Grad

FOTO/VIDEO Migrantska kriza u očima malih Mokošana

FOTO/VIDEO Migrantska kriza u očima malih Mokošana

‘Djeca migranti’ tema je projekta C.R.T.A umjetnice Melinde Šefčić, koji se ovog petka provodi u OŠ Mokošica.

Riječ je o projektu u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Melinda Šefčić objašnjava koncept projekta kao „Ujedinjenu kreativnost“ i mjesto spajanja stvaralačkih snaga, prostor okupljanja i razmjene ideja.

Bit ovakvih umjetničkih akcija jest pružanje prilike za iskazivanje osobnih doživljaja i emocija, čime se doprinosi osvještavanju pozitivnih kvaliteta i potencijala svakog pojedinca u stjecanju osjećaja ispunjenosti i zadovoljstva. Ovaj je projekt jedinstven jer spaja dječju kreativnost i maštu u zajedničku cjelinu. Krajnja će instalacija tvoriti 2D crtež na podu koji se još ne može u potpunosti predvidjeti, a zasigurno će biti simbol složenosti svijeta u kojem živimo.

Kroz jednu od uvodnih aktivnosti projekta Rijeke dubrovačke u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. propitat će se aktualno stanje u Europi u odnosu na izbjegličku krizu kroz dječji osvrt na temu, čime se na zanimljiv način želi potaknuti njihova svijest o trenutnim događanjima.

Kako se ističe u najavi projekta, crtež je eksperiment, a „eksperimentirati znači živjeti u svijetu kao otvorenom procesu, projektu i trenutku.“ Crtež je stoga zapis, kronika razvoja misli, prikaz osobne „slike zbilje“, a najčešće i naša primarna putanja u potrazi za odgovorima. Glavni segmenti crteža koje prepoznajemo u toku njegova nastajanja su, upravo ovim prirodnim redom – ritam linije, ton plohe i asocijacija. Oni nas upućuju na formalni jezik likovne i vizualne kulture koji neprestano koristimo u stvaralačkom nemiru. Ta dimenzija jezika podsjeća da likovno stvaralaštvo njegujemo iz vječite potrebe da propitujemo i na propitano odgovaramo.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist