjećati se okolnosti i osoba povezanih s tim događajem, te preispitati njegov značaj i važnost za današnje vrijeme. Prisjećajući pak, znači gledati unaprijed! S ponovljenom vjerom i nadom – kazao je među ostalim Puljić, kazavši kako ‘moramo čuvati izvanredne osobe koji su promijenili tijek naše povijesti kako bismo mogli graditi budućnost’.

-Čvrsto se nadamo da će poruka ovih dviju obljetnica snažno odjeknuti u vašim životima, pogovoto u životima novih naraštaja. Među našim dvjema Crkvama, može se pronaći toliko toga zajedničkog i srodnog. Doista, središnja uloga Crkve u životima ljudi, značaj blagdana i tradicija, mučeništvo u životu i smrti, ključna su dimenzija i sastavnica kršćanske vjere – dodao je među ostalim Puljić, zaključivši: ‘Živio sveti Vlaho!’

Rektor Crkve našeg Parca, don Toma Lučić, pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave za Festu, od pomoraca i svih onih koji Festu žive, a nisu prisutni na njoj, našalivši se kako je radi toliko svijeta, gradonačelnik trebao ‘proširiti Grad’.

Prije svečanog otvaranja Feste, Dubrovnik je zaživio u ovom lijepom danu u svjetovnom dijelu feste – barjak sv. Vlaha okupio je veličanstvene gradske barjake, koji su se poklonili našem Parcu.

Kako je bilo, pogledajte u galeriji DuLista!

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist