Kultura

FOTO/VIDEO Đir u dubrovačkoj Noći muzeja!

FOTO/VIDEO Đir u dubrovačkoj Noći muzeja!

Ovaj petak od 18 sati, svi građani i posjetitelji Dubrovnika mogu uživati u Noći muzeja, koji svoja vrata otvaraju do 1 sat u noći. Stručnim vodstvima kroz stalne postave i povremene izložbe, svi željni ‘drugačijeg izlaska’ mogli su poviriti u Dubrovačke muzeje, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Doma Marina Držića, Prirodoslovni muzej, Festivalsku palaču Igara, a tu je i Kuća Bukovac u Cavtatu.

Dubrovački muzeji se ovoj državnoj manifestaciji tradicionalno priključuju raznolikim programom koji se ove godine odvija na tri lokacije i to u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici Rupe, a završno druženje planirano je u tvrđavi sv. Ivana, uz nastup klape Kaše i prigodni domjenak, te izvlačenje dobitnikanagradne igre Dubrovačkih muzeja. U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru cijelu večer osiguran je prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

S predavanjem u Pomorskom muzeju u tvrđavi sv. Ivana posjetitelji su mogli doznati ‘Je li Marin Getaldić (1565.-1626.) /paraboličnim/ogledalom/zrcalom namjeravao (za)paliti brodove?’, a predstavit će se i brončani top iz torinske radionice Cebrano, nove akvizicije Pomorskog muzeja.

U tvrđavi Revelin mogao se razgledati stalni postav dvije arheološke izložbe uz stručno vodstvo, nakon čega je slijedila radionica ‘Najprije se ovdje glagoljalo’, namjenjena djeci viših razreda osnovne škole. Predavanje Kopila na Korčuli – novi pogled na povijest Ilira, održao je arheolog dr. sc. Dinko Radić koji je nedavno locirao i sada istražuje ovu pretpovijesnu gradinu u blizini Blata. Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja čuva nalaze s tog lokaliteta koji su u muzej pristigli još koncem 19. stoljeća. U Rupama se pak mogla poslušati Mala priča o keramici, ali i sudjelovati na radionici i predavanju naziva Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška za pečenje – crempice. Kako je tekla trgovina robljem u Dubrovniku i njezina zabrana doznalo se iz predavanja i PP prezentacije uz scensku izvedbu kazališne družine Kolarin, a posjetitelji su mogli doznati i kako se organizirala proslava sv. Vlaha za vrijeme Prvog svjetskog rata u Dubrovniku.

Umjetnička galerija Dubrovnik i ove je godine za sve posjetitelje pripremila poseban program za Noć muzeja, obilježen najvećim dijelom glazbenim notama – tu su sevdah duo Aida Šarac i Enes Ibričević, a od 22 sata i Feredon. Kostosko vodstvo uključuje stalni postav UGD te aktualnu izložbu Tine Gverović ‘More ljudi’.

Dulčić Masle Pulitika i Atelijer Pulitika ispunjeni su notama Tea Martinovića i Garden Street Tria, a osim u glazbenom dijelu programa, posjetitelji u Galeriji Dulčić Masle Pulitika mogli su poviriti i na zanimljivu izložbu, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik, velikog arhitekta, skulptora i filozofa Bogdana Bogdanovića pod nazivom ‘Ukleti neimar’. Cijelu večer na akciji su sva izdanja kataloga UGD.

U Kući Bukovac održavala se glazbena radionica za djecu, te ‘Usput uz put’, izložba Konrada Lovrenčića, a posjetitelji su mogli vidjeti i isječke iz arhiva Kuće Bukovac. Od 21 sat krenula je glazbena radionica koju su vodili Ivo Letunić (Kries) /// Konrad Lovrenčić (Kries, Elemental, Mixed up Mary, Tobogan) /// Erol Zejnilović (Kries, Elemental, Pridjevi, Mixed up Mary).

Dom Marina Držića i ove godine donio je iznimno zanimljiv program. Tak osu posjetitelji mogli uživati u nekoliko stvari – Predstavljanje knjige autora Iva Oreškovića Malvasija : vino za bogove, uz prigodni domjenak inspiriran tradivcionalnom dubrovačkom kuhinjom. U 20 sati otvorila se izložba ‘Ut pictura poesis’, izbor od četrdesetak djela (skulptura, slika, grafika i fotografija) hrvatskih umjetnika koji su portretirali hrvatske književnike, od Držića i Hektorovića, preko Lucića i Marulića, Vojnovića i Krleže, do Ranka Marinkovića i Luka Paljetka. Potom su nastupili ansambl Plazarius, a nove predmete u stalnom postavu posjetitelji mogu vidjeti kroz cijelu večer.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik se i ove godine pridružuje obilježavanju manifestacije Noć muzeja uz bogat program koji uključuje radionicu ‘Podvodna fotografija’, fotografa Dalibora Andresa, uz kviz znanja. Otvorena je i izložba ‘Zaronimo’, a od 21 sat tu je i izložba ‘Dubokomorske ribice’, kao i predavanje ‘Duboko more, poslijednja granica?’

Dubrovačke ljetne igre pripremile su raznovrstan program sastavljen od radionica, predavanja i izložbi za posjetitelje – večer je rezervirana za lutkarske radionice, predavanje ‘Palača Kerša – Festivalska palača’ povjesničarke umjetnosti Maje Nodari, te ‘Palača Kerša – feniks Domovinskog rata’ restauratorice Veronike Šulić. Pogled u povijest pružio je i glazbeni kolaž u izvedbi flautistice Andree Dizdar i Ivane Jelače na čembalu. Drugi programski dio čini otvaranje izložbe ‘Kosta Spaić – iz arhive Igara’, slijedeći tako temu 11. Noći muzeja ‘Utemeljitelji i reformatori’. Do kraja večeri posjetiteljima je omogućeno razgledavanje Festivalske palače uz vodstvo, a otvorena je i festivalska suvenirnica uz akcijske cijene.

Iz Društva prijatelja dubrovačke starine izvijestili su kako će se i ove godine pridružiti manifestaciji. Tako su organizirani posjeti atraktivnom arheološkom lokalitetu i Muzeju arheoloških nalaza stare ljevaonice topova iz 16 st. u kuli Gornji ugao (ulaz preko dječjeg igrališta na Pelinama ispod tvrđave Minčeta). Također, u izložbeno prodajnom prostoru Društva na Širokoj ulici će u istom vremenu biti moguće pogledati izložbu o izvađenom brončanom topu iz 18. stoljeća iz uvale Molunat čije je vađenje i restauraciju financirao DPDS.


Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist