Grad

FOTO/VIDEO Devet desetljeća Gimnazije utkano u vrijednu monografiju, spomenar učenika i profesora

FOTO/VIDEO Devet desetljeća Gimnazije utkano u vrijednu monografiju, spomenar učenika i profesora

‘Obljetnice su prava prilika za čestitke, slavlje, a ujedno i pogled u prošlost i poticaj za budućnost. Gimnazija Dubrovnik nasljednica je vrlo duge obrazovne tradicije – kazala je ovog utorka u Kazalištu Marina Držića ravnateljica ove vrijedne obrazovne ustanove, Katarina Tolja.

Gimnazija Dubrovnik večeras je, naime, proslavila svojih ‘velikih 90’, devet desetljeća rada na Pločama uz predstavljanje monografije te film Udruge Luža. Ravnateljica Tolja osvrnula se na prošlost škole koja je, kako kaže, ‘pod različitim nazivima odgajala i obrazovala generacije učenika’.

– Gimnazijski profesori uspješno su prenosili i poklanjali darove svoga uma i srca i mnoga istaknuta imena kulturnog i javnog života vezana su uz rad ove škole. Teško bi bilo nabrojati ih sve, kao i nabrojati sve školske uspjehe i statističke prikaze. Trebalo bi izdvojiti puno više vremena nego što nam dopušta ova svečana prigoda – kazala je Tolja, osvrnuvši se i na povijest škole ali i na hvalevrijedne podatke o prvacima, profesorima, medaljama, natjecanjima…

– Činjenica je da danas skoro svaka obitelj u Dubrovniku i okolici ima člana, mlađeg ili starijeg, koji je pohađao Gimnaziju Dubrovniku ili su pak na drukčiji način vezani uz nju ili njene ranije inačice. Neki drugi će pričati o nama i spominjati naše učenike. Zbog izvanrednih rezultata koje postižu na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, zahvaljujući potencijalu svojih učenika i nastavnika, Gimnazija Dubrovnik jedna je od najperspektivnijih školskih ustanova u Dubrovniku i Hrvatskoj. Težište nastave u Gimnaziji na samom je nastavnom procesu i na usmjeravanju i poticanju nadarenih učenika. Poznato je da učenici ove škole uglavnom upisuju fakultete u Hrvatskoj i inozemstvu i to oni koje su sami prema svojim afinitetima odabrali. A što nam donosi budućnost? Danas smo svjedoci brzih promjena u količini, dostupnosti i protoku informacija. Nastojimo pratiti trendove u poučavanju ali ne treba biti jednostran, već njegovati tradicionalne metode. Potrebno je dobro poznavati discipline koje se proučavaju te na to nadograditi vještine i naprednu tehnologiju. Motivacija nastavnika i motivacija učenika vrlo su važne i uzročno su povezane a jednog nastavnika najviše potiče uspjeh njegovog učenika. To je motivacija koja potiče na usavršavanje svoje prakse, širi i bogatiji rad s učenicima. Jednako tako i učenici međusobno motiviraju jedni druge, svojim rezultatima i napredovanjem, time što vole učiti i razvijati se u područjima koja ih posebno zanimaju. Važno je također istaknuti da golo znanje, bez drugih duhovnih vrlina, kao što su mudrost i razum, ne bi značilo ništa. Škola je od samih početaka kroz mnoge generacije svjedočila o kvalitetnom i zahtjevnom obrazovanju i odgojnoj tradiciji. Nadam se da će tako biti i ostati u budućnosti – zaključila je ravnateljica.

Posebno emotivan bio je govor njene prethodnice, danas saborske zastupnice, Sanje Putice.
– Monografija koja je objavljena povodom 90. obljetnice Gimnazije Dubrovnik, iznimno je dragocjen uradak, vrijedan povijesni dokument, ali i svojevrsni spomenar protkan emocijama profesora i učenika, živopisnih i slikovitih fotografija, autorskih tekstova koji su obogaćeni i samim činjenicama o počecima i nastanku škole. Povijest škole je prikazana kroz tri perspektive: onu urbanističko-arhitektonsku koja svojom impresivnom i monumentalnom predstavom odaje svu ozbiljnost one druge perspektive, a to je obrazovna. To je razvoj obrazovnog procesa u Gimnaziji, od povijesnih, pedagoško metodičkih i didaktičkih metoda, do škole moderne tehnologije i znanja, uvijek je pratio i odgoj kao iznimno važna sastavnica. Znam kako niti jedan učenik ne zaboravlja životne lekcije koje je primio od svojih profesora. A treća je perspektiva ona emotivna, osobna i ljudska. Osjeti se u svakom iskazu u monografiji ona duboka emotivna povezanost sa školom, nasljeđem, ali i brigom za budućnost – istaknula je Putica i dodala kako ‘svakako treba naglasiti i dozu poštovanju prema instituciji u kojoj se radi, živi, uči, stvara i odgaja’.

– Cijeloj bi se monografiji mogao dodati prilog gimnazijskih anegdota koje se i dan danas prepričavaju po hodnicima, zbornici, ali i među generacijama gimnazijalaca. Uvijek s ponosom i radošću govorim kako je staž u Gimnaziji za mene bilo najbolje vrijeme ispunjeno dragim ljudima, mojim kolegama, kreativnošću, vedrinom i što je najvažnije učenjem od djece, onda i od kolega – rekla je Putica i dodala kako rad u Gimnaziji smatra ‘životnim pozivom koje mora biti ispunjeno altruizmom i ljubavlju’.

Kao izaslanik Vlade, govorio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
– Zadovoljstvo mi je što vam se u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno danas mogu obratiti na akademiji kao svečanoj završnici bogatog cjelogodišnjeg programa obilježavanja godišnjice Gimnazije. U Dubrovniku smo ponosni na jednu takvu obrazovnu ustanovu kroz čije su hodnike od 1927. godine prošle brojne generacije Dubrovkinja i Dubrovčana davajući svoj obol tradiciji gimnazijskog obrazovanja. Pružila im je jedno zaokruženo iskustvo učenja, brusila njihove afinitete, usmjeravala prema daljnjem obrazovanju i oblikovala kao buduće pojedince. Tako je među njima bilo umjetnika, sportaša, diplomata, znanstvenika, gradonačelnika i brojnih drugih društveno aktivnih pojedinaca – rekao je Franković i čestitao svima koji su ‘komadić tradicije koji toliko dugo traje’.

Zamjenica župana Nikole Dobroslavića, Žaklina Marević, istaknula je važnost zgrade koja zauzima zapaženo mjesto među institucijama.
– S posebnim poštovanjem i pijetetom sjećam se i svih prethodnih ravnatelja i djelatnika koji su svojim predanim i požrtvovnim radom doprinijeli da danas govorimo o poznatoj i priznatoj školi, ne samo u našoj Županiji nego i u zajednici škola Republike Hrvatske. U višestoljetnoj tradiciji obrazovnih institucija u Gradu Dubrovniku, Gimnazija zauzima zapaženo mjesto. Ciljevi obrazovanja često su se mijenjali, ali svi djelatnici zaslužni ste što je prepoznatljiv pravac u kojem ste obrazujući svoje učenike obrazovali društvo svjesni da je dobro društvo ono koje se sastoji od potpuno razvijenih osoba i njihove jedinstvene slobode. Vaši su sadašnji i bivši učenici perjanice mukotrpnog rada i truda, a u njihovom je radu Gimnazija ugradila temelj neraskidive veze onoga koji proučava i onoga koji želi steći obrazovanje i izgraditi svoj karakter – kazala je Marević.

Poslije ovih lijepih riječi uslijedili su nastupi učenika na ponos mentorima, profesorima, osoblju, roditeljima i prijateljima. Od Ruđera Boškovića, pa sve do Omakale i Pometa – učenici su pripremili monologe, skeč, recitacije… Nakon ovog dijela programa, te i projekcije filma, uslijedila je sama promocija monografije te prigodni domjenak. Kako je bilo na predstavljanju, pogledajte u našoj fotogaleriji!

mnj/zp

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist