Grad

FOTO/VIDEO Grad se oprostio od Marinka Vlahinića

FOTO/VIDEO Grad se oprostio od Marinka Vlahinića

Komemoracija za preminulog gradskog vijećnika i branitelja Marinka Vlahinića održala se jutros u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Obitelj, kolege i prijatelji ispunili su Vijećnicu kako bi posljednji put rekli zbogom i hvala velikom čovjeku kojega su svi voljeli i poštovali. Prigodne riječi uputili su predsjednik Gradskog vijeća i Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik Mato Franković, gradonačelnik Andro Vlahušić i europarlamentarka i potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica.

– Prvi put u modernoj demokraciji opraštamo se od jednog svog kolege. Čovjeka koji je 16 godina bio gradski vijećnik, koji je obnašao niz političkih dužnosti, od kojih je ona posljednja potpredsjednik GO HDZ-a Dubrovnik. Kada sam razmišljao što reći danas, prisjetio sam se brojnih Marinkovih savjeta. Marinko je bio čovjek koji, unatoč teškoj bolesti, nikad nije odustajao, i čovjek koji je uistinu toliko jako volio život. Zauvijek će ostati zabilježeni njegovi vijećnički nastupi, koji su vrlo često dobivali i jednu umjetničku notu. Zato je i dobio onaj svoj poznati nadimak, naš profesor demokracije. Dragi Marinko, počivaj u miru i neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio – riječi su Mata Frankovića.

Od Marinka Vlahinića oprostio se i dubrovački gradonačelnik, koji je istaknuo kako ga poznaje još iz školskih dana, iz Gruža, iz Gimnazije, ali i iz Vijećnice.
– Bio je jedan od rijetkih ljudi koji je bolest prihvaćao kao sastavni dio života. Nikada nije prihvaćao da će umrijeti niti da mu se nešto loše može dogoditi. Optimizam koji je nosio u sebi je nešto što ovaj grad dosad nije imao često, a pitanje je hoće li više i imati. I grad i svi mi ovdje pamtit ćemo svaki tvoj osmijeh i svaku tvoju izgovorenu riječ – istaknuo je, među ostalim, Vlahušić.

Svoja sjećanja na dragog prijatelja i kolegu podijelila je i Dubravka Šuica:
– Okupili smo se u prostoru gradske Vijećnice s čije se govornice naš Marinko obraćao svome gradu. Sinonim za našega Marinka je jedna riječ – prijatelj. Pratim ga i živim s njime od mladih dana, od vremena našega studija u Zagrebu, naših druženja i ne mogu se oteti dojmu kako nas je napustio. Napustio nas je veliki prijatelj, prije svega čovjek. Iznad svega je volio svoju domovinu, svoju obitelj, ali i prijatelje i društvo. Za te svetinje nije bilo nikakve zapreke za našega Marinka. A svi smo bili u njegovom društvu jer je plijenio svojom razboritošću, hrabrošću, razumijevanjem, suosjećanjem za sve i svakoga. Marinko je bio čovjek kojega smo s radošću sretali i čija nas je duhovitost fascinirala. Duša mu je bila široka koliko i njegova ljubav za grad, za Hrvatsku i za njegovu Hercegovinu. Bio je samozatajan i u toj samozatajnosti pokazivao je svoju veličini, a u politici je također bio poseban. Odan političkoj opciji kojoj je zauvijek pripadao, pokazivao je razumijevanje i uvažavanje i suprotnih stajališta. Usudila bih se reći da je bio politički intelektualac, a to je u politici iznimno teško. Hrabrost kojom se nosio sa svojim bolom izaziva naše divljenje i poštovanje. Bio je borac do kraja. Dragi naš Marinko, tvojim odlaskom ovaj grad tuguje. Tvoja obitelj i svi oni koji su imali sreću poznavati te ostaju u tuzi za dragim prijateljem i u najboljoj vjeri kako i kod Svevišnjeg postoji grad u kojemu će tvoja duša biti s radošću dočekana. Hvala ti Marinko što smo te mogli poznavati i družiti se s tobom.

Marinko Vlahinić preminuo je u četvrtak u 57. godini života nakon duge i teške bolesti. Bio je gradskim vijećnikom HDZ-a 16 godina, obnašao je brojne političke funkcije, a posljednja je bila potpredsjednik GO HDZ-a Dubrovnik.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist