Kultura

FOTO/VIDEO DSO izveo rijetko, zamalo izgubljeno djelo

FOTO/VIDEO DSO izveo rijetko, zamalo izgubljeno djelo

Povodom Feste svetog Vlaha Dubrovački simfonijski orkestar održao je večeras koncert. Ali ne bilo kakav.

Koncert je održan u katedrali Gospe Velike, a Dubrovačkim simfonijskim orkestarom i vokalnim ansamblom Antiphonus, koji nastupa uz njih, dirigirao je Mo Tomislav Fačini.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen je istaknuo na konferenciji održanoj u petak kako će večeras biti predstavljen kantual Katedrale, vrijedno djelo koje je na neki način jedna od zvijezda programa.

-Radi se o glazbenom zborniku u kojem su zabilježene različite skladbe za pojedine liturgijske momente. To je kantunal iz sredine 18. stoljeća u kojem je napisano da je za uporabu upravo dubrovačke Katedrale – kazao je Viđen, te dodao kako počinje notama za svečanu večernju službu u povodu Svetog Vlaha.

– Don Miho Demović upozoravao je na vrijednost i važnost tog kantuala iz 18. stoljeća, a on se čuva u Glazbenom arhivu Katedrale koji je jedan od najbogatijih glazbenih arhiva u Hrvatskoj – kazao je Viđen.
Kantual se čuva u Glazbenom arhivu Dubrovačke katedrale i predstavlja rukopisnu zbirku liturgijske glazbe gregorijanike i misa stranih i domaćih autora. Inače, upućen je na restauraciju na inicijativu dr. don Stanka Lasića, katedralnog župnika te Viđena, a nalazio se u jako lošem stanju.

Baština koja je i materijalna i nematerijalna

Radi se o vrijednoj rukopisnoj zbirci liturgijske glazbe gregorijanike i misa stranih i domaćih autora, o kojoj nas u nekoliko publikacija izvješćuju muzikolozi, a napose don Miho Demović. Kako se radi o baštini koja je istovremeno i materijalna i nematerijalna, u želji da se predstave oba njena aspekta i potaknuti dovršetkom restauracije kantuala u radionici za papir Hrvatskoga restauratorskoga zavoda.
Na koncertu DSO povodom Feste sv. Vlaha izvedeni su upravo oni, najstariji dijelovi iz kantuala, koji su liturgijski vezani uz Parčev blagdan.

Osim spomenutog kantuala, Orkestar je, uz gostujući ansambl Antiphonus, pod vodstvom Tomislava Fačinija izveo suvremenu praizvedbu psalma Dixit Dominus Antuna Sorkočevića koji je nađen u rukopisu. Fačini je u petak istaknuo nekoliko riječi o biografiji Sorkočevića te djelu Dixit Dominus.
– Dixit Dominus je izveden, ali u redakciji akademika Zorana Juranića, koja u tradiciji Šulekovih izdanja simfonija Luke Sorkočevića reinterpretira autograf. Premda iznimno znalački i ukusno, takva izdanja nužno čine stanovit odmak od originala, i zato smo se odlučili u godini sv. Vlaha predstaviti ovaj biser dubrovačke oratorijske baštine u njegovom izvornom obliku – rečeno je u najavi koncerta.

I ovoga puta, don Demović je bio pionirom transkripcije izvornika, a za izvedbu se koristi novo izdanje Felixa Spillera rađeno u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Treća kompozicija koja je izvedena je Gloria Antonia Vivaldija, jedna od najpoznatijih skladbi ovog žanra uopće, sugovornici su se u petak prilikom najave koncerta složili kako bi se djela dubrovačkih autora u budućnosti trebala snimiti, te da će se više raditi kako bi se ta djela više prikazivala javnosti.

Program koncerta:
Introit i antifone iz restauriranog kantuala Dubrovačke katedrale (sredina 18 st.) za Večernju sv. Vlaha
Antun Sorkočević:
Dixit dominus – psalam 109 za sopran, bas, zbor i orkestar (suvremena praizvedba u Dubrovniku)
Antonio Vivaldi – Gloria, RV 589


Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist